Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Pratik ve muzlu tarifler

Herkese merhabalar. İdilika'nın mutfağında bugün muzlu nefis tarifler var. Yerli muzlar manav tezgahlarında yerlerini almışken, muzlu tatlılar yapmam kaçınılmazdı. Geçtiğimiz hafta evimin mutfağı muz cumhuriyetiydi adeta. Birçok muzlu tarif denedim ve en beğendiklerimi bugün sizlere sunuyorum...

AĞIZDA DAĞILAN KURABİYE
Çikolata parçalı muzlu kurabiye yapma kültürü Amerikan mutfağında sıkça rastladığımız bir şeydir. Ancak benim bugün size anlatacağım tarif onların aksine nişasta bazlı bir kurabiye. Kıvamı un kurabiyesi gibi. Bu ölçüden orta boy 40 adet kadar kurabiye elde edebiliyoruz. Fazla adette kurabiye pişirmiş olduğumdan tabii yalnız olan biri olarak hepsini bitiremedim; komşularıma, arkadaşlarıma ikram ettim, yine de teneke kurabiye kutumun içinde kalanlar vardı.
Ben de fırsattan istifade kaç gün dayanabileceklerini bulmaya çalıştım.
Tam bir hafta boyunca tazeliklerini korudular. Ağızda puf diye dağılan bu kurabiyeleri bir kere tadan bir daha unutamayacak.

ÇITIRDAYAN MUZLAR
Bu kızarmış muz tarifi benim çok sevdiğim bir tarif. Çoğunlukla Uzakdoğu esintili sofralarda tatlı olarak sunulan bu tatlı çeşidi; sıcacık, hafif şekerli tadı ve üzerine gezdirdiğim pekmezle kaymaklı dondurma sayesinde şaha kalkan, bulunduğu sofraları unutulmaz kılan, bugüne kadar sır gibi sakladığım reçetesiyle yakınlarımın hep merak konusu olan bir lezzet şöleni.
Aynı ölçü ile elma, armut da kızarrttığım oluyor ama muz kızartmasının hafifliği, diğerleri ile kıyaslanamaz derecede.
Kadayıfa sarılı ya da dışı herhangi başka bir pane harcı ile panelenmiş muzların daha ağır olduğunu ve şerbeti tuttuğunu düşünüyorum ancak bu tarifte asla kızarmış bir meyve yiyor hissi yaşamayacaksınız, o derece hafif. Deneyince yorumlarınızı bana yazarsınız artık, bekliyorum.
Muzlu tatlılar arasında mangalda pişirilen bir tanesi var ki, aklıma gelmişken onun da tarifini yazayım.
Bir muzu ortadan yarıyoruz ve içine bitter çikolata parçaları koyup folyo ile sarıyoruz. Mangal közünün arasına atıyoruz ve çıkarttığımızda çok pratik harika çikolatalı muzlu tatlınız oluyor.
Bugün aklıma birden kalp şeklinde bir muzlu kek yapmak geldi.
Arkadaşımı da heyecanlandıran bu fikir sonrasında kolları sıvadık ve beraberce bu reçeteyi oluşturduk.
Sıcacık kahvemizi yudumlarken muzlu kek fırından çıkmıştı.
Bakalım siz de deneyince bu keki beğenecek misiniz...
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

MUZUN FAYDALARI

Protein, sodyum, potasyum, magnezyum açısından çok zengin.
A-E ve K vitaminleri deposu.
Kemik sağlığını korur.
Tansiyonu dengeler.
Göz sağlığına faydalı.
Strese karşı etkili.
Muz kabuğu cildimizi güzelleştirmek için birebir.

MUZLU KEK

2 adet muz
3 adet yumurta
1.5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı yoğurt
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Üzeri için:
Bir avuç bebe bisküvisi ve bir yemek kaşığı Hindistan cevizi

Yapılışı: Yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Zeytinyağı, Hindistan cevizi, süt ve yoğurdu ekliyoruz. Un, tarçın ve vanilyayı eledikten sonra içine ilave ediyoruz. Kalıbı yağladıktan sonra kek harcının yarısını döküyoruz. Muzu aralarına dilimliyoruz. Harcın kalanını döküp muzu dilimliyoruz. Bebe bisküvilerini yerleştirip Hindistan cevizi serperek 190 derecede pişiriyoruz.

KIZARMIŞ MUZ

2 adet yumurta
1 su bardağı un
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı süt (kıvam verebilmek için)
4 yemek kaşığı pekmez
5 adet muz
Kızartmak için; ayçiçek yağı
Servis için; kaymaklı dondurma

Yapılışı: Yumurta, un, pudra şekerini ve pekmezi çırpıyoruz. Kek hamuru kıvamını bulana kadar azar azar süt ilave ediyoruz. Muzları bu karışıma batırıp kızgın yağda kızartıyoruz. Kızarmış muzların üzerine kalan pekmezi gezdirip kaymaklı dondurma ile servis ediyoruz.

Püf noktası
Muz kızartmasında pekmez yerine bal da koyabilirsiniz, çok yakışıyor.

MUZLU KURABİYE

125 gr. margarin
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 paket muzlu puding
300 gr. nişasta
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 adet muz

Yapılışı: Muzu eziyoruz ve diğer malzemelerle birlikte yoğuruyoruz. İstediğimiz şekli verip önceden ısıttığımız 175 derecelik fırında pişiriyoruz.

Püf noktası
Hamur çok yumuşak olursa, yoğururken biraz un ekleyebilirsiniz. Diğer yandan şayet muz yoksa sadece muzlu puding de muz aroması için yeterli oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA