Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kayseri’den mantı yemeden dönülür mü?

İdilika'nın Mutfağı'nda bu pazar günü, Kayseri'de SABAH etkinliğine devam ediyoruz. Burada o kadar muhteşem yemekler yedim ki, deyim yerindeyse çatlamak üzereyim. Hayatımda yediğim ve yiyebileceğim en güzel mantıları burada denedikten sonra, mantı konusunda bundan sonra çok seçici olacağımı söyleyebilirim.

KAYSERİ'YE NASIL GELMİŞ
Kayseri'de mantı çeşidinin 36 civarında olduğu söylense de klasik ve geleneksel olarak en çok bilinen ve yapılanı etli olanıdır. Kökleri Çin'e uzanan ve Orta Asya Türkleri tarafından Anadolu'ya getirildiği düşünülen mantı, kelime olarak da Çin-Kore kökenli mantou'dan gelir. Orta Asya'da 13'üncü yüzyıldan ve belki de daha öncesinden beri bilinen mantı, 15'inci yüzyıl Osmanlı mutfağının da en gözde yemeklerinden biriymiş. Öyle ki, Fatih Sultan Mehmet'in sabah sofraları için haftanın beş günü mantı pişirilirken, 16'ncı yüzyıl II.Beyazıt döneminde de Topkapı Sarayı'nın sonbahar yemekleri listesinde yer almış. Ancak mantı, günümüzdekinden farklı olarak Osmanlı mutfağında, nohut vb. bakliyat eklenerek buharda pişirilerek hazırlanıyormuş. Bugünlük benden bu kadar. Kayseri'ye gidin ve birbirinden nefis lezzetleri burada deneyin derim.

KAYSERİ MANTISI

HAMURU İÇİN:
1 adet yumurta
3 su bardağı un
1 kahve fincanı ılık su
Tuz
İÇİ İÇİN:
250 gr. yağsız kıyma
1 adet orta boy soğan
1/2 demet maydanoz
Tuz
Karabiber
ÜZERİ İÇİN:
8 su bardağı su ( haşlamak için)
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
4-5 diş sarımsak
Yarım kg. yoğurt
Kırmızı pul biber
Nane
Kekik

MEŞHUR TEPSİ MANTISI

6 kase un
1 adet yumurta
Tuz
Su
Sert bir hamur olacak o yüzden alabildiği kadar un
İÇİ İÇİN:
400 gr. kıyma
2 adet kuru soğan
Kırmızı toz biber
Karabiber
Tuz
PİŞİRMEK İÇİN:
2 kaşık domates salçası
ÜZERİNE:
Sarımsaklı yoğurt
Tereyağı
Kırmızı toz biber

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA