Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Sarı Gelinin mutfağı

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün dadaşlar diyarı Erzurum ilimizin nev-i şahsına münhasır mutfağına konuk oluyoruz.
SABAH'ın düzenlediği etkinlik kapsamında misafir olduğum Erzurum mutfağını meşhur Muammer Usta'da deneyimledim.
Anadolu'nun her yöresinin kendine ait yöresel bir mutfağı vardır. Erzurum da zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.
Bunlardan lor dolması, kadayıf dolması, özel yapılmış su böreği, ayran aşı ve cağ kebabı; bu mutfağın baş yemekleridir.
Erzurum'a yolu düşenlere bu yemekleri, özellikle meşhur Tortum cağ kebabını tatmalarını tavsiye ederim.

TÜM TÜRKİYE'DE SEVİLİYOR

Cag kebabı; Erzurum yöresine ait olsa da tüm Türkiye'de çok sevilen bir lezzet olarak meşhur olmuştur.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah. com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

EV YAPIMI CAĞ KEBABI

1 adet kuzu budu
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı kadar yoğurt
1 miktar lavaş ekmeği
4 adet orta boy domates
7 adet yeşil biber
1'er çay kaşığı tuz ve karabiber
Yapılışı: Soğanların tümünü ince ince kıyın. Yoğurdu, karabiber ve tuzu ekleyerek karıştırın. Bu malzemeleri tam olarak karıştırdıktan sonra önceden parmak kalınlığında kesmiş olduğumuz etleri yoğurt içerisine ekleyip etlerin yoğurt ile temas etmesini sağlayın. Sonrasında bir gün etleri dinlendirin. Ertesi gün sonda etleri çıkararak Erzurum cağ kebabının en büyük özelliği olan şişlere takın. Şişleri yatık haldeyken ateşte çevirerek kızartın. Piştikten sonra bu etleri küçük parçalar halinde kesin, tekrar şişe takarak ateşte pişirmeye devam edin. Bu arada kebap pişerken, diğer yandan domatesleri, yeşil biberleri de olarak pişirin ve birlikte servis edin.

KADAYIF DOLMASI

Yapılışı: İlk olarak şerbeti hazırlıyoruz. Bunun için şeker ve suyu yaklaşık 20 dakika kaynatıyoruz. Ocaktan almaya yakın içerisine üç-dört damla limon suyu damlatıyoruz. Şerbetin oldukça soğuk olması gerekiyor, o nedenle benim önerim şerbeti çok önceden yaparak dolaba kaldırmanız. Kadayıfı elimizle biraz havalandırıyoruz, avuç içi kadar parça alarak tezgah üzerinde açıyoruz. Bir kenarına kırılmış ceviz içinden koyarak sıkıca kenarlarını da toparlayarak sarıyoruz. Kalan kadayıfları da bu şekilde sarıyoruz. Bir kap içerisinde yumurta, süt ve vanilyayı iyice çırpıyoruz. Hazırladığımız kadayıfları yumurtalı karışıma bulayarak elimizle düzeltiyoruz. Derin bir tencereye bolca sıvı yağ koyuyoruz ve kızdırıyoruz. Kızmış olan yağ içerisine kadayıf dolmalarını atarak her tarafını güzelce kızartıyoruz. Tencereden alır almaz şerbetin içerisine bırakıyoruz. Üçdört dakika bekletip servis ediyoruz.

300 gr. taze tel kadayıf
1 su bardağı kırılmış ceviz
BULAMAK İÇİN:
3 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
Yarım paket vanilya
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağ
ŞERBETİ İÇİN:
2 su bardağı şeker
2.5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA