Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Evde şalgam suyu yapımı

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün nefis bir lezzet var. Kök sebzelerden herhalde en sevdiğimdir şalgam. Adanalı bir arkadaşım var Haluk; her memlekete gittiğinde kendisinden özel olarak şalgam suyu istiyorum, o da sağolsun bidonlar halinde getiriyor. Bize iki gün dayanmıyor, o kadar çok seviyoruz...
Benim favorim acılı ve taneli olan modeli. En sonunda kendim denemek istedim, şu enfes şalgam suyunu. Size tarifini veriyorum.
Mevsiminde malzemelerini yakalayıp yapın, çok beğeceksiniz. Ayrıca uzun süre buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

ŞALGAMLI KISIR

1.5 su bardağı şalgam suyu
1 su bardağı kısırlık bulgur
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 adet salatalık
1 adet domates
2 adet taze soğan
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
Maydanozdereotu
1 adet havuç

Yapılışı: Bulgurları kaynar su ile yıkıyoruz. Şalgam suyunu karıştırma kabına alıyoruz. Bulgurları içine koyup bekliyoruz. Bir müddet sonra görüyoruz ki kabarmışlar. Diğer bütün malzemeyi ince ince doğrayıp karıştırıyoruz. Tuz ilave ederken dikkat ediyoruz çünkü çok tuzlu olabiliyor.

ŞALGAM SUYU İLE KAŞIK SALATASI

1 adet salatalık
1 adet kırmızı soğan
1 adet domates
2 adet salatalık turşusu
2 diş sarımsak
1 adet kırmızı kapya biber

Sosu için:
3 yemek kaşığı şalgam suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı: Bütün malzemeyi olabiliğince minik parçalar halinde doğruyoruz. Sos malzemesini karıştırıyoruz. Salatanın üzerine bol miktar da sos döküp buzdolabında bir saat bekliyoruz. Bu daha da sulanmasını, kaşık salatası formuna ulaşmasını sağlıyor. Diğer yandan soğumuş salatanın içindeki sebzeler daha diri ve kütür kütür kalıyor.

ŞALGAM SUYU EVDE NASIL YAPILIR?

1 adet büyük boy şalgam
1 adet büyük boy pancar
1 kg. siyah havuç
1.5 tatlı kaşığı limon tuzu
2 yemek kaşığı tuz
Yarım ekmek
Temiz bir tülbent bez
10 lt'lik bir kavanoz

Yapılışı: Şalgam, pancar ve havuçların dış kabuğunu soyuyoruz. Şalgam ve pancarı dilimleyip havuçları dörde bölüyoruz. Yarım ekmeği bir tülbent bezin içine koyup düğümlüyoruz. Tuz hariç tüm malzemeyi bidona dolduruyoruz. Tuzu, bidonun alacağı miktar su ile eritip bidona aktarıyoruz. Ağzını sıkıca kapatıyoruz. 15 gün boyunca bidonun kapağını kesinlikle açmıyoruz. 15 günün sonunda açıp içinde ekmek olan tülbenti çıkarmak gerekiyor. Zira daha fazla mayalanmasını istemiyoruz. Soğuk bir yerde muhafaza ederek, istediğimiz şekilde tüketebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA