Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Maruldan yemek olur mu?

Herkese merhaba. Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda pişirerek tüketmeye alışkın olmadığımız bir bitki olan marullu tariflere yer veriyorum. Marul; papatyagiller ailesinden gelen bir bitkiymiş. Geniş yeşil yapraklıdır, yıllık veya altı aylık bir ılıman iklim sebzesi olarak da bilinir. Yeşillik ailesinin en çok tüketilen üyelerinden biri olan marul, insanlığın bilinen en eski sebzelerindendir.
Marulun çıkış yeri Akdeniz ve Ortadoğu olarak gösterilir ama şimdi bütün dünyada mutfaklarında yaygın olarak yemeklerde kullanılıyor, özellikle de salatalarda. Ayrıca aperatif yiyeceklerin yanında yer alır, çiğ köfteden sandviçe marul mutlaka bir şekilde kendisini gösterir.
Genelde yaprakları salata olarak çiğ tüketildiği gibi Çin gibi bazı ülkelerde kökü ve yaprakları pişirilerek de yeniyor. Ben de bu bilgi ışığında marulu pişirdim ve sizin için enfes tarifler yazdım.
Türk mutfağında kuzu kapamanın üzerini marulla kaplayan birçok tarife rastlıyoruz. Ancak bakalım dolması ve çorbası için ne düşüneceksiniz?
B1 ve B12 vitaminleri içeren marul, özellikle K ve A vitamini açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Bunun dışında potasyum açısından çok zengindir. Ayrıca magnezyum başta olmak üzere birçok mineral içerir.
Açıkçası marulun sağlık açısından faydaları kendi türleriyle aynıdır. Etkili bir demir deposu olduğundan dolayı marul, demir eksikliğinden kaynaklanan anemi hastalığı ve saç dökülmesine karşı bünyeyi güçlendirir. Demir aynı zamanda kan ve damar sağlığının korunmasına da yardımcı olur.
Marul; aynı zamanda çok şaşırtıcı bir şekilde saç ve cilt sağlığını da korumaya yardımcı olabilir. İçerdiği K vitamini gebelik döneminde anne adaylarının ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında gelir. Marulun faydalarını araştırırken gördüm ki diğer bütün bitkiler gibi marulun da sağlığa faydalarını saymakla bitiremeyiz.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile...

FAYDALARI...
Günlük bir miktar marul tüketimi cilt hücreleri için gerekli olan A vitaminin yüzde 100'ünü karşılar. Bu durum cildin canlı kalmasına cilt hücrelerinin sağlığını korumasına yardımcı olur.
Akşamları bir miktar marul salatası tüketimi, deliksiz bir uyku çekmenize yardımcı olabilir. Çeşitli nedenlerden dolayı uyku sorunu yaşıyorsanız düzenli olarak marul tüketebilirsiniz.
Marulun içerdiği besinler saç köklerini sağlamlaştırır ve saçlara doğal bir renk ve yumuşaklık kazandırır.
Şeker ihtiyacınızı doğal ve en sağlıklı yollardan karşılamak için bol bol marul tüketebilirsiniz.

MARUL SARMASI
1 adet marul
1 kutu çiğ krema (200 ml.)

İç malzemesi için:
500 ml. süt
1 su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı eritilmiş tereyağ
1 yemek kaşığı tuz
2.5 su bardağı mısır unu

Yapılışı: İç malzemesi için; tereyağı, süt, tuz ve sıvı yağı karıştırıyoruz. Ardından mısır ununu ekleyip kavuruyoruz ve soğutuyoruz. Marul yapraklarını kaynar suya atıp beklettikten sonra çıkarıyoruz. İç malzeme soğuyunca dolma gibi sarıp tencereye diziyoruz. Üzerine bir kutu kremayı sıkıp kısık ateşte pişiriyoruz.

Püf noktası
Marul dolmasını pişirirken eğer tencereye kemik koyasanız, tadı daha leziz olacaktır.

MARULLU KEREVİZLİ ŞİFA ÇORBASI
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 adet marul
1 adet kereviz
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt

Yapılışı: Marulu ve kerevizi doğruyoruz, pirinçle beraber haşlıyoruz. Pirinçler pişince sütle unu karştırıp çorbaya ilave ediyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz.

Püf noktası
En son aşamada krema ilave ederseniz, şahane bir lezzeti oluyor.

BUĞDAY SALATASI
Marul
1 su bardağı haşlanmış buğday
Yarım limon
Zeytinyağı
Tuz
Yarım kırmızı kapya biber
1 adet köy biberi
İncecik dogranmış marul

Yapılışı: Marulu yıkayıp içinden çanaklar çıkartıyoruz. Biberleri minik minik doğrayıp tüm malzeyi iyice karıştırıyoruz ve çanaklara dolduruyoruz.

Püf noktası
Eğer buğdayları şalgam suyunda haşlarsanız renkleri pembe olacaktır ve yeşil marul çanaklarının içinde çok renkli duracaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA