Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Roka sevenler buraya!

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; turpgiller familyasından, yaprakları salata olarak yenen bir bitki olan balıkseverlerin vazgeçemediği rokayı sürpriz formlarda sizlere sunuyorum.

BAŞKA KÜLTÜRLERDE ROKA
Roka, Akdeniz ülkelerinde Roma İmparatorluğu döneminden beri bilinir. Yabani olarak doğada mevcut olduğu gibi tarım amacıyla da yetiştirilir. Roka; İtalya, Yunanistan ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde genellikle salata ve garnitür olarak kullanılır. Ancak bazı ülkelerde yemek olarak da pişirilir. Örneğin Slovenya'nın Koper bölgesinde peynirli börek yapımında kullanılır. İtalya'da özellikle Venedik kenti civarında pizza ve makarna yemeklerine konur. Roka, son 20 yıl içinde zengin ve acımsı lezzeti nedeniyle Akdeniz ülkeleri dışında da yayılmaya başladı. Özellikle Batı Avrupa ve ABD'de de kullanılır hale geldi.

BESİN DEĞERİ YÜKSEKTİR
Roka lezzetine göre sulu ya da acı roka adını da almaktadır. Yüzde 90 sudan oluşan roka, çok sulak yerde yetişirse tadı hafifler, aromatik lezzet seyrelir ve su rokası adını alır; susuz yerde yetişirse tadı ve aroması acılaşır ve acı roka adını alır. Rokanın acımsı bir tadı vardır. Bu nedenle çok fazla tercih edilmese de içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller ile besin değeri oldukça yüksek bir sebzedir. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

ROKANIN FAYDALARI
Yüksek miktarda C vitamini bulunur.
Kalsiyum, fosfat bulunur.
Kemik sağlığını korur, cilt için faydalıdır.
Antioksidan bakımından zengin olduğu için zararlı radikallerle savaşır, göz sağlığını korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

ROKALI PESTO
150 gr. ince kıyılmış roka
2 diş sarımsak
5 yemek kaşığı çam fıstığı
5 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
Yarım çay bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI: Roka, sarımsak, çam fıstığı ve rendelenmiş parmesan peynirini ekmek kırıntısı gibi oluncaya kadar iki-üç dakika mutfak robotunda eziyoruz. Zeytinyağını azar azar ilave edip püre kıvamına gelinceye kadar robotu çalıştırmaya devam ediyoruz. Sosu beş dakika kadar dinlendirip servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Parmesan yerine rendelenmiş eski kaşar peyniri de kullanabilirsiniz. Ayrıca hazırladıktan sonra kavanoza saklayıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

NARLI ROKA SALATASI
100 gr. roka yaprağı
6 küçük boy taze patates
1 orta boy kırmızı soğan
1 büyük boy havuç
1 yemek kaşığı zeytinyağı
100 gr. nar tanesi
50 gr. ufalanmış tulum peyniri
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Patates ve havucu dilimleyip yağlı kağıt konmuş tepsiye alıyoruz. Soğanın kabuğunu soyup elma dilim şeklinde altı parçaya kesiyoruz. Fırın tepsisine ekliyoruz. Sebzeleri harmanlayıp üzerine zeytinyağı gezdirip tuz ve karabiber serpiyoruz. 200 derece fırında 25 dakika pişiriyoruz. Roka yaprakları ve sebzeleri servis tabağına alıp karıştırıyoruz. Nar taneleri ve tulum peynirini üzerine serpiyoruz. Nar ekşisini salatanın üzerine gezdirip servis ediyoruz.

ROKA ÇORBASI
250 gr. roka
1 adet soğan
1 kutu krema
3-4 su bardağı tavuk suyu
1 tatlı kaşığı limon suyu
1/2 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Soğanı küp küp doğruyoruz. Tavaya yarım çorba kaşığı sıvı yağı alıyoruz. Soğanı yağda kavuruyoruz. Rokaları iyice yıkayıp suyunu süzüyoruz. İnce ince doğruyoruz. Servis yapmadan önce çorbanın üzerini süslemek için bir miktar rokayı ayırıyoruz. Doğradığımız rokaları soğanla birlikte kavuruyoruz. Üzerine bir tatlı kaşığı limon suyu ve üçdört bardak tavuk suyunu ilave ediyoruz. Çorbanın içine bir kutu krema ekleyerek pişirmeye devam ediyoruz. Servis ederken blenderdan geçiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA