Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Muhteşem tart ile lezzet patlaması

Bugün her zaman yaptığım, içinde enfes fıstık kreması olan, envai çeşit kuruyemiş ile süslediğim bir İdilika fenomeninin tarifini vereceğim. Bu kalori bombası tatlıya, yeterince lezzetli değilmiş gibi kayısı marmelatı da ekliyorum. İşte karşınızda muhteşem kuruyemişli tart...

BUZLUĞA GİREBİLİR
İsterseniz tart kısmını önceden pişirip buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Daha sonra istediğiniz zaman üst kısmını pişirirsiniz. Böylece daha pratik olur... Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşmak dileğiyle...

BUNLARA DİKKAT!
Tart hamuru reçetelerinde çoğunlukla 'elinizle yoğurun' ibaresi yer alır. Ancak elin sıcaklığı, tart hamurunu ısıtacağından hamuru son ana kadar mutfak robotunda yoğurmayı tavsiye ediyorum.
Tart hamurunun tezgaha yapışmasını engellemek istiyorsanız, tezgaha streç film serebilirsiniz. Üzerine tart hamuru ve tekrar streç sermek, merdaneyi streç üzerinden kaydırarak hamurun arada kalmasını sağlar.
Tart hamurunun üzerine krema sürüleceğinden, en istemediğimiz şeylerden biri de; pişerken kabarması olacaktır. Bu nedenle fırına girmeden bir çatal yardımıyla hamurda delikler açmak gerekiyor. Ya da kimi tariflerde hamurun üzerine yağlı kağıt serip, ağırlık yapması için bir avuç nohut veya fasulye serpmeniz önerilir. Ancak ben o yöntemi hiç tercih etmiyorum.
Tart ya da kiş hamurlarını çoğu zaman pişirip aralarına streç film serip, kat kat üstüste getirerek buzlukta iki-üç aya kadar saklıyorum. İstediğim zaman önceden çıkartıyorum ve krema ile süslüyorum. Bu şekilde son derece pratik oluyor.



KURUYEMİŞLİ MUHTEŞEM TART

Tart hamuru için:
120 gr. soğuk tereyağı
1.5 su bardağı un
Yarım su bardağı pudra şekeri
Çay kaşığının ucuyla tuz
1 adet yumurta sarısı

Kreması için:
250 ml. süt
2 adet yumurta sarısı
75 gr. toz şeker
25 gr. un
50 gr. toz Antep fıstığı

Üzeri için:
20 gr. Antep fıstığı
70 gr. ceviz içi
1 kase kabuklu ve iç badem
1 kase yaban mersini
30 gr. fındık

Sürmek için:
1 kase kayısı marmeladı

Tart için: Pudra şekeri, un ve tuzu robottan geçiriyoruz. Buz gibi tereyağı küplerini ilave edip biraz daha çırpmaya devam ediyoruz. Ardından yavaş yavaş yumurta sarısını ekleyip hamur kıvamına gelmesini sağlıyoruz.
Hamuru fazla yoğurup tereyağın ısınmasını istemediğimiz için hemen top haline getirip streçliyoruz. Buzdolabında 45 dakika dinlendiriyoruz. Dinlendirmekteki amacımız, aslında yine tereyağını soğutmak...
Dinlendirdiğimiz tart hamurunu alıyoruz. Tezgahı ve merdaneyi unluyoruz. Merdane ile tart hamurunu açıyoruz ve yağladığımız kelepçeli kalıba yerleştiriyoruz. Üzerine yumurta sarısını sürüyoruz. Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırında 25 dakika pişiriyoruz.

Krema için: Sütü ısıtıyoruz. Yumurta sarıları, toz şeker ve unla iyice çırptıktan sonra kısık ateşte devamlı karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Piştikten sonra biraz ılınmasını bekliyoruz ve dövülüp toz haline getirilmiş Antep fıstığını ilave edip karıştırıyoruz. Sırf bu krema bile aklımızı kaçırmaya yetiyor aslında. O kadar nefis bir krema ki; birçok pastanın iç kreması olarak kullanılabilir. Ya da fırında çıtırdatılmış milföylerin üzerine eklenebilir.
Pişen tart hamurunun üzerine fıstıklı kremayı seriyoruz. Ardından süsleme kısmına geçiyoruz. Ben fotoğraftaki gibi süsledim; siz kuruyemişleri istediğiniz gibi dizebilirsinz. Final dokunuşu için, bir kase kayısı marmeladını biraz ısıtıyoruz ve bir fırça yardımıyla kuruyemişlerin üzerine sürüyoruz. Marmelat sürerek hem pırıl pırıl parlamasını sağlıyor, hem de kayısı marmeladı ve fıstıklı krema; 'anlatılmaz yaşanır' derecesinde bir lezzet birlikteliği sunuyor.

PÜF NOKTASI
Bu tip tartları pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan biri; tereyağının buz gibi denebilecek derecede soğuk olmasıdır. Çünkü tartın bütün kıvamını ve piştikten sonra dağılmamasını, tereyağının hamur aşamasındaki ısısı belirler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA