Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mantar efsanesi

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, binlerce yıldır gerek gıda, gerekse tıbbi amaçlarla kullanılmış olan mantarı mercek altına alıyorum. Mantarlar, her ne kadar daha önceleri mantarlar, bitki olarak kabul edilmişlerse de bugün geldiğimiz noktada artık mantarlar alemi de diyebileceğimiz farklı ve zengin tür çeşitliliğine sahip canlılar olarak kabul ediyoruz.

ADINA FESTİVALLER DÜZENLENDİ
14 binin üzerinde mantar türü olsa da bunların sadece 3 bin çeşidi yenen mantarlar olarak dünya mutfaklarında yer edinebilmiştir. Mantarlar, tarih boyunca insanların merakını cezbeden canlılar olmuşlardır. Gerek antik dönem, gerek yakın zaman içerisinde bu özelliklerini hep korumuşlardır. Firavunlar mantarlara çok büyük bir değer verirken, Yunanlılar mantarları savaşlarda savaşçıları için güç veren büyük bir besin kaynağı olarak görmüşlerdir. Çinliler mantarları, sağlıklı bir gıda kaynağı olarak görürken, Romalılar Tanrı'nın bir hediyesi olarak kabul etmişler, adına festivaller düzenlemişlerdir. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

SAĞLIK AÇISINDAN...
Mantarı 3-4 günden fazla bekletmeyin. Rengi kararmaya başlayan mantarların, sağlık açısından önemli olan fitobesin içeriklerinin azaldığı bilimsel araştırmalarca kanıtlanmıştır. Mantar zehirlenmeleri ülkemizde eski yıllara nazaran az görülse de, hâlâ bir sorundur. Kültür mantarı dışında mantar tüketmeyin.

FIRINDA MANTAR GRATEN

1 adet büyük soğan
5 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
2 adet kapya biber
Yarım kilo mantar
Tuz, pul biber, karabiber, kimyon ve kekik
BEŞAMEL SOS İÇİN:
1.5 yemek kaşığı margarin
1 dolu yemek kaşığı un
2 su bardağı süt
ÜZERİ İÇİN:
Kaşar peyniri
Yapılışı: Tavaya sıvı yağı koyup sebzesini doğrayıp kavuruyoruz. Salçayı ekleyerek kavurup az miktarda su koyuyoruz, salçanın sulanmasını sağlıyoruz ve mantarımızı ekleyip baharatlarını atıp karıştırıyoruz. Biraz kavurup borcama alıyoruz. Beşamel sos için; tencereye yağı alıp eritiyoruz. Sonra unu ekleyerek karıştırıyoruz ve bir-iki dakika kavurup azar azar sütü ekleyip karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Muhallebi kıvamından daha cıvık olunca altını kapatıyoruz ve yemeğimizin üzerine döküyoruz. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpiyoruz ve 200 derece fırında pişiriyoruz.

MANTARLI BÖREK

3 adet yufka
SOS İÇİN:
1.5 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için)
125 gr. oda sıcaklığında erimiş margarin (yarım paket)
İÇİ İÇİN:
Yarım kg. mantar
1 adet soğan
3 adet sivri biber
1 adet domates
Kekik
Karabiber
Kimyon
Kırmızı biber
Tuz
Limon (mantarın kararmaması için)
Yapılışı: Mantarları yıkayalım ve ince ince doğrayalım. İçi için; doğradığımız soğanı, biberi ve domatesi sıvı yağda kavuralım. Üzerine mantarları, limon suyunu ilave edip suyunu salıp çekene kadar pişirelim. Sonra baharatları ve tuzu ilave edip karıştıralım ve ocaktan alalım. Sosu için; bir kaba yoğurdu, yumurtaları, erimiş yağı koyup karıştıralım. Yufkayı düz zemine serelim. Sosun yarısını yufkaya döküp her tarafına yayalım. İkinci yufkayı üzerine serelim ve kalan sosu üzerine döküp her yerine yayalım. Üçüncü yufkayı serip 16 parçaya bölelim. Her parçanın üzerine mantarlı harçtan paylaştıralım. Sigara böreği sarar gibi fazla sıkmadan saralım. Üzerlerine yumurta sarısı sürelim. 180 derece fırında pişirelim.

MANTAR ÇORBASI

9-10 adet kültür mantarı
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytin yağı
2 yemek kaşığı un
1 diş sarımsak
1 küçük kuru soğan
1 su bardağı süt
5 su bardağı su
Karabiber ve tuz
Yapılışı: Mantarları limonlu suya doğruyoruz. Tereyağını eritip zeytinyağı ekliyoruz ve mantarları ısınan yağda sote ediyoruz. Kavrulan sonra soğanları, sarımsağı ve unumuzu ekliyoruz. Biraz çevirip suyunu ekliyoruz. Kaynayınca bir bardak sütü ekliyoruz. Ocaktan inmeye yakın tuzunu atıyoruz. Kaselere paylaştırarak servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA