Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Püf noktalarıyla profiterol

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, lezzetini bilen herkesin istisnasız aşık olduğu fakat lezzeti ustadan ustaya göre fazla değişkenlik gösteren efsanevi tatlı profiterolün yapımını beraber öğreneceğiz. Öncelikle bakalım profiterol nereden çıkmış ve hangi aşamalardan geçerek dünyaca sevilen tatlılardan biri olmuş.
Tarif, ilk olarak, 16'ncı yüzyılda, Fransa kralı II. Henri'nin eşi Catherine de Medicis'nin emrinde İtalyan pastacı Popelini tarafından ortaya çıkartılır. Fransız tariflerinde, Italyan etkisi çok büyük rol oynamış ve gelişimi hızlandırmıştır. Popelini hamuru, çok da eşit olamayan yuvarlaklar şeklinde pişirip meyve jölesi ile dolduruyordu. Bazı yazılarda, sonradan bu hamuru kızarttığına dair bilgiler de var. O dönemlerde sıcak sıcak pişen hamur tarifi, 18'inci yüzyılda Fransız pasta ustası Avice tarafından modifiye edilmiş.
Ancak tarife son halini verip mükemmeliyete ulaştıran; Avice'in öğrencisi olan Careme'dir. Bu dönemlerde, tarif şimdiki ismi pate a choux ile anılmaya başlanır. Profiterol yapımında kullanılan minik toplara da chou denir.

Profiterolün incelikleri
Yapımı zor gibi görünse de, önemli olan profiterolün ana malzemesi olan hamurunun kıvamını doğru ayarlamak. Krema ve çikolata sosundan oluşan lezzetli tatlının hamuru, fırında pişirildikten sonra, kreması ve çikolata sosu ile birleştirilir. Fırında yaklaşık 40 dakika pişmesi gereken profiterol, çok sertleşmemelidir.
Pişme süresi konusunda verilen tariflere göre farklılık olsa da, profiterolün piştiğini hafif pembeleşince anlamak mümkündür. Çok kızarması gerekmeyen profiterol hamurunun, kreması için dağılmadan ikiye bölünecek yumuşaklıkta olması gerekiyor.
Profiterol hamurunun pişmesinin ardında krema ve isteğe göre diğer malzemelerle tatlıyı şık bir görsel şölene çevirmek mümkündür. Lezzetli profiterol yapmak için en büyük çabayı gerektiren hamur kısmı, pişirilme aşamasında dikkat gerektiren bir detaydır. 200 dereceye ayarlanmış fırında 40 dakika pişirmek ve çıkmasına yakın dereceyi 150'ye düşürmek, profiterolün ideal yumuşaklığında pişmesini sağlayacaktır.
Aşırı özen gerektiren lezzetlerden biri olan profiterol tatlısı, yapanın bir kez daha yapmak istediği ancak daha önce yapmamış olanların da cesarete ihtiyaç duyduğu tatlılardan biridir. Ancak profiterol yapmanın püf noktaları bilindiği takdirde, herkes gibi sizler de enfes ve akıllarda kalan bir profiterol yapabilirsiniz.
Hazırlanan profiterol hamur karışımının gereken şekilde kabarması ve içinin çiğ kalmaması için 40 dakika boyunca kontrollü bir şekilde pişirilmesi gerekir. Aksi halde dışı kuru içi ise pişmemiş bir profiterol elde edilebilir.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

Püf noktası
Yumurtaların kesilmemesi için; hazırladığınız hamura soğuduktan sonra yumurtaları tek tek ekleyin ve hızlıca karıştırın. Hazırladığınız profiterol hamurlarını tabanını yağlı kağıt ile kapladığınız fırın tepsisine kabarma payı bırakacak şekilde aralıklı olarak yerleştirin. Hamurların büyüklükleri piştikten sonra farklılık gösterebilir. Kremayı soğuttuktan sonra kullanabilirsiniz.

PROFİTEROL
1 su bardağı su
1 su bardağı un
125 gr. margarin
3 adet yumurta

Kreması için:
2.5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1.5 çay bardağı şeker
1 adet yumurta
1 paket vanilya

Üzeri için:
80 gr. bitter çikolata
1 paket çiğ krema

Yapılışı: İlk olarak profiterolün hamurunu hazırlıyoruz. Küçük bir tencereye bir su bardağı suyu ve margarini koyarak kaynatıyoruz. Daha sonra bir su bardağı unu ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Karışımı iki-üç dakika sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Ocağı kapatarak 10-15 dakika hamurun soğumasını bekliyoruz. Yumurtaları teker teker hamura kırıyoruz ve birini iyice yedirmeden diğer yumurtayı kırmıyoruz. Yumurtaları hamura iyice yedirdikten sonra yapışkan bir hamur elde etmiş oluyoruz. Yumurtaları yedirdikten sonra hamuru 10 dakika dinlendiriyoruz. Yağlanmış tepsiye, kaşık yardımı ile hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak aralarında 2-3 cm. boşluk olacak şekilde sıkıyoruz. Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Hamurlar piştikten sonra kremasını hazırlıyoruz. Vanilya hariç diğer malzemeleri bir tencereye koyarak kremayı pişiriyoruz. Kremayı ocaktan aldıktan sonra vanilyasını ekleyerek karıştırıyoruz. Profiterolün pişen hamurlarını ikiye bölerek ya da varsa krema sıkma torbası ile içlerini krema ile dolduruyoruz. Bitter çikolatayı benmari usulü eritip suyun üzerinden alıyoruz ve krema ile iyice karıştırıyoruz. Profiterolleri doldurduktan sonra üzerine çikolata sosunu gezdiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA