İDİL ÇİMRİN İDİL ÇİMRİN

Hem besleyici hem doyurucu sofra

Hepinize iyi haftalar. Bugün İdilika'nın mutfağında; işten eve geldiğinizde alelacele ailenize yapabileceğiniz, hem besleyici özellikleri olan, hem de doyurucu bir mönü hazırladım.

BESLEYİCİ ÇORBALAR
Gelişim çağındaki çocuklara ve hatta bebeklere tavsiye edilen enfes bir çorba tarifim var: Karnabahar çorbası. Sofralarımızda her zaman besleyici gıdalar olmasına dikkat ediyorum. Hazır karnabahar raflardan düşmemişken, karnabaharı çorbaya çevirelim diye düşündüm. Ayrıca sevgili okuyucularımız, şunu söylemeden geçemeyeceğim; karnıbahar değil, karnabahar diye okunup yazılmalı.

KÖFTELİ İSKENDER?
Bursa'ya özgü olan İskender kebaptan esinlenerek üretilmiş, pide üzerinde küçük köftelerin, yoğurt, domates sos ve tereyağı ile buluştuğu enfes lezzetli bir yemek tarifi paylaşıyorum sizlerle. Üzerine sumak dökerseniz, bizim Ege bölgesinde Manisa kebabı olarak adlandırdığımız pideli soslu köftenin lezzetine birebir benzeyecektir. Köfteleri buzluktan çıkarıp pişirirseniz bu yemeğin yapımı 10 dakika almayacaktır.

KEŞKÜL-Ü FUKARANIN HİKAYESİ
Keşkülün tatlı olarak nam salmasının ardında gerçekten bir hikaye var. Hikayeye göre Osmanlı döneminde devletin adaletini sağlamakla yükümlü kadılar ve dervişler, halkın maddi manevi durumunu görüp değerlendirmede bulunmak için zaman zaman dilenci kılığına girerek sokaklarda Hindistan cevizi kabuğundan yapılan kap olan keşküllerle dilenirlermiş. Burada toplanan paraları devletin sahip olduğu aşevlerine götürüp yemek yapmaları sağlanırmış. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

KARNABAHARLI SEBZE ÇORBASI
1 adet küçük boy karnabahar
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet kereviz sapı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4 su bardağı sıcak et suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
1.5 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
YAPILIŞI: Patates ve kuru soğanı iri parçalar halinde kesiyoruz. Kereviz sapını doğruyoruz. Zeytinyağını kızdırdıktan sonra karnabahar, patates, kuru soğan ve kereviz sapı parçalarını soteliyoruz. Sotelenen sebzelere sıcak et suyunu ilave edip haşlıyoruz Tebiye için; tereyağını ayrı bir sos tenceresinde eritiyoruz. Unu ilave edip kısık ateşte kavuruyoruz. Soğuk sütü ekliyoruz ve çorbaya yediriyoruz. Tüm malzemeyi karıştırıp tuz ve karabiber ekliyoruz ve blenderda eziyoruz.

PÜF NOKTASI
Düdüklü tencerede toplam 10 dakikada pişiyor. Zamandan tasarruf etmek için öyle deneyebilirsiniz.

KÖFTELİ İSKENDER
600 gr. dana kıyma
2 dilim ıslatılmış bayat ekmek
1 adet yumurta
Tuz
Karabiber
Kimyon
ÜZERİ İÇİN:
100 gr. tereyağı
DOMATES SOSU İÇİN:
3 çorba kaşığı domates salçası
2 su bardağı su
Yarım fincan zeytinyağı
SERVİS İÇİN:
Tırnaklı pide
Közlenmiş domates
Közlenmiş biber
Yoğurt
YAPILIŞI: Köftesi için; bir kaba kıymayı, ekmek içini, yumurtayı, tuzu, karabiberi, kimyonu koyuyoruz ve yoğuruyoruz. Yoğurduktan sonra iki-üç saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Hazırladığımız köfte harcından parçalar koparıp şekil veriyoruz. Köfteleri ızgarada kızartıyoruz. Tırnaklı pideleri küçük küçük kare şeklinde kesiyoruz. Domates sosu için; küçük bir tencerede domates salçasını, suyu, zeytinyağını pişiriyoruz. Servis tabağına pideleri yerleştiriyoruz. Pidelerin üzerine domates sosu döküyoruz. Üzerine köfteleri yerleştiriyoruz. Tereyağını eritip köftelerin üzerinde gezdiriyoruz.

KEŞKÜL-Ü FUKARA
1 kg. süt
1.5 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı pirinç unu
1 adet yumurta sarısı
Yarım su bardağı su
1 paket vanilya
ÜZERİ İÇİN:
Fındık, fıstık, badem
YAPILIŞI: Öncelikle yarım su bardağı suya nişasta, pirinç unu ve yumurta sarısını koyup çırpıyoruz. 1 litre sütü tencereye alıp şekeri ilave ediyoruz. Hazırladığımız nişastalı karışımı sütün içine döküyoruz. Muhallebi kıvamına gelince vanilya ilave edip ocaktan alıyoruz. Kaselere ya da isterseniz kuplara doldurabilirsiniz. Üzerini fındık fıstık vs. ile süslüyoruz. Buzdolabında soğuttuktan sonra servis ediyoruz.

BİZE ULAŞIN