Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kutsal meyve hurma

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, hem gıda, hem şifa kaynağı yetişme şartları ve daha nice özellikleri ile ayrı bir yere sahip olan ve çölde yetişen mucize meyve hurma var. Hurma, meyve olarak çok faydalı bir gıdadır. Hurmada insanın hayatını devam ettirebilmesi için gerekli her şey mevcuttur. Birçok gıdayı yiyerek ancak bir kısmını karşılayabildiğimiz yağ, protein, karbonhidrat, vitamin, mineral vs. hurmada fazlasıyla mevcuttur. Bu sebepten dolayı insan sadece hurma yiyerek hayatını devam ettirebilir. Peygamber Efendimiz döneminde insanlar uzun zaman yiyecek bulamazlardı. Sadece hurma yerler, su içerlerdi. Sahabi Hz. Aişe validemize "Efendimiz zamanında evinizde ne yer, ne içerdiniz?" diye sormuş. Hz. Aişe validemiz de şu ibretlik cevabı vermiş; "Evimizde bazen iki-üç ay geçerdi de ateş yanmazdı, hurma yiyip su içerdik." Bir hadis-i şeriflerinde de Peygamber Efendimiz hurmanın doyuruculuk ve kifayetini anlatmak için Hz. Aişe'ye "Ya Aişe, evinde hurma olmayanlar açtırlar" buyurmuştur. Ben bugün sizlere şekerpare tadında hurmalı şerbetli bir tatlı, muhallebi kıvamında hurmalı sütlü tatlı ve şekersiz hurma topları yaptım. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

HURMA LOKUMU
20 adet hurma
2 çay kaşığı tarçın
Yarım çay bardağı ceviz içi
2 yemek kaşığı kakao
YAPILIŞI: Önceden ıslatılarak yumuşatılmış hurmaları, çekirdeğini çıkararak rondoda iyice çekelim. Sonra içine diğer malzemeleri ekleyip ceviz büyüklüğünde toplar yapalım. İsteğe göre Hindistan cevizi veya kırık fındığa batırıp servis yapabilirsiniz.

HURMALI SÜTLÜ TATLI
19-20 tane hurma
1 lt. süt
2.5 yemek kaşığı un
2.5 yemek kaşığı nişasta
1 çay bardağı şeker
1 paket vanilya
YAPILIŞI: Hurmaları çekirdeklerini çıkarıp rondoya koyalım. Dört-beş yemek kaşığı süt ekleyip ikisini birlikte rondoda çekelim. Kıvamlı bir püre haline getirelim. Süt, un, nişasta ve şekeri tencereye alalım. Tatlımızı sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirelim. Koyulduğunda vanilya koyup karıştıralım. Daha sonra hazırladığımız hurma püresini de ekleyip karıştıralım. Bir taşım daha kaynadıktan sonra kuplara pay edelim.

HURMALI TATLI

HAMUR İÇİN:
1 su bardağı irmik
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 paket vanilya
1 paket karbonat
2 su bardağı un
İÇİ İÇİN:
10-12 adet hurma
1 çay bardağı su
1/2 su bardağı çekilmiş ceviz ya da badem içi
ŞURUP İÇİN:
3 su bardağı su
2.5 su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
YAPILIŞI: İşe şerbeti hazırlamakla başlıyoruz. Şeker ve su kaynamaya başlayınca beş dakika daha ocakta tutuyoruz. Ocaktan almaya yakın limon suyunu ilave ediyoruz. Soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra içini hazırlıyoruz. Hurmaları tavla zarı formunda doğruyoruz. Küçük bir tavada bir çay bardağı su ilave ederek kısık ateşte karıştırarak hurmalar suyunu çekene kadar pişiriyoruz. En son ceviz ya da badem içini ilave edip altını kapatıyoruz. Onu da soğumaya bırakıyoruz. Hamur için; irmiği derin bir kaba koyuyoruz. Üzerine yağ ve yoğurdu döküp beş dakika bekletiyoruz. Sonra vanilya, karbonat ve unu ekliyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avucumuzda açıyoruz. Ortasına hurmadan koyup kapatıyoruz. Tepsiye sıralayıp 180 derecede 30 dakika pişiriyoruz. Fırından çıktıktan sonra beş dakika bekliyoruz. Tatlıları derin bir kaba koyuyoruz. Üzerine soğuk şerbeti döküyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA