Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Ispanak zamanı

Herkese merhaba. Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda kış aylarının vazgeçilmez yiyeceği ıspanağa yer verdim ve ıspanak ile enfes üç tarif hazırladım.
Ispanak, eskilerden beri faydası ile bilinen ve Türk mutfağında çok sevilen bir sebzedir.
Çocukluğumuzdan bu yana annelerimiz tarafından bize yedirilmeye çalışılmıştır. Ben de bu düşünce ile hazır mevsimiyken ve tezgahlarda çokça bulunuyorken, en sevdiğim ıspanaklı lezzetleri yazayım diye düşündüm.
Bugün sizler için ıspanaklı şöbiyet, kremalı ıspanak çorbası ve nefis bir ıspanaklı borani hazırladım.
Ispanak aynı zamanda son yıllarda yeni üretilen tarifler sayesinde tatlılarda da kullanılmaya başlanmıştır. Hatta uygun fiyatlı birçok baklavanın içine antep fıstığı ile birlikte parçalanmış ıspanaklı kek koyulduğu ve o sebeple yemyeşil renk aldığı söylenmektedir. Ben de bu sebeple ıspanaklı ve şerbetli bir tatlı üretmek istedim. Nefis bir lezzeti oldu, siz de deneyin.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

BESİN DEĞERİ ÜZERİNE...
Ispanağın besin değerinin oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. İçerisindeki vitaminler, magnezyum, fosfor gibi değerli mineraller sayesinde tüketilmesi vücut için çok gereklidir. Ayrıca ıspanak, vücudun direncini artırır ve vücuda kuvvet verir. Yaş ilerledikçe kendini gösteren öğrenme güçlüğü, zihin tembelliği gibi sorunlarla baş etmek için birebirdir. Yemeği pişirirken ıspanakları çok pişirip vitaminlerini öldürmektense hafif çiğ bırakmak sağlık açısından daha faydalıdır. Ispanağı zeytinyağı ile pişirmek, pişirirken içine pirinç veya bulgur eklemek, besleyici olmasını sağlayacaktır.

ISPANAKLI ŞÖBİYET
1 paket baklavalık yufka
100 gr. tuzsuz tereyağı
1 bardak ceviz

Keki için:
1 avuç dolusu taze ıspanak
2 adet yumurta
1 bardak şeker
1 bardak un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Şerbet için:
3.5 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon

Yapılışı: Önce şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz. Sonra ıspanaklı keki robotta hazırlıyoruz. Ispanağı haşlamadan robotta püre haline getiriyoruz. Sonra şekeri ve yumurtayı ilave edip tekrar çalıştırıyoruz. Unu ve kabartma tozunu ilave ediyoruz. Baklavalık yufkayı ikiye ayırıyoruz. Tepsiyi erittiğimiz tereyağla yağlayıp yufkaların yarısını tepsiye koyup üzerine keki döküyoruz. Bir bardak cevizi üzerine serpip kalan diğer yufkaları da döşüyoruz ve baklavamızı dilimliyoruz. Üzerine erittiğimiz tereyağını döküp ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Soğuk şerbeti ılık baklavamızın üzerine döküyoruz.

KREMALI ISPANAK ÇORBASI
1 tutam ıspanak
2 çorba kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı un
1 su bardağı et ya da tavuk suyu
50 gr. krema

Yapılışı: Tencerede tereyağını eriterek unu ekleyip kavuruyoruz. Unun kokusu gittiği zaman et suyu ve iki su bardağı soğuk suyu ekleyerek topaklanmaması için sürekli karıştırıyoruz. Kaynayınca ıspanakları minik minik doğrayıp ilave ediyoruz. En son krema ve tuz ekleyip pişiriyoruz. İsterseniz blenderdan geçirebilirsiniz.

ISPANAKLI BORANİ
1 kilo ıspanak
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı un
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
Tuz

Sosu için:
1 kaşık tereyağı
Pul biber

Yapılışı: Öncelikle ıspanakları ayıklayıp yıkıyoruz. Yıkadıktan sonra ince ince doğruyoruz. Ispanakları kendi suyunda soteliyoruz ve fazla öldürmeden ocaktan alıyoruz. Ispanakları bir tabağa koyuyoruz. Tencereye sıvı yağ koyuyoruz, yağı biraz kızdırıyoruz ve ardından un ekleyip karıştırıyoruz. Bu karışıma ıspanakları ekliyoruz ve beraber soteleyip servis tabağına alıyoruz. Sarımsaklı yoğurt hazırlıyoruz ve ıspanakların üzerine döküyoruz. Sosu için de tereyağını eritiyoruz ve içine biberleri atıyoruz. Çok kızdırmadan ocaktan alıyoruz ve yoğurdun üzerinde gezdiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA