Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Sofranızda Brüksel lahanasına yer açın

Herkese merhabalar. Türkiye'de üretimine son yıllarda başlanan, turpgiller ailesinin en sevimli üyesi, minik yeşil matruşka sebze Brüksel lahanasının tam mevsimindeyiz şu anda. Ben de boş durmadım tabii ve bu şirinlik abidesi sebzeyi mercek altına aldım. Çoğunlukla et yemeklerinin yanında garnitür olarak sotelenen ya da haşlanıp zeytinyağı ve limon ile salatası yapılan bu kat kat yapraklı minik yeşil yumru sebzemiz, mutfakta çalışırken bana çok ilham verdi. Çıtır çıtır sebzeler son zamanlarda favori atıştırmalıklarım. Bal kabağından pancara, karalahanaya kadar birçok sebzeyi fırınlayarak çıtır çıtır cips halinde, yanında lezzetli bir yoğurtlu dip sos ile tüketmek müthiş keyif veriyor. Brüksel lahanasını çıtırdatmayı denerken aklıma türlü fikirler geldi. Bilenler bilir; karnabaharları kızarttığımız yumurta, un ve sodalı bir tür karışım vardır, formülü çok basittir sonuç ise muazzamdır. Her neyse, sonra aklıma güzel bir pane harcı yapıp önce yumurtaya, sonra pane harcına bulayıp bol kızgın yağda Brüksel lahanalarına adeta patates kroket muamelesi yapma fikri geldi. Son olarak fırınlamaya karar verdim. Bence nefis oldu.

BRÜKSEL LAHANASININ HER HALİ
Annemin çocuklara sebze yedirme fikirlerinden birisi daha... Çocukluğum boyunca dadım Hikmet Hanım ve annemin envai çeşit sebze ile yaptıkları sebze köfteleri ve mücverler... Büyükçe boyda bir Brüksel lahanası mücveri hazırladım. En son isterseniz fırında üzerine kaşar eritip mini sebzeli pizza olarak minik dilimler halinde servis edersiniz diye düşündüm. Sabah erkenden mutfağa giriyorum, oradan çıkıp çarşı-pazar dolaşıyorum, bir bakıyorum akşam olmuş, bazen yemek pişirmekten yemek yemeyi unutmuşum. Daima mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile. Önemli not: "Yok canım İdilika, ben farklı tatlara açık değilim. Brüksel lahanasını haşlayıp soslayıp yiyeceğim" diye aklından geçirenler için, Brüksel lahanası kaynar suda haşlandığında besin değerinin yüzde 80'ini yitirecektir. İlla ki salata olarak tüketecekseniz lütfen buharda pişirmeyi deneyin. Brüksel lahanası kalorisi çok düşük ama besin değeri son derece yüksek bir sebzedir.

BRÜKSEL LAHANASI MÜCVERİ
2 adet patates
2 adet havuç
1 paket Brüksel lahanası
2 adet taze soğan
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
Tuz ve karabiber
Kızatmak için bir miktar zeytinyağı
YAPILIŞI: Brüksel lahanalarını ve taze soğanı ince ince doğruyoruz. Soğanları, rendelenmiş havuç ve rendelenmiş patatesle karıştırıyoruz. Diğer tüm malzemeyi ilave edip yumuşak bir mücver harcı elde ediyoruz. Bir tavada iki yemek kaşığı zeytinyağını kızdırıp büyükçe bir kepçe mücver harcından alıyoruz ve üzerine bastırarak tavaya yayılmasını sağlıyoruz. Arkalı önlü çevirerek pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Daha hafif bir mücver için elbette üzerinde rendelenmiş kaşar peyniri ile fırınlayabilirsiniz. Diğer yandan severseniz doğranmış maydanoz ve dereotu da çok yakışıyor.

ZEYTİNYAĞLI BRÜKSEL LAHANASI
1 paket Brüksel lahanası
250 gr. arpacık soğan
1 adet havuç
1 adet patates
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Lahanaların kabuklarını temizleyip sirkeli suda bekletiyoruz. Zeytinyağında arpacık soğanları ve sarımsakları soteliyoruz. Küp küp doğranmış patates ve havuçları ilave edip sotelemeye devam ediyoruz. Salçayı biraz su ile ezip yemeğe ilave ediyoruz ve Brüksel lahanalarını bütün olarak atıyoruz. Tuz, karabiber ve kaynar su ilavesi ile kısık ateşte pişiriyoruz.

ÇITIR BRÜKSEL LAHANASI
1 paket Brüksel lahanası
1 kase galeta unu
2 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan
YAPILIŞI: Brüksel lahanalarını buharda haşlıyoruz ve çok yumuşamadan alıyoruz. Rendelenmiş parmesan ve galeta ununu karıştırıyoruz. Brüksel lahanalarını henüz ıslakken bu karışıma buluyoruz ve yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıttığımız 175 derecelik fırında pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA