Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Çarşıdan aldım bir tane...

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün şifa deposu narı konuk ediyoruz. İşte mucizevi meyvelerden biri daha; çarşıdan alınıyor bir tane, eve gelinip bakılıyor bin tane.
Kur'an-ı Kerim'de bu meyvenin cennet meyvesi olduğu söyleniyor ve çeşitli ayetlerde Allah'ın yaratma gücünün bir sembolü olarak tasvir ediliyor. Bizim kültürümüzde de nar, oldukça sık karşımıza çıkmaktadır. Sofralarımızdan türkülerimize, hatta bilmecelerimize kadar birçok yerde nara rastlamak mümkün. Şifalı meyveler arasında da yer alan narın özellikle meyvesinden kabuğuna, hatta çiçeğine kadar her yeri son derece faydalı.
Nar; aynı zamanda tarihte birçok alanda ilham verici rol oynamıştır. Mesela İspanyanın Endülüs bölgesindeki Granada şehri, ismini nar meyvesinden almıştır. Diğer yandan çok güzel yarı değerli taş olan granat, Latince'de granum kelimesinden türetilmiş olup tane, tohum anlamına gelmektedir ve burada da yine nara atıfta bulunulmuştur.
Madem nar konusunu işliyoruz, ben de bugün sizlere narın en sevdiğim kullanım alanlarından bahsetmek istiyorum.

PORTAKAL SOSLU NARLI SALATA
Narlı salatalar; rokalı, keçi peynirli bazen de çam fıstıklı olarak karşımıza çıkıyor olsa da ben bugün narlı salatayı en sevdiğim portakallı, nar ekşili sosla birleştirdim. Yapımı beş dakikanızı almayacak olan bu narlı salata favoriniz olacak.

ANNEMİN TATLISI
Bundan tam 25 sene önce Alaçatı, daha kimselerin olmadığı bir köyken orada bir muhallebici vardı ve mutlaka her köye gidişimizde sakız tatlısı kestirirdik kendimize. Gel zaman git zaman annem tarifini öğrendi ve evde bize yapmaya başladı. Her gün 1 litre taze keçi sütünden yapardı ama akşama biterdi; o derece sevilirdi. Şimdi o muhallebici Alaçatı'daki yerinde duruyor ama 'Orada bir köy var uzakta o köy bizim köyümüzdür' bile diyemiyoruz artık. Üzerinde nar sosuyla verdiğim sakızlı muhallebi tarifi, işte tam o tatlının tarifi. Deneyin bakalım hatırlayan olacak mı...

NARDAN ÇAY OLUR MU?
Bazen nar çiçeğini, bazen nar kabuğunu demliyorum ama illa ki bol C vitaminli nar suyu ilavesi ile. Şaka bir yana narın ve kabuğunun faydalarını saymakla bitiremem. Narın kabuğunun, suyundan daha faydalı olduğunu söylüyor konunun uzmanları. Bağışıklık sistemini güçlendirmede de tüm meyvelerin baş tacı adeta. Eee zaten kafasındaki taçtan belli olmuyor mu meyvelerin kralı olduğu...

PORTAKAL SOSLU NARLI SALATA

Portakal sosu için:
1 küçük portakalın suyu
Minik doğranmış yarım portakalın meyvesi
1 limonun suyu
Yarım portakal kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı nar ekşisi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı bal
Tuz

Salata için:
1 adet narın taneleri
Karışık yeşillik
20 gr. dolmalık fıstık

Yapılışı: Dolmalık fıstık teflon tavada kavrulur. Karışık yeşillikler, üzerine nar taneleri ve kavurulmuş fıstıklar eklenir. Sos malzemesi çırpılır ve salatanın üzerine dökülür.

NARLI SAKIZLI MUHALLEBİ

1 su bardağı un
2 su bardağı toz şeker
1 diş damla sakızı
250 gr. margarin
1 lt. süt

Nar sosu:
1 kg. narın suyu
1 su bardağı toz şeker
2 silme yemek kaşığı nişasta
Yapılışı: Margarinle unu iyice kavuruyoruz. Diğer malzemeri ilave edip pişirmeye devam ediyoruz. Kaynama noktasına gelip koyulaştıktan sonra mikserle çırpıyoruz. Küçük bardaklara paylaştırıyoruz. Nar sosu için gerekli malzemeyi çırpıp pişiyoruz. Koyulaşınca muhallebilerin üzerine döküp soğutuyoruz.

Püf noktası
Annem muhallebinin sakız gibi uzaması için, aynı yöne 20 dakika mikserle çırptığını söylüyor.

NAR ÇAYI

2 yemek kaşığı nar suyu
1 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı ıhlamur
Yarım narın kabuğu
Yarım çubuk tarçın

Yapılışı: Nar, sıcak suyun içinde demlenir ve içerken bal ilave edilir. Gribal bir durum varsa bir parça taze zencefil ilavesi de yapabilirsiniz.

Püf noktası
Nar çayını, yeşil çay ya da melisa çayı ile de hazırlayabilirsiniz, hatta havalar ısınınca narlı, buzlu çay da inanılmaz olur. 'Yazın nerede nar bulacağız?' diye soran olursa, 'Nar suyunu neden buz küplerine doldurmayalım?' derim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA