İDİL ÇİMRİN İDİL ÇİMRİN

Kayseri yağlaması

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, geleneksel Türk mutfağının mihenk taşlarından birini oluşturan mantının ana vatanı Kayseri'ye konuk oluyoruz. Envai çeşit mantısıyla, kurşun aşı, ayvalı tahinli yaprak sarması, düğümlü tatlısı, Kayseri tiridi, aside tatlısı, nevzine tatlısı, çemenli ekmeği ve pastırmasıyla bir başkadır Kayseri mutfağı.

ŞEBİT YAĞLAMASI
Şimdi size yüzde 100 tutan, pizza ve lahmacunu unutturacak nefis bir tarif veriyorum. Bu tarifin en güzel yanı bence kıymalı harcın tüm malzemesinin robotta çekiliyor olması. Birçok kez Kayseri yağlaması pişirmiş biri olarak söyleyebilirim ki, bu tarif aralarından en iyisi. Sizi zorlayacak tek tarafı bu yağlamayı bir kez tadacak olan aile bireylerinizin tekrar tekrar sizden aynı yemeği istemesi olacak. Şebitleri tek tek pişirmek sizi ürkütmesin, iki dakikada arkalı önlü hemen pişiyorlar.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulasabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

ŞEBİT NEDİR?
Şebit; esasen pideden daha ince açılan bir çeşit yufka ekmektir.
Sac varsa sacda ya da tandırda pişirince tadı daha müthiş oluyor.
Kurutulup saklanabiliyor, istenildiğinde ıslatılarak yumuşatılıyor.



Hamuru için:
4 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
Un

Kıymalı harcı için:
Yarım kg. kıyma
1 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağ
5 adet soğan
2 adet yeşil biber
2 adet kırmızı biber
5 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Şebit için: Bir kaba yaş mayayı, ılık sütü, ılık suyu koyalım ve mayayı eritip kabarmasını bekleyelim. İçine sıvı yağ ve tuzu koyalım ve karıştıralım. Unu azar azar ilave edelim ve ele yapışmayan bir hamur yoğuralım. Hamuru 30 dakika dinlendirelim. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparalım. Oklava ile servis tabağı ebatlarında açalım. Açtığımız hamurları teflon tavada arkalı önlü kızartalım.

Kıymalı harç için: Soğanları, biberleri robottan geçirelim. Domatesleri ince ince küp şeklinde doğrayalım. Kıymayı, suyunu salıp çekene kadar kavuralım. İçine sıvı yağı, tereyağını, soğanları, biberleri, domatesleri ilave edelim ve iyice karıştıralım. Sonra salçaları, kırmızı pul biberi, tuzu, sıcak suyu ilave edelim ve orta ateşte pişirelim. Kızarttığımız hamurların üzerine hazırladığımız kıymalı harçtan sürelim ve üst üste dizelim. Sarımsaklı yoğurtla servis edelim.

PÜF NOKTALARI
Bu tarifteki ölçüden tahmini 12 lavaş çıkıyor. Üst üste dizilince pasta gibi dilimleyerek servis yapabileceğiniz gibi, birer birer alıp dürüm yaparak da yiyebilirsiniz.
Kayserililer kızmasın ama ben kuşbaşı tavukla denedim, olağanüstü oldu; tavsiye ederim.
BİZE ULAŞIN