Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Makarnamızı kendimiz yapalım

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün 7'den 7'e kimsenin hayır diyemeyeceği, her kültürde karşılığı olan, yemek yapma ve yeme işini aşka çeviren, bazen başlangıç bazen ana yemek olabilen müthiş bir yemek var, makarna. Üretimi için buğday irmik haline getiriliyor ardından suyla karıştırılıyor ve şekil veriliyor. Makarna üretiminde kullanılan durum buğdayın, ekmeklik buğdaydan çok farklı olduğunu söyleyebiliriz. Protein ve B vitamini oranı daha yüksektir. Makarna kompleks karbonhidrat grubundan olduğu için metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşüyor. Makarnanın kolayca hazmedilen bir besin olmasının da nedeni budur.

BOLONYA USULÜ SOS
İtalya'nın Bolonya şehrinden tüm dünyaya yayılan, 1800'lü yıllardan bu yana makarnanın en güzel eşlikçisi Bolonya usulü bolonez sos yapalım diye düşündüm. Taze makarnamızın üzerine dökeriz; öyle kuru kuru olmaz. Bolonez sos öyle basit bir kıymalı makarna sosu değil esasen. Bolonya usulü kıymalı sos diye özetleyecek olsak da kendi içinde birçok püf noktası barındırıyor. Mesela kimi şefler bolonez sosun içinde sütü çektirmeyi uygun görüyorlar, bazıları kremayı. Bu nedenledir ki yurt dışında yediğimiz lazanyaların içindeki bolonez sos bize çok hafif geliyor.
Şimdiden hepinize afiyet olsun sevgi ve selamlarımla...

EV YAPIMI TAZE MAKARNA
300 gr. sert un
100 gr. irmik
4 adet yumurta
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çimdik tuz

Yapılışı: Unu ve irmiği temiz tezgah üzerine alıyoruz. Ortasını çukur olarak açıyoruz. Yumurtaları teker teker ilave ederek çatalla yavaş yavaş karıştırıyoruz. Bütün yumurtaları ilave ettikten sonra tuz ve zeytinyağını ilave edip elimizle karıştırmaya devam ediyoruz. Yapışmayacak bir hamur oluncaya kadar yoğurmaya devam ediyoruz. Hamurun üstünü strech filmle kaplayıp oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekliyoruz. Bezeler haline getirip tek tek açıyoruz ve açtığımız yufkaları mümkün olan en ince şekilde kesip unluyoruz. Kaynar suyun içine bir miktar tuz ve ayçiçek yağı ilave ediyoruz. Üç-dört dakika kadar haşlayıp hemen süzüyoruz. Sosla buluşana kadar bu şekilde bekletiyoruz.

Not: Eğer sos yapacak vaktimiz yoksa, o zaman şu dünyanın en pratik ve lezzetli soslarından birini hazırlıyoruz. Bir tavaya zeytinyağı koyuyoruz, içine iki-üç diş rendelenmiş sarımsak ekleyip karıştıyoruz ve pul biber ilave ediyoruz. Taze makarnaları içine atıp şöyle bir çeviriyoruz. Oldu bile...

BOLONEZ SOSU
250 gr. dana kıyma
2 diş sarımsak
1 adet soğan ve havuç
1 adet kereviz sapı
1 kutu krema ve kutu domates püresi
1 çay bardağı üzüm suyu
Tuz
Karabiber
Kekik
Pul biber

Yapılışı: Tavaya kıymayı alıyoruz ve kavuruyoruz. Soğanı ve sarımsakları rendeleyip ilave ediyoruz. Havucu ve kerevizi doğruyoruz. Kavurmaya devam ediyoruz. Domates püresini ve baharatları ilave edip pişirmeye devam ediyoruz. Bu aşamada üzerini geçecek kadar sıcak su ilavesi yapıyoruz ve kısık ateşte bir saat kadar pişiriyoruz. Üzüm suyunu ekleyip yarım saat kadar suyunun çekmesini bekliyoruz. En son kremayı ekleyip rengi koyulaşana kadar yaklaşık 30-40 dakika kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Taze makarnanın üzerinde, üzerine bol parmesan peyniri ilavesiyle servis ediyoruz.

Püf noktası
Bolonez sosun en büyük özelliği yavaş yavaş, uzun vakitte pişmesidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA