Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

30 dakikada nefis sofra

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün nefis bir sofra hazırladım. Akşama misafirlerim var, haliyle mutfakla ilişkili biri olduğum için benden beklentileri oldukça yüksek. Ancak ben de çoğunuz gibi çalışan, ev mutfağıma fazla vakit ayıramayan birisiyim. Hoş, özel bir misafir olmadıkça ya da bir arkadaşım ziyaret etmedikçe mutfağa girip kendime birşeyler hazırlamak bile içimden gelmiyor.
Aynı sofraya oturacağınız biri yoksa, ne anlamı var mutfakta uğraşmanın, didinmenin! Her mutluluk gibi mutfak aşkı da böyle bir şey; paylaştıkça çoğalan, birileri tarafından ürettiklerinizin tüketildiğini görerek çağlayan bir şey. Ve nihayetinde bir 'Eline sağlık' denilmesi için açılmıyor mu saatlerce o kat kat hamurlar...
Her neyse, konuyu dağıtmayayım. Benim yalnızken bir parça peynir, bir parça ekmeğe talim olduğumu, bazen sabahları alelacele evden çıkmadan bir kap müsliyle kahvaltı ettiğimi, akşamları evde yalnız başıma kalıp açlık krizi geçirdiğimde eve hamburger sipariş ettiğimi kimse bilmiyor. Bu sebepten misafirlik denilen o şahane Türk geleneğine bayılıyorum ve misafirlerim gelecek diye tüm gün plan kurmaya başlıyorum. Bu akşam fazla vaktim yok, fakat her şey şahane ve kusursuz olmalı çünkü arkadaşlarımın dünyasında benim evime yemeğe gelmek sürprizlerle dolu bir deneyim. Tabii ki böyle durumlarda kurtarıcı ana yemeğim daima somon oluyor. Hem çok lezzetli, hem çok havalı, hem yanına ne koysam yakışıyor, hem de çok hızlı pişiyor.
Bu akşam fırında somonun yanına enfes bir bezelye püresi yapmayı planlıyorum. Başlangıç tabağım tabii ki deniz mahsüllü olmalı.
Ben ağızda dağılan pamuk gibi ahtapotları çok seviyorum; ahtapot salatasını mandalina suyuyla yapsam nasıl olur sizce? İki lezzeti de iyice özümsemiş bir damak hafızam olduğu için bence ahtapot ve mandalina birbiriyle çok iyi anlaşır. Onlara öyle bir tatlı hazırlayacağım ki; hem balık sofralarının vazgeçilmez tatlısı olması sebebiyle geleneksel, hem de içindeki sürprizlerle etkileyici olacak.
Eee haydi o zaman ben hemen mutfağıma koşuyorum; bir yandan yapacağım, bir yandan yazacağım. Acil misafir geleceği bir gün belki siz de denersiniz. Hepinize şimdiden afiyet olsun...

FIRINDA SOMON

Bezelye püresi için:
4 adet somon fileto
500 gr. haşlanmış bezelye konservesi
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
Karabiber

Süslemek için:
Susam
Roka
Yeşil limon

Yapılışı: Bezelyeleri konserveden çıkarıp bol su ile yıkıyoruz. Bir tencerede tereyağını kızdırıp diğer malzemeleri ekliyoruz, hafif kavuruyoruz. Ardından blenderdan çekip baharatlar ekliyoruz. Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine somonları diziyoruz. Tuz ve karabiber ile hafifçe ovup yediriyoruz. 175 derecelik fırında kızarana kadar pişriyoruz. Servis ederken tabaklara önce bezelye püresini, üzerine somon filetoyu koyuyoruz. Üzerini kavurduğumuz susamlarla süslüyoruz.

MANDALİNA SOSLU AHTAPOT SALATASI
Normalde bir kiloluk bir ahtapotun pişme süresi ortalama 30 dakika civarındadır, Ancak bu süre düdüklü tencerede 12-15 dakikaya iniyor. Ben ahtapot haşladığım zaman bolca haşlayıp buzluğa atıyorum, istediğim zaman birer porsiyonluk çıkarıp buzunu çözdürüp sosluyorum. Bugün hemen hemen tüm büyük marketlerde zeytinyağında ahtapot salatası meze olarak satılıyor, onlardan da alabilirsiniz. Ben tüm balık yemek ve deniz mahsüllerinde olduğu gibi sadelikten ve kendi spesifik lezzetini kaybetmemekten yanayım. Bu nedenle fark yaratmak için, ahtapot salatasının tepesine kuş kondurmayacağım.

500 gr. haşlanıp doğranmış ahtapot (Başka bir yazımda 'Ahtapot nasıl haşlanır?' konusuna değineceğim, sizler şimdilik bildiğiniz gibi haşlayın ve içindeki pamuk etlerini çıkartın)
2 adet rendelenmiş sarımsak
1 adet mandalinanın ve limonun suyu
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı: Ahtapotları derin bir tencerede kapağı kapalı olarak haşlıyoruz. Ardından dış kabuğu soyuyoruz. Ahtapotun pamuk etlerini dilimliyoruz. Sarımsakları eziyoruz, taze mandalina ve limon suyu, zeytinyağı ve tuz ile çırpıp ahtapotların üzerine döküyoruz. Farkı deneyince göreceksiniz.

Püf noktası: Ahtapot haşlarken tencerenin kapağı mutlaka kapalı olmalıdır ve ocağın altı kapatılmaya karar verildiğinde asla kapak açılmamalıdır. Tencere ne zaman soğursa kapak o zaman açılmalıdır. Bu küçük püf noktası, ahtapotlarınızın pamuk gibi yumuşacık olmasını sağlıyor.

MEYVELİ HELVA
500 gr. hazır tahin helva
1 kase dolusu karışık mevsim meyvesi
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı dövülmüş ceviz

Servis için:
Kaymaklı dondurma

Yapılışı: Hazır tahin helvayı rendeliyoruz. Süt ile eziyoruz. Meyveler ve cevizi ilave edip güveç kaplarına paylaştırıyoruz. Balıklar tabaklarda bitmeye yakın fırınlıyoruz ve dondurma ile servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA