Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Yerli muz zamanı

Yerli muzlar manav tezgahlarında yerlerini almışken, muzlu tatlılar yapmam kaçınılmazdı. Geçtiğimiz hafta evimin mutfağı muz cumhuriyetiydi adeta. Birçok muzlu tarif denedim ve bugün en beğendiklerimi sizlere sunuyorum.

AĞIZDA DAĞILAN KURABİYELER
Çikolata parçalı muzlu kurabiye yapma kültürü, Amerikan mutfağında sıkça rastladığımız bir şeydir. Ancak benim bugün size anlatacağım tarif, onların aksine nişasta bazlı bir kurabiye. Kıvamı un kurabiyesi gibi; bu ölçüden orta boy 40 adet kurabiye edebiliyoruz. Çok kurabiye pişirmiş olduğumdan hepsini bitiremedim; komşularıma, arkadaşlarıma ikram ettim, yine de teneke kurabiye kutumun içinde kalanlar vardı. Ben de fırsattan istifade kaç gün dayanabileceklerini bulmaya çalıştım. Tam bir hafta boyunca tazeliklerini korudular. Ağızda puf diye dağılan bu kurabiyeleri bir kere tadan bir daha unutamayacak.

ÇITIRDAYAN MUZLAR
Bu kızarmış muz tarifi benim en sevdiğim tarif. Çoğunlukla Uzakdoğu esintili sofralarda tatlı olarak sunduğum bu tatlı çeşiti; sıcacık, hafif şekerli tadı ve üzerine gezdirdiğim pekmezle kaymaklı dondurma sayesinde şaha kalkan, bulunduğu sofraları unutulmaz kılan, bugüne sır gibi sakladığım reçetesiyle yakınlarımın hep merak konusu olan bir lezzet şöleni. Aynı ölçü ile elma, armut da kızarttığım oluyor ama muz kızartmasının hafifliği, diğerleri ile kıyaslanamaz derecede. Kadayıfa sarılı ya da dışı herhangi başka bir pane harcı ile panelenmiş muzların daha ağır olduğunu ve şerbeti tuttuğunu düşünüyorum ancak benim yazdığım kızarmış muz tarifinde asla kızarmış bir meyve yiyor hissi yaşamayacaksınız, o derece hafif. Deneyince yorumlarınızı bana yazarsınız artık, bekliyorum. Muzlu tatlılar içinde yine mangalda pişirilen bir tanesi var ki, aklıma gelmişken onun da tarifini yazayım. Bir muzu ortadan yarıyoruz ve içine bitter çikolata parçaları batırıp folyo ile sarıyoruz. Mangal közünün arasına atıyoruz. Çıkardığımızda çok pratik, harika çikolatalı muz tatlınız hazır oluyor. Şimdilik benden bu kadar, ben yeni reçeteler hazırlarken siz de bu tarifleri denersiniz. Şimdiden hepinizin eline sağlık. Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile...

MUZLU KEK
2 adet muz
3 adet yumurta
1.5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı yoğurt
2 su bardağı un
1 yemek kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
ÜZERİ İÇİN :
Bir avuç bebe bisküvisi
1 yemek kaşığı Hindistan cevizi
YAPILIŞI: Yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Zeytinyağı, Hindistan cevizi, süt ve yoğurdu eklelip çırpmaya devam ediyoruz. Un, tarçın ve vanilyayı eledikten sonra kek karışımımızın içine ilave ediyoruz. Kek kalıbını yağladıktan sonra kek harcının yarısı döküyoruz. Bir muzu dilimleyip aralarına serpiyoruz. Harcın diğer yarısını döküyoruz ve kalan diğer muzu üzerine dilimliyoruz ve bebe bisküvilerini batırıp Üzerine Hindistan cevizi serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında pişiriyoruz.

KIZARMUŞ MUZ
2 adet yumurta
1 su bardağı un
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı süt (kıvam verebilmek için)
4 yemek kaşığı pekmez
5 adet muz
KIZARTMAK İÇİN :
Ayçiçek yağı
SERVİS İÇİN :
Kaymaklı dondurma
YAPILIŞI: Yumurta, un, pudra şekeri ve pekmezi çırpıyoruz. Kek hamuru kıvamını bulana kadar azar azar süt ilave ediyoruz. Muzları bu karışıma batırıp kızgın yağda kızartıyoruz. Kızarmış muzların üzerine kalan pekmezi gezdirip dondurma ile servis ediyoruz.
PÜF NOKTASI
Muz kızartması yaparken pekmez yerine bal da kullanabilirsiniz, çok yakışıyor.

MUZLU KURABİYE
1 adet muz
125 gr. margarin
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 paket muzlu puding
300 gr. nişasta
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
YAPILIŞI: Muzu eziyoruz ve diğer malzemelerle birlikte yoğuruyoruz. İstediğimiz şekli verip önceden ısıttığımız 175 derecelik fırında pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Hamur çok yumuşak olursa, yoğururken un ekleyebilirsiniz. Şayet muz yoksa muzlu puding de yeterli oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA