Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Greyfurt ile sıra dışı tarifler

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda ekşi ve hafif acı tatlı bir narenciye çeşidi olan greyfurtla yapılan sıra dışı tariflere yer verdim.
Greyfurt; ilk olarak tatlı portakal ile çapraz bir melez meyve olarak batı Hint adaları olan Barbados'da yetiştiriliyor. Daha sonra, özellikle son yıllarda bütün dünyaya yayılıyor. Ülkemizde ise son 8-10 yıldır çok yaygın olarak tüketilmekte ve aynı şekilde üretilmektedir.
Hafif sarı kalın bir tabakaya sahiptir. İç kısmı portakala benzer.
Meyve çok suludur ve kırmızı- beyaz renklerde yetişir.
Bazıları çekirdeksizdir, bazılarında ise tohumlar bulunur.
Greyfurt; insan sağlığı açısından çok faydalı olan birçok vitamin, mineral ve besin içermektedir.
Özellikle lif açısından çok zengindir.
Greyfurtun içerdiği bol miktarda suyun sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi kolaylaştırdığını düşünüyorum.
Ancak bazı sağlık uzmanları, düzenli olarak greyfurt tüketiminin kiloya neden olduğunu savunuyorlar. Diğer yandan birçok sağlık uzmanı da, greyfurtun şeker depolamak yerine kilo kaybına sebep olduğunu söylüyor. Her şeyin azı karar, fazlası zarar olduğu gibi tüm lezzetleri tadında bırakmak gerekiyor.
'Greyfurt ile sıra dışı neler yapabiliriz?' diye düşündüğümüzde İdilika'nın mutfak atölyesinden bunlar çıktı. Ayrıca, greyfurtun çok güzel reçeli oluyor, salatalarda çiğ olarak meyvesi kullanılabiliyor ve en güzeli detoks içeceklerin içinde tüketilebiliyor.
Bugünlük benden bu kadar.
Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmemiz dileği ile...

GREYFURTLU LORLU LOKMALAR
4 adet greyfurtun kabuğu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
250 gr. oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı şeker
250 gr. lor
Yeterince pudra şekeri
YAPILIŞI: İlk önce dört greyfurtun kabuğunu küp küp doğruyoruz. Bunu üç kere kaynatıyoruz, her seferinde suyunu değiştiriyoruz. Sonra bir su bardağı su ve bir su bardağı şeker ile suyunu çekene kadar kaynatıyoruz. Soğuyunca 250 gram lorla karıştırıyoruz. Karışım soğurken margarin ile diğer malzemeleri karıştırarak hamuru hazırlıyoruz. Hamurdan parçalar alıp içlerini dolduruyoruz. Üstü pembeleşene kadar pişiriyoruz, fırından çıkınca üzerlerine bol pudra şekeri serpiyoruz.

GREYFURTLU SÜTLAÇ
500 ml. süt
10 gr. pirinç unu
50 gr. pirinç
120 gr. toz şeker
2 adet greyfurt
2 adet yumurta sarısı
YAPILIŞI: Pirinci ılık suda yarım saat bekletiyoruz. Bir su bardağı sütte pirinç ununu eziyoruz. Kalan sütü bir tencereye alıp süzülmüş pirinci ekliyoruz. Pirinç unlu sütü de ekleyip kısık ateşte, pirinçler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Şekeri ilave edip kaynatıyoruz. Greyfurtları sıkıp suyunu sütlaca ekliyoruz. Bir taşım kaynatıp ocaktan alıyoruz. Hazırladığımız sütlaçtan iki-üç kepçe ayırıyoruz. Kalanını kaselere paylaştırıyoruz. Ayırdığımız sütlaca çırpılmış yumurta sarılarını ekleyip karıştırıyoruz. Kaselerdeki sütlaçların üzerine paylaştırıyoruz. Kaseleri içi su dolu bir fırın tepsisine diziyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecede 15 dakika pişiriyoruz.

GREYFURTLU KEK
3 adet yumurta
1.5 su bardağı toz şeker
100 gr. tereyağı
1 su bardağı süt
1/2 çay bardağı greyfurt suyu
1 tatlı kaşığı rendelenmiş greyfurt kabuğu
3 yemek kaşığı haşhaş tohumu
2.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
GREYFURT ŞEKERLEMESİ İÇİN:
2 adet greyfurt
Yarım su bardağı toz şeker
ÜZERİ İÇİN:
200 gr. beyaz kuvertür çikolata
YAPILIŞI: İlk olarak yumurtaları ve toz şekeri geniş bir karıştırma kabına alıyoruz. Şeker tamamen eriyene kadar mikserle çırpıyoruz. Kabaran karışıma tereyağını ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Daha sonra sütü ve greyfurtu üzerine ekliyoruz. Rendelenmiş greyfurt kabuğu, haşhaş tohumu, un ve kabartma tozunu ilave edip iyice karıştırıyoruz. Hafif yağladığımız bir kek kalıbına aktarıyoruz. 180 derece fırında 55-60 dakika pişiriyoruz. Greyfurt şekerlemesi için; greyfurtların kabuğunu incecik doğruyoruz. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya alıp toz şeker ilave ediyoruz. Karamelize oluncaya kadar pişiriyoruz. Kekin üzerinde servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA