İDİL ÇİMRİN İDİL ÇİMRİN

Dadaş mutfağına selam olsun

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Dadaşlar diyarı Erzurum ilimizin nev-i şahsına münhasır mutfağına konuk oluyoruz. Anadolu'nun her yöresinin kendine ait yöresel bir mutfağı vardır. Erzurum da zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bunlardan lor dolması, kadayıf dolması, özel yapılmış su böreği, ayran aşı ve cağ kebabı bu mutfağın baş yemekleridir. Erzurum'a yolu düşenlere bu yemekleri, özellikle meşhur Tortum cağ kebabını tatmalarını tavsiye ederim.

CAĞ KEBABININ ÖZELLİĞİ NEDİR?
Cag kebabı; her ne kadar Erzurum yöresine ait olsa da tüm Türkiye'de çok sevilen bir lezzet olarak meşhur olmuştur.
Erzurum'a özgü kadayıf dolmasının ilk yapım tarihi kesin bilinmese de ortaya çıkışı, Selçuklu Devleti'ne kadar dayanıyor.
Bu tatlı, Selçuklu Devleti'nin saray sofralarında görülmüştür. Günümüz Erzurum'unda ise genelde Ramazan ayında iftardan sonra yenilen bir tatlı olarak sofralarımızı süslüyor.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

EV YAPIMI CAĞ KEBABI

1 adet kuzu budu
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı kadar yoğurt
1 miktar lavaş ekmeği
4 adet orta boy domates
7 adet yeşil biber
1'er çay kaşığı tuz ve karabiber
Yapılışı: Soğanların tümünü ince ince kıyın ve yoğurdu, karabiber ve tuzu ekleyerek karıştırın. Bu malzemeleri tam olarak karıştırdıktan sonra önceden parmak kalınlığında kesmiş olduğumuz etleri yoğurt içerisine ekleyip etlerin yoğurt ile temas etmesini sağlayın. Bu aşama sonrasında bir gün etleri dinlendirin. Artık etlerimiz sos haline getirilmiş yoğurt içerisinde bir gün bekleyerek farklı bir kıvam almış olacak. Şimdi etleri çıkararak Erzurum çağ kebabının en büyük özelliği olan şişlere takın ve yatık haldeyken ateşte çevirerek kızartın. Piştikten sonra bu etleri küçük parçalar halinde keserek tekrar şişe takarak ateşte pişirmeye devam edin. Bu arada kebap pişerken, diğer yandan domatesleri, yeşil biberleri tam olarak pişirin ve servis edin.

KADAYIF DOLMASI

300 gr. taze tel kadayıf
1 su bardağı kırılmış ceviz
Bulamak için:
3 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
Yarım paket vanilya
Kızartmak için:
Sıvı yağ
Şerbeti için:
2 su bardağı şeker
2.5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
Yapılışı: İlk olarak şerbeti hazırlıyoruz. Bunun için şeker ve suyu yaklaşık 20 dakika kaynatıyoruz. Ocaktan almaya yakın içerisine üç-dört damla limon suyu damlatıyoruz. Şerbetin oldukça soğuk olması gerekiyor, o nedenle benim önerim şerbeti çok önceden yaparak dolaba kaldırmanız. Kadayıfı elimizle biraz havalandırıyoruz. Avuç içi kadar parça alarak tezgah üzerinde açıyoruz. Bir kenarına kırılmış ceviz içinden koyarak sıkıca kenarlarını da toparlayarak sarıyoruz. Kalan kadayıfları da bu şekilde sarıyoruz. Bir kap içerisinde yumurta, süt ve vanilyayı iyice çırpıyoruz. Hazırladığımız kadayıfları yumurtalı karışıma bulayarak elimizle düzeltiyoruz. Derin bir tencereye bolca sıvı yağ koyuyoruz ve kızdırıyoruz. Kızmış olan yağ içerisine kadayıf dolmalarını atarak her tarafını güzelce kızartıyoruz. Tencereden alır almaz şerbetin içerisine bırakıyoruz. Üç-dört dakika bekletip servis ediyoruz.
BİZE ULAŞIN