Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Tekir balığı tezgahta

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, tekir ziyafeti çekiyoruz. Buğulamasından tarhanalı kızartmasına, fırında pişirilmesine kadar en lezzetli tarifleri sizler için hazırladım. Umarım beğenirsiniz.

HEM LEZZETLİ , HEM BESLEYİCİ
?
Omega 3 ve balık yağı bakımından oldukça zengin olan tekir balığı, kalp rahatsızlıkları için birebirdir. Haftada iki gün balık tüketmek, kalp krizi riskini ciddi oranda düşürür. Bununla beraber barındırdığı kalsiyum ile kemik gelişimine destek verir. Özellikle kadınlar, yaşlandıklarında kemik erimesine yakalanmak istemiyorlarsa tekir balığını tüketmeliler. Elbette her balık çok faydalıdır ancak tekir balığı, içinde bulundurduğu besin değeri ile öncelikliler arasındadır. Yapılan araştırmalar sonucunda, tekir balığının astım hastalığı için faydalı bir balık türü olduğu belirtilmiştir. Çocukluk döneminde tekir balığı tüketmek, ileriki yaşlar için önemli bir adımdır.

BARBUN BALIĞI İLE FARKI NEDİR?
?
Tekir balığı ile barbun balığının birçok benzerliği bulunmasına karşın, minik ayrımları söz konusudur. Karadeniz'de bulunmamasının yanında aşırı avlanma sonucu maalesef artık diğer denizlerimizde de barbun balığına sık rastlayamıyoruz. Barbunu, kuzeni tekirden ayıran en belirgin özellikleri; başının daha dik ve sırt yüzgeçlerinde bulunan harelerin şeffaf oluşudur. Tekirin ise başı daha uzuncadır ve sırt yüzgecinde bulunan hareler ise oldukça belirgindir. Doğal kafa yapılarından dolayı barbunların ağızları göz hizasına kadar gelir fakat tekirlerde öyle değildir. Kafalarının şekline nazaran sırt yüzgeçlerinde hare olup olmayışı daha kolay ayırt edilebilir. Her iki balık da olta ve ağ ile yakalanır ama daha çok amatör balıkçılar oltayla, ticari amaçlı balık yakalayanlar ise ağ kullanarak yakalamayı tercih ederler. Zıpkınla avda da özellikle iri olanları, tercih edilen balıklar içindedir. Lezzet konusuna gelirsek bazılarına göre barbun açık ara önde, bazılarına göreyse tekir daha lezizdir. Ama her ikisi de eti oldukça makbul olan kıymetli balıklardandır ve genellikle tavada, üzerleri iyice kızarana kadar pişirilirler. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

TEREYAĞLI TEKİR BUĞULAMA
İstediğiniz miktarda tekir balığı
Tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet limon
YAPILIŞI: Balıkların başlarını koparmadan karnını yararak içini temizliyoruz. İçini temizlediğimiz balıkların, sivri uçlu bir bıçak yardımıyla gözlerini de çıkarıyoruz. İyice yıkadığımız balıkları, tuzunu da koyduktan sonra tepsiye diziyoruz. Bir yemek kaşığı su, bir yemek kaşığı tereyağı ilave edip hızlı ateşte pişiriyoruz. Suyunu çekip yağını salınca ocağı kapatıyoruz. Limon sıkarak servis ediyoruz.

FIRINDA KİMYONLU TEKİR BALIĞI
Tekir balığı
Sıvı yağ
Mısır unu
Kimyon
Tuz
YAPILIŞI: Balıkları temizleyip yıkadıktan sonra bir kapta sıvı yağ ile iyice karıştırıyoruz. Tuz, kimyon ve mısır ununu karıştırıyoruz. Balıkları bu karışıma buladıktan sonra pişirme kağıdı serilmiş tepsiye diziyoruz. Daha çabuk pişmesi için ilk önce üzerini folyo ile kaplıyoruz. Piştikten sonra folyoyu alıp fırınlamaya devam ediyoruz.

TAZE BAHARATLI TARHANALI TEKİR BALIĞI
1 kg. tekir balığı
1-2 dal taze soğan
Roka
Tere
Fesleğen
Tuz
Pul biber
Tarhana
Zeytin yağı
?YAPILIŞI: Balıkları ayıklıyoruz, üzerini nemli bir kağıt havlu ile örterek en az bir saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Taze soğanın yeşil kısımlarını, roka, tere ve fesleğen yapraklarını ince ince kıyıyoruz. Tuz ve pulbiber ile birlikte harmanlıyoruz. Balıkların içini dolduruyoruz. Tarhanaya buladığımız balıkları kızgın zeytin yağında kızartarak servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA