Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Yeni yılda nasıl beslenmeliyiz?

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, yılbaşı sebebiyle hindiden, iç pilavdan alınan kalorileri nasıl verebiliriz konulu bir yazı var. Canım arkadaşım İnes Eskinazi'nin ortağı olduğu Este Klinik'e fazla kilolarımdan kurtulmak için gittiğimde orada Diyetisyen Deniz Zümbülcan ile tanıştım.
Tabii başladım sorular sormaya. Yeni yılda nasıl beslenmeliyiz? Nelerden kaçınmalıyız? Hayatımıza neleri dahil etmeliyiz? diye... Buyurun, harfi harfine sohbetimizi paylaşıyorum. Ayrıca bana ikram edilen şifa deposu çay ve çorbanın da yapılışlarını sizler için öğrendim. Tariflerini veriyorum.
Bugünlük benden bu kadar. Değerli bilgileri için Deniz Zümbülcan'a çok teşekkür ediyorum. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

ÖĞÜNLERİNİZDE BU BESİNLERE YER VERİN

YUMURTA: Yumurta örnek proteindir yani içerdiği protein vücutta neredeyse tamamen kullanılır. Yıpranan vücudun bu özelliğe çok ihtiyacı vardır. Aynı zamanda yumurta doygunluk sağlar.
BALIK: Omega-3 ve protein içeriği yüksek olan balık bağışıklık sisteminizin kuvvetlendirilmesinde ve metabolizmanızın hızlandırılmasında rol oynar. Aynı zamanda omega-3 ve omega-6 içeriği ile beyin-sinir sisteminizin güçlenmesinde önemlidir.
GREYFURT: C vitamini, limonoidler ve likopen gibi antioksidanlardan zengindir. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirici ve vücudu arındırıcı özelliği vardır. Lif içeriğinin yüksekliği sayesinde sindirim sistemine de olumlu etkileri vardır.
ANANAS: Bromelain içeriği ile ananas metabolizma hızlandırıcı ve ödem atıcı bir meyvedir. Ancak ananasın ödem atabilmesi için gün içerisinde yeterli miktarda su içmelisiniz ve protein tüketmelisiniz.
KİVİ: Antioksidan kapasitesi yüksek kivi yeni yılın ilk günü ara öğününüzde kullanabileceğiniz bir meyvedir.
YEŞİLLİK: Maydanoz, dereotu gibi yeşilliklere ve bunlardan yapılmış salatalara hem bağırsak sağlığı, hem vitaminmineral dengesi, hem de kalori kontrolü için öğünlerinizde mutlaka yer vermelisiniz.
PROBİYOTİKLER: Sağlıklı bir kişinin bağırsaklarında probiyotik bakteriler bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle yeni yılın ilk günü yoğurt, kefir gibi probiyotik özelliği olan besinlere yer vermelisiniz.
ZENCEFİL: Metabolizma hızlandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendiricidir.
ZERDEÇAL-KARABİBER: Zerdeçal hazımsızlık sorununa iyi gelir, bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Karabiber ile tüketildiğinde yağ yakımını hızlandırır.
SU: Metabolik olayların gerçekleşebilmesi için vücudumuzun suya ihtiyacı vardır. Ödem atan besinler ve çaylar tüketiliyorsa su tüketimi artırılmalıdır. Su içmekte zorlanılıyorsa su, limon, tarçın gibi besinlerle tatlandırılabilir.

DETOKS ÇORBA
1 adet kabak
1 adet soğan
1 adet domates
1 tepeleme yemek kaşığı yeşil mercimek
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
Kimyon
Karabiber
Kuru nane
Pul biber
YAPILIŞI: Tüm sebzeler yıkanır doğranır, temiz bir tencereye koyulur. Üzerlerine üç bardak sıcak su, bir tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilir. Sebzeler yumuşayana kadar pişirilir. Baharatlar ilave edilerek tüketilir.

METOBOLİZMA HIZLANDIRAN DİYETİSYEN ÇAYI
Biberiye
Yeşil çay
Taze zencefil
Kakule
Limon
YAPILIŞI: Biberiye, yeşil çay, taze zencefil ve kakule sıcak suda demlendirilir. C vitamini ısıya dayanıksızdır bu nedenle demlendikten ve biraz soğuduktan sonra limon eklenir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA