Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Çay saatinde otlu lezzetler

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, bir sürü yemek ve çay saatleri için pişirilen tuzlu lezzetin içinde, zaman zaman ise omletlerin içinde görülen, deyim yerindeyse her şeye maydanoz olan tariflere yer veriyorum. Salatalara, yemeklere lezzet katan antioksidan zengini, bol lifli, vitamin ve mineral deposu maydanoz, neredeyse her derde deva bir bitki. Mucize yeşillerden maydanozun, böbrekten ağız sağlığına kadar pek çok faydası var ancak her şey gibi onun da fazlası zararlı.

MAYDANOZ MUCİZESİ
Antioksidan içeriği yüksek olan maydanoz aynı zamanda kalp sağlığı ve kansere karşı da koruyucu olduğunu birçok kaynaktan okumuştum. Son derece besleyici olan maydanoz, tüm yıl boyunca manav ve marketlerden kolayca temin edilebiliyor olması da ayrıca bir avantaj. Maydanoz, yemeklerinize ekstra tat ve lezzet verir. Ağırlıklı olarak tropik bir bitki olan maydanoz, büyümek için nem ve güneş ışığına ihtiyaç duyar. Fiyat olarak da çok uygun bir bitkidir. Maydanoz besin değerleri bakımından zengindir. İçinde A vitamini, K vitamini, C vitamini, E vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, pantotenik asit, kolin, folatlar, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, çinko ve bakır barındırır. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

OTLU PEYNİRLİ POĞAÇA
1 adet yumurta
1 adet yumurta sarısı
125 gr. oda sıcaklığında tereyağı
200 gr. orta yağlı beyaz peynir
3 yemek kaşığı yoğurt
Yarım demet maydanoz
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı un
ÜZERİ İÇİN:
Yumurtanın sarısı
Tuz
Çörek otu

YAPILIŞI: Bir kaba çatal ile ezdiğimiz orta yağlı beyaz peyniri ve tereyağını koyup iyice karıştırıyoruz. Üzerine yumurtaları, yoğurdu, ince ince doğradığımız maydanozu, sıvı yağı, kabartma tozunu, pul biberi ve tuzu ilave edip iyice karıştırıyoruz. Azar azar un ilave edip çok hafif ele yapışan yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Hazırladığımız poğaçaları tepsiye diziyoruz. Üzeri için; bir kaseye yumurta sarısını ve tuzu koyup çırpıyoruz. Poğaçaların üzerine sürüp çörek otu serpiyoruz. Önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI
Bu ölçü ile 30 adet poğaça çıkıyor, siz bu ölçüye göre miktarını ayarlayabilirsiniz.

OTLU KREP
4 adet yumurta
2 su bardağı süt
1.5 su bardağı un
1/2 demet maydanoz ve dereotu
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı pul biber
1/2 çay kaşığı kekik
YAPILIŞI: Bir kabın içine üç yumurta koyuyoruz. Mikserle birkaç dakika çırpıyoruz ve yumurtanın krema haline gelmesini sağlıyoruz. Sütü ilave ediyoruz. Arkasından unu yavaş yavaş ilave ediyoruz. İyice mikserle karıştırıyoruz. (Kek kıvamından biraz daha sıvı olması gerekir. Ne çok koyu, ne de çok sıvı olsun. Eğer kıvamını sıvı hissederseniz kaşıkla biraz daha un ilavesi yapabilirsiniz.) Maydanozu çok ince ince kesiyoruz ve kabın içine kaşıkla karıştırıyoruz. Teflon tavayı ısıtıyoruz, krep harcından birer kepçe alıp tavaya döküyoruz, göz göz olunca çeviriyoruz.

OTLU PEYNİRLİ KEK
4 adet yumurta
250 gr. beyaz peynir
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Kabartma tozu
3.5 su bardağı
Un
YAPILIŞI: Önce yumurta, yoğurt ve sıvı yağı çırpıyoruz. Ufaladığımız beyaz peyniri de ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz ve bu karışıma doğradığımız dereotu ve maydanozu da ekliyoruz. Tuz ve karabiberi de ekleyip en son unu ve kabartma tozunu da ekleyip karıştırıyoruz. Yağladığımız kek kalıbına döküp önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA