Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Evde hardal yapılabilir mi?

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, keskin ve yakıcı tadı ile beni benden alan, birçok yemeğin ve sosun yapımında çekinmeden kullandığım hardalın tarifi var.
Ev yapımı olanlardan daha önce denediniz mi bilmiyorum, eğer genzinizin ve bütün solunum yollarınızın bir anda açılmasına, gözlerinizin yuvalarından çıkmasına, damağınızda kıyamet kopmasına hazırsanız; o zaman kemerleri bağlayın, çıt çıt ağzınızda patlayacak enfes bir ev yapımı hardal tarifi ile karşınızdayım.

HARDALIN TARİHÇESİ
Hardal, ilk defa 1720'lerde Londra'da yaşayan bayan Clements tarafından hazırlanmış.
Bence asrın buluşu hardalı, patates salatasının ve her türlü yeşil salatanın sosunda, sandöviçlerde, ızgara etlerin, tavukların yanında, soğuk etlerle, peynirlerle, haşlanmış sebzelerle, tek başına veya dereotu, kimyon, sarımsak, maydanoz, bal, tarhun gibi lezzetlerle bir arada kullanmak nefis oluyor. Ev yapımı hardal ile ilgili dikkat etmemiz gereken bazı detaylar var. Mesela uzun süre bekleyince biraz katılaşabilir, ılık su ilave ederek biraz inceltebilirsiniz. Bu nedenle içine azıcık zeytinyağı ilave ederiz. Ya da hiç limon suyu ve zeytinyağı koymadan ev yapımı hardal hazırlayan birçok kişi gibi siz de sadece suyla karıştırıp aynı lezzeti yakalayabilirsiniz.
Bugünlük benden bu kadar. İstediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden bana ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

EV YAPIMI HARDAL
50 gr. hardal tozu ya da hardal tohumu
1 çay bardağı ılık su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI: Hardal tozunu cam kaseye alıp içine ılık suyun yarısını ilave edip iyice çırpıyoruz. Uygun kıvamı bulmak için suyun tamamını değil, önce yarısını sonra kalanını ekliyoruz. Limon suyu ve zeytinyağını da ilave edip tekrar karıştırıyoruz. İstediğimiz kıvama gelene kadar azar azar su ilave ediyoruz ve cam bir kavanozda muhafaza ediyoruz.

NEFİS BİR HARDAL İÇİN PÜF NOKTALARI
Hardal yaparken kesinlikle sıcak su kullanılmamalıdır; sıcak su hardalın yapısındaki enzimleri bozup yağını uçuracağından acılık ve keskin koku oluşmamasına neden olur. Hardal tozundaki bu reaksiyonu sona erdirmek için sirke, koruk suyu gibi asidik malzemeler kullanılabilir. Hardal sosları yapımındaki önemli nokta, hangi anda reaksiyona son verilmesi gerektiğinin belirlenmesi deneyim gerektirir. Su ile reaksiyonunu tamamlayan hardal soslarına tatlandırıcı ve koku verici malzemeler (limon, sirke, tuz) ilave edilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA