Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Sofralarda pancar zamanı

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, pancarlı nefis lezzetler var. Olağanüstü rengi ile, belatain grubu madde olduğu için her türlü sağlık problemine şifa görevi gören, kanın temizlenmesine ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olduğundan detoks etkisi ile bilinen, mevsimin öne çıkan mucizevi sebzelerinden pancarı aldım manavdan, çocuklar için daha cazip hale gelecek tarifler bulmak istedim. Çünkü haşlanmış hali çok leziz değil. Kimi sirke ve tuz ile kolay turşusunu kurup tadına bayılır, kimisi de rendelenmiş olarak salatalara ekler ya da sarımsaklı süzme yoğurtla karıştırıp enfes bir mezeye çevirir.

ÇOCUKLARIN NEŞESİ
Pancarlı toplar, çocuklar için oldukça sevimli oluyor. Bazen davetlerde şişe dizip servis ediyorum. Bazen de çıtır bir pane hazırlayıp ona bulayıp kızartıyorum. Pancarlı patates kroket de enfes bir davet atıştırmalığı oluyor.

PEMBE KÖFTELER
Pembe köfteler aslında fellah köftesinden esinlenilerek hazırlandı. Ancak fellah köftesinin şahane bir salçalı sosu var. Renkleri net gösterebilmek adına salçalı sos dökmeyip yoğurtla servis ettim. Siz servis yaparken salçalı sosu da kullanabilirsiniz.

BESLEYİCİ KREP
Pancarlı krebi besleyici hale getirmek isterseniz, tam buğday unu ile yapabilirsiniz. İster aralarına labne sürüp pasta gibi yapın, isterseniz birer birer kahvaltıda servis edin.

PANCARIN FAYDALARI
Egzersiz öncesi içilen pancar suyu, dayanıklılığı artırır.
Bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini içerir.
Bağırsak çalıştırıcı, hazım kolaylaştırıcı, yoğun lifli bir yapısı vardır.
Sinir ve kas fonksiyonlarını güçlendirici potasyum deposudur.
Zedelenmeden yıkanması gerekir. Çok faydalı olan betalainler, ısıya fazla dayanıklı olmadıklarından fazla haşlamamak gerekir.
Besin değerini kaybetmemesi için en sağlıklısı çiğ olarak tüketilmesidir.

PANCARLI PATATES PÜRESİ
2 adet haşlanmış patates
1 adet haşlanmış pancar
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
Yapılışı: Pancarı ve patatesi rendeleyip kaşar peyniri ve baharatlarla birlikte karıştırıyoruz. Et ya da tavuk yanında servis ediyoruz.

PEMBE KREP
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı haşlanıp ezilmiş pancar püresi
Ayçiçek yağı
Tuz
Şeker
Yapılışı: Malzemeleri karıştırıyoruz. Krep tavasını yağlıyoruz ve krep harcından bir kepçe döküyoruz. Arkalı önlü pişirip servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Bir kepçe krep harcını teflon tavaya döktüğümüzde bir-iki dakika içinde üstü gözenek gözenek oluyorsa, diğer tarafını çevirme vakti gelmiş demektir.

PANCARLI FELLAH KÖFTESİ
1.5 su bardağı köftelik bulgur
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı kimyon
1 adet haşlanıp rendelenmiş pancar
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı sıcak su
Yapılışı: Bulgur ve pancarı yoğurup bekliyoruz. Diğer malzemeleri karıştırıyoruz. Minik toplar elde edip düğme şekli için baş parmağımızla bastırıyoruz. Kaynattığımız suyun içine atıp haşlıyoruz. Haşladığımız köfteleri, istediğimiz bir çeşit yoğurt sos yatağında servis edebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA