Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Balkabaklı lezzetler

Kış aylarının en sağ- lıklı, en lezzetli mey- velerinden birini İdilika'nın Mut- fağı'na konuk ediyoruz bugün. Türk mutfağında en yaygın kullanım şekli kabak tatlısı olsa da biz Giritliler, balkabağınden börek, köfte, çorba, mücver gibi birçok farklı yemek yapabiliyoruz. Büyüklerimiz rendelenmiş balkabağı ve lor peynirli şahane börekler yaparmış. Balkabağını hep sanki tatlı formda yememiz gerekiyormuş gibi bir algı, damak hafızalarımızda yer alıyor olsa da balkabağı rengi ve lezzeti ile aynı zamanda harika bir sebzedir. Zeytinyağlı yemeğine bizler sinkonta ismini veririz ve harika olur. Aynı zamanda püresinden enfes çorbalar ve et yanına garnitür yapılır.

EN HAVALI SUNUMLARI YAPIN
Türkiyede istediğim boyutta balkabağı her zaman bulamıyorum. Şayet siz fırınınıza girecek bir balkabağı bulursanız, kafasını şapka gibi kesin, içini temizleyin. Dış kabuğunu folyo ile kaplayın. İç kabakları küp küp doğrayın, içine elma, ayva, tarçın çubuğu, kuru üzüm ve armut ve esmer şeker koyarak fırında kapağı kapalı olarak pişirin. Sofraya getirirken folyoyu çıkartın ve bir kepçe ile kuplara servis edin.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediginiz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
Kabak çekirdeklerinin balkabağının içinden çıkartıldığını
İçinde çekirdekleri olduğu için esasen meyve kategorisine girdiğini
Lifli yapısı sebebiyle uzun süre tok tutma özelliğinden dolayı zayıflamaya yardımcı olduğunu
Mineral içeriğinin oldukça zengin olması sebebiyle bebek beslenmesinde çok önemli olduğunu biliyor muydunuz?

BALKABAĞI PÜRELİ KREMA

2 kutu krema
6 çorba kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı toz jelatin
2 su bardağı süt
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı nişasta

Balkabağı püresi için:
500 gr. balkabağı
2 su bardağı toz şeker
2 adet portakalın suyu

Yapılışı: Bir kabın içine süt, nişasta ve jelatini koyup çırpıyoruz. Bir tencerenin içine kremaları boşaltıp üzerine toz şekeri serpip karıştırıyoruz. Tencereyi ocağa alıp ocağı en kısık haline getirip sürekli karıştırarak şekerli kremayı kaynayana kadar pişiriyoruz. Kaynamaya başlayan kremanın içine yavaş yavaş süt, jelatin ve nişastalı karışımı döküyoruz; bir yandan da karıştırmaya devam ediyoruz. Kaynama noktasına gelip koyulaşana dek pişiriyoruz. Balkabağı püresi için; balkabağını, portakal suyunu ve toz şekeri pişiriyoruz. Blenderdan çekiyoruz. Pannacottaları servis kaselerine döküp bir saat buzdolabında soğuttuktan sonra üzerine balkabağı püresini ekliyoruz.

MAYHOŞ BALKABAĞI TATLISI
1 kg. organik balkabağı
2 adet portakal
3 su bardağı toz şeker

Servis için:
1 kase ceviz
100 gr. kaymak

Yapılışı: Sıvı yağ, tahin, pudra şekeri ve balkabakları üzerine portakal dilimleri dizilir. Toz şeker ve bir su bardağı su ilave edilir. Kısık ateşte pişirilir.

Püf noktası
İsterseniz pişen portakallı yağlı kağıt üstüne alıp fırında çıtırdatabilirsiniz.

BALKABAĞI MÜCVERİ
1 kilo taze kabak
2 demet taze soğan
2 kahve fincanı un
5 adet yumurta
1 demet dereotu
1 demet nane
1.5 çay bardağı ayçiçek yağı
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar
Yeterince tuz
Karabiber

Yapılışı: Balkabağını rendeliyoruz. Soğanları, dereotunu ve naneyi ince ince kıyıyoruz. Çok hafif tuzlayarak unu ilave edip karıştırıyoruz. Öte yanda bir kap içine yumurtaları kırıp hafifçe çırptıktan sonra ilave ediyoruz. Kabakların sulanmasına fırsat vermeden rende kaşarı da karıştırıyoruz. Kaşık kaşık alıp kızdırılmış ayçiçek yağında kızartıyoruz.

Püf noktası
Mücverin içine kaşar peyniri yerine beyaz peynir ilavesi yapabileceğiniz gibi isterseniz bir fırın kabının içine alarak fırın mücver olarak pişirebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA