Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Süpriz kahvaltı

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, nefis kahvaltılık alternatifler var. Bu ay birinci senesini kutlayacak olan Must'ın Drunch adını verdiği hafta sonu açık büfesine bayılıyorum diyebilirim. Allah'ım o nasıl özen, o nasıl lezzetler silsilesi...
Geçtiğimiz günlerde yine oradaydım.
Şef Kadir Aytekin'in dahiyane nefis kahvaltılık tabaklarını denerken rahat durmadım tabii ki, attım kendimi mutfağa.
Dedim nedir bu işin aslı, verir misin bana bu tarifleri... Benim okuyucularım bu lezzetlerden mahrum mu kalsın? O da sağ olsun, hangisini istiyorsam tek tek tarifini verdi, sırf onunla kalmadı, beraber pişirdik de...

NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Amerikan kahvaltılarının klasik yiyeceği olan pankek, aslında ilkel bir gıda maddesi. Pankekin geçmişe yolculuğu taş devrine kadar uzanıyor. Ancak pankek kelimesinin yazılı olarak ilk kullanımı, 1430'ların başında bir yemek kitabında bulunuyor. İlk pankeki yapanlar ise muhtemelen topraklarımızdaki buğdayı ilk evcilleştirenler. Neolitik çağdaki bu insanlar, kızıl küçük buğdayın tarımını yaptıktan sonra öğüterek un haline getirdiler.
Unu, yumurta ve keçi sütü ile karıştırarak sıcak bir kayanın üzerinde pişirdiler.
İlk pankek, insanlığa bu şekilde armağan edildi.
Pankek, yüzyıllardır pek çok kültürün yemek tarihinin en çok tercih edilen gıdası olagelmiş. Pankek ile olan serüvenimiz 30 bin yıl öncesine dayanıyor. Araştırmacılar, Alp Dağları'nda bulunan Buzadam Otzi'nin midesinde 5 bin 300 yıl önce yediği pankek kalıntılarına rastladı. Pankek 5 bin yıl öncenin de favori kahvaltısı olabilir mi?
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

PANCAKE

400 gr. un
2 adet yumurta
70 gr. şeker
30 gr. pudra şekeri
250 gr. süt
3 gr. kabartma tozu
Mevsim meyveleri
Akçaağaç şurubu

YAPILIŞI: Yumurta, süt, şeker ve pudra şekeri çırpılarak pürüzsüz bir kıvam verilir. Ardından yavaş yavaş un ve kabartma tozu elenerek eklenir. Çırpılma işlemi tamamlandığında pürüzsüz, akışkan kıvamda hamur elde edilmiş olur. Hazırlanan hamurdan 30-40 gram olacak şekilde teflon tavada, orta derece pankek pişirilir. Mevsim meyveleri ince ince doğranır ve pancake ile kat kat olacak şekilde dizilir. Son olarak şurup üzerine süzülür ve servis edilir.

AVAKADO DOMATES SÖĞÜŞ

1 adet avokado
90 gr. lor peyniri
1 adet pembe domates

VİNEGRET SOS İÇİN:
5 gr. hardal
60 gr. zeytinyağı
1 gr. şeker
2 gr. tuz
10 gr. maydanoz

YAPILIŞI: Mayonez tarzı çırpılarak yapılan vinegrette sosun malzemeleri verilen gramajlarda ayarlanır. Ardından sırasıyla hardal, şeker ve tuz çırpılır. Yavaş yavaş zeytinyağı eklenerek sos kıvamı verilir. Avokado ve domatesler isteğe göre doğranır ve soslanarak tabaklanır. Servis ederken taze ev yapımı lor peyniri ile servis edilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA