İDİL ÇİMRİN İDİL ÇİMRİN

Kerevizi sevdiren tarifler

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün kış aylarının gelmesiyle manav tezgahlarında kendini gösteren, annelerin rüyası, çocukların ise kabusu kerevizin her nedense makus bir talihi var. Bir araştırmada okumuştum, Türkiye'de çoğu çocuğun sebze sevmemesinin sebebi, sebze ile ilk tanışmasının sebzenin haşlanmış hali ile olmasından kaynaklanıyormuş. Haşlama sebzenin tadı ve kokusu çocuklara itici geliyormuş, oysa ki sebzenin ilk olarak çiğ haliyle tanışsalar sonuç aynı olmuyormuş. Zeytinyağlı yemeği, portakallısı, ayvalısı, kuzu etlisi, dolması, salatası, mezesi, çorbası gibi birçok çeşidini üretiyoruz; çok da lezzetli oluyor.

BAHÇELERDE KEREVİZ
Seveni çok azdır Ocak ayının incisi, şifa kaynağı kerevizin. Halbuki kerevizin; kendine has otantik tadı ve kokusuyla, sapından köküne, hatta yapraklarına kadar her yeri değerlendirilebilen, A ve K vitamini deposu, kalorisi aşırı düşük olduğu için zayıflamaya yardımcı, yan etkisi olmayan nadide antioksidanlardan biri olduğunu biliyor muyuz?

PATATESİN PABUCU DAMA ATILIR
Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda kerevize farklı bir bakış açısı getirmek istedim ve öncelikle fırında cipsini yaptım, parmak patatesin pabucunu dama attıracak türden oldu. Mutfak atölyemdeki ekibime tattırdım, kimse ne olduğunu anlayamadı. İçine zerdeçal koyduğum için patates kızartmasına çok benziyordu. Başarmıştım; kereviz sevmeyen, yemeyen çocuklar için enfes bir fikir olabilir diye düşündüğüm için sizinle paylaşıyorum. Deneyin ve deneyimlerinizi benimle paylaşın olur mu?

GLUTENSİZ LAZANYA
Lazanyayı kim sevmez? Ben bayılırım. Bu defa kerevizle denemek istedim, enfes oldu. Beşamel sosu, bolonezi, mozarellası; lazanyanın makarnasından çok her şeyi duruyordu ama bir farkla, makarna yerine haşladığım kerevizleri dizmiştim ama dipdiri ve incecik. Haliyle glutensiz...

KEREVİZ CAPRESE GRATEN
Aman ne uzun isim verdim bu yemeğe, ama gerçekten öyle içindeki mozarellalı, taze fesleğenli, domatesli yapısıyla tam bir İtalyan başlangıcı caprese havasında. Ancak çıtır çıtır fırına attığım için de bir şekilde kerevizler graten oluyor, peynirler eriyor. Anlatmakla olacak gibi değil, deneyip tadına bakmanız lazım.
Bana dilediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Sevgilerimle...

KEREVİZ LAZANYA

1 büyük boy kereviz

Bolonez sos için:
200 gr. kıyma
1 adet küçük soğan
2 diş sarımsak
1 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı biber salçası
100 ml. krema
1 adet kereviz sapı
1 adet havuç
1 adet domates
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Pul biber

Beşamel için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt

Aralarına serpmek için:
1 kase rendelenmiş mozarella peyniri

Üzeri için:
2 yemek kaşığı toz parmesan
1 yemek kaşığı ekmek kırıntısı

Yapılışı: Kerevizi diri kalacak şekilde haşlıyoruz ve ince ince halka şeklinde kesiyoruz. Bolonez için; rendelenmiş soğan, sarımsak, havuç, minik doğranmış biberi hep beraber kavuruyoruz. Kıyma ilave ediyoruz. Ardından rende domates ilave edip lezzetlendiriyoruz. Pişince krema ilave edip kremayı iyice çekmesini sağlıyoruz. Baharatlarla lezzetlendiriyoruz. Beşamel için; yağları eritip unu kavuruyoruz ve sütü azar azar ilave ediyoruz. Koyu kıvam istemiyoruz, hafif akışkan olacak şekilde pişiriyoruz. Fırın kabına en alta incecik beşamel sos sürüyoruz, üzerine kerevizleri diziyoruz. Tekrar beşamel sos sürüyoruz ve bolonez sostan bir miktar döküyoruz. Rendelenmiş mozarella serpip tekrar kerevizleri dizerek devam ediyoruz. Üst kata kerevizleri diziyoruz ve üzerine parmesan peyniri ile ekmek kırıntısını karıştırıp döküyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

Püf noktası
Bolonez sosun kalan suyunu üzerine gezdirirseniz kızardığında rengi muazzam iştah açıcı olacaktır.

KEREVİZ GRATEN

2 orta boy kereviz
Yarım limon suyu

Panelemek için:
2 adet yumurta
1 kase galeta unu
1 kase un

Sosu için:
1 küçük kutu domates püresi
3 diş sarımsak
20 gr. (1 paket) taze fesleğen
Tuz
Karabiber
1 kase rendelenmiş mozarella

Yapılışı: Kerevizleri soyuyoruz ve yarım limon suyuyla beraber haşlıyoruz. Diri kalacak şekilde haşlama suyundan çıkartıp halka halka kesip kuruluyoruz. Önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, ardından galeta ununa bulayıp kızartıyoruz. Sos malzemelerini bir araya getirip pişiriyoruz. Kızarttığımız kerevizleri, aralarına rendelenmiş mozarella ve domates sos koyarak kat kat diziyoruz ve mikrodalga fırında iki dakika ısıtıyoruz. Peynirler eriyince servise hazır demektir. Afiyet olsun.

KEREVİZ CİPSİ

1 büyük boy kereviz
1 yemek kaşığı karışık baharat ya da sebze çeşnisi
1 çay kaşığı zerdeçal
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı: Kerevizi soyup parmak patates şeklinde doğruyoruz. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt seriyoruz ve tüm malzemeyi harmanlıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

Püf noktası
Kereviz cipsini kızgın yağda fritözde kızatabilirsiniz. Yanında, yoğurt ve labne peyniri ile hazırlayacağınız dipsos ile servis edebilirsiniz.
BİZE ULAŞIN