Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Ekonomik çay saati için alternatifler

Çaya misafirlerim geliyor bugün; bayılıyorum altın günü havasında geçen bol muhabbetli günlere. Çok yoğun çalışan bir insan olduğum için heyecanla bekliyorum evde olacağım günleri. Bir de sevdiklerim gelecekse eğer hazırlıklar daha bir keyifli hale geliyor. Tabii her şeyi bir hedefe bağlamak isteyen İdilika rahat durur mu? Bu sefer çay saati hazırlayayım o halde dedim, marketin yolunu tuttum. Planlarıma göre bir çeşit tuzlu yapacaktım, börek, poğaça ya da kiş türü, bir adet pasta ve bir de kurabiyeler düşünüyordum. Markete girince gördüm ki hazır pandispanyalar hiç de pahalı değil, aldım hazır pudingi ve hazır pandispanyayı, içine birkaç sürprizle enfes bir pastaya çevirdim. Tarçınlı elma marmeladı ile çok sevdiğim pastane bezelerini evde yapıp bir araya getirdim. Üzerine şanti, arasına pastacı kreması yapmayı aklımdan geçirmedim değil, ama böylesi hiç de fena olmadı ve zaten ben puding bazlı pastalara bayılırım.

POLONYA'DAN ÖZEL TARİF
Bu tarife bayılıyorum; tam buğday unu kullandığım için kıvamı, rengi çok cazip oluyor. İç malzemesini mantarlı yapıyorum ama ıspanaklı da olabilir. Çoğunlukla bizim kiş algımız kurabiyemsi kıyır kıyır olabilecek bir hamur parçasının üstüne beşamel sos bazlı bir harç ve peynirle fırınlanması şeklinde ancak bu, Polonyalılar'ın yaptığı biraz börek kiş karışımı bir şey oluyor. Deneyin, seveceksiniz...

MİS GİBİ KURABİYELER
Ay bu kurabiyelerin dili olsa da konuşsalar... Geçtiğimiz sene Karaköy'de bir yerimiz vardı. Poğaçalar, açmalar, simitler üretir satardık. Oradaki tezgahımızda bu kurabiyelerden yapıp denemek istemiştim sevilir mi diye... Aman ne sevilme; günde kaç tepsi yaptığımızı hazırlayamıyorum. Çileklisi, elmalısı, kayısılısı ama en çok elmalısını yapardım. Nadir adında çok sevdiğim bir arkadaşım var hep de ona denk gelirdi bu elmalı kurabiyeler. Tabii iştahlı ve yemek yemeyi bilen insanlara ayrıca saygı duyan ben, her seferinde ona kurabiyelerimden sunardım. Hâlâ aramızda esprisi yapılır, bu kurabiyeleri görünce aklıma hep Nadir geliyor. Siz de sevdiklerinize yapıp yedirin. Ben bir ölçü verdim ama eminim deneyince üç-dört ölçü yapacaksınız. Şimdiden hepinize afiyet olsun...

HESAPLI LEZZETLER
Hazır pandispanya ve puding 7 liraya mal olurken, bir paket mantar en fazla 6 lira tutuyor. En hesaplısı kurabiye. Ama siz, 19.90 tl'ye fazlasını yaparsınız.

BEZELİ KOLAY PASTA
1 adet hazır pandispanya
3 adet yeşil elma
1 su bardağı toz şeker
1 adet vanilyalı puding ve arkasında yazan ölçü miktarı süt
1 çay kaşığı tarçın
1 çay bardağı süt

BEZELER İÇİN:
2 adet yumurta akı
2 çay bardağı pudra şekeri
Bir çimdik tuz
YAPILIŞI: Elmaları rendeliyoruz ve şeker ile pişiriyoruz. Tarçınla karıştırıp soğutuyoruz. Bezeler için yumurta akını ve pudra şekerini çırpıp bir sıkma torbasıyla yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine istediğimiz şekilde sıkıyoruz. Önceden ısıtılmış 120 derecelik fırında pişiriyoruz. Hazır pandispanyayı sütle ıslatıyoruz. Arasına elma marmeladını sürüyoruz. Bezelerin bir kısmını kırıp elma reçelinin üzerine serpiştiriyoruz. Diğer pandispanya katını üstüne kapatıyoruz. Vanilyalı pudingi pişiriyoruz. Hazırladığımız pastanın üzerini bezelerle süslüyoruz.

PÜF NOKTASI
Pastane tipi bezeler için; yaparken, yumurta akının içine hiç su kaçmaması, sarılarından iyice ayrılması, çırpma kabının kuru olması, yüksek devirde çırpılması gerekiyor.

MANTARLI KİŞ
1 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı yağsız süt
250 gr. tam buğday unu
100 gr. un
1 paket kabartma tozu
İç malzemesi için:
500 gr. mantar
1 adet soğan
1 adet domates
2 adet yeşil biber
100 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
YAPILIŞI: Mantarı, soğan ve biberi kavuruyoruz. En son domatesleri ilave ediyoruz, baharat ile lezzetlendiriyoruz. Soğuyunca kaşar peyniri ile karıştırıyoruz. Hamur için malzemeleri karıştırıyoruz. Un ve kabartma tozunu ekleyip yoğuruyoruz. Birinci hamuru açıyoruz ve yuvarlak bir tepsiye seriyoruz. İç malzemeyi ara kata koyup ikinci hamuru şeritler halinde kesiyoruz ve kafes olacak şekilde diziyoruz. 180 derece fırında pişiriyoruz.

MARMELATLI KURABİYE
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
125 gr. margarin
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 paket pudra şekeri
Un
Bir kase ayva ya da portakal reçeli
Üzeri için pudra şekeri
YAPILIŞI: Hamuru kulak memesi yumuşaklığına gelecek kadar yoğuruyoruz. Küçük parçalar alıp avucumuzun içinde açıp bir çay kaşığı reçel koyuyoruz. Poğaça gibi kapatıyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında pişiriyoruz. Soğuyunca pudra şekerini bir süzgeç yardımıyla eliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA