Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mutfakta Hint rüzgarı essin

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Hint rüzgarları esiyor. Kısaca bir Hint mutfağını genel hatlarıyla tanıyarak başlayalım. Hint mutfağı, tıpkı Türk mutfağı gibi bölgeden bölgeye değişiklik gösteren bir mutfaktır. Genel olarak baharatlar ve köri, Hint mutfağının başrol oyuncularıdır ve bu mutfakta Türk damak zevkine hitap edecek türden yemekleri bulmak mümkündür.

VEJETARYEN HİNT MUTFAĞI
Hint mutfağında daha çok tavuk yemeklerine veya vejetaryen yemeklere rastlanır. Hindu inanışında ineğin kutsal sayılışı, Hint mutfağında dana eti tüketimini bir hayli etkilemiştir. Bundan dolayı Hintliler yemeklerde, dana eti kullanmak yerine tavuk eti veya deniz ürünleri kullanmayı tercih ederler. Kullanılan etin üzerine dökülerek veya ayrı bir kapta servis edilen köri sos, et yemeklerinin tamamlayıcısı olmaktadır. Birgün başka bir yazımda sizlere, a'dan z'ye köri dosyası açacağım. İlginizi çekeceğini düşünüyorum. Hindistan'da tek başına köri istediğinizde pek çok kişi bir şey anlamayacaktır. Çünkü köri bilinenin aksine, baharat olmaktan çok çeşitli baharatların bir arada kullanıldığı bir sos çeşididir.

VAZGEÇİLMEZ KÖRİ SOS
Gerçek Hint köri sosunun uluslararası gastronomi sahnesine çıkması, İngilizler sayesinde uzun zaman önce gerçekleşmiştir. Kuzey Hindistan'dan adapte edilmiş, İngilizlerin kendine tarz köri sosu bile bulunmaktadır. Köri baharatları, aroma zenginliği, farklı tat dokuları seven damak zevki Hint mutfağına alışmış kişiler için dayanılmazlık, henüz bu mutfaktan, bu lezzetlerden nasibini almamış damaklar için ise bir gizem teşkil etmektedir. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

SAMOSA
90 gr. bezelye (dondurucudan çıkarılmış da olabilir)
16 gr. kişniş tohumu
4 adet yufka
3 diş sarımsak
2.5 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı zencefil
2 çay kaşığı limon
2 adet patates
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 adet soğan
Yarım çay kaşığı zerdeçal tozu
Çeyrek karnabahar
Yufka
Tuz
YAPILIŞI: Karnabaharı ve bezelyeyi kaynar suda beş dakika bekletiyoruz. Diğer bütün malzemeleri minik minik doğruyoruz. Hepsini bir kasede karıştırıyoruz. Karnabahar ve bezelyeleri de ekliyoruz. Yufkaları şeritler halinde keserek muska şeklinde sarıp kızartıyoruz.

HİNT TATLISI
2 su bardağı un
1 su bardağı süt tozu
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı su
1 paket kabartma tozu
Yarım çay bardağı toz şeker
ŞERBET İÇİN:
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
Yarım limon
KIZARTMAK İÇİN:
Bolca sıvı yağ
YAPILIŞI: Şerbeti hazırlamak için; tencereye üç su bardağı şekeri ve suyu alıp kaynamaya bırakalım. 10 dakika kadar kaynattıktan sonra kapatacağımız zaman içerisine yarım limon sıkıp karıştıralım ve ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Hamuru için; kabın içerisine unu, süt tozunu ve kabartma tozunu eleyerek koyalım. Başka bir kabın içerisinde ise bir tane yumurta, sıvı yağ, toz şeker ve suyu karıştıralım. Daha sonra da unlu karışımın içerisine ekleyerek birbirlerine yedirelim. Yumuşak, ele yapışan bir kıvamda hamur hazırlayacağız. Ardından üzerini kapatalım ve 30 dakika kadar dinlenmeye bırakalım. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elimizi yağlayıp küçük yuvarlaklar yapalım. Derince bir tencereye sıvı yağ alıp iyice ısıtıp altını kısığa getirelim. Yuvarlak hamurlarımızı yağın içerisine atıp çevirerek kızartalım ve ardından direkt soğuk şerbetin içerisine atarak şerbetini çekmesini bekleyelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA