Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Erzurum’a doymak ne mümkün!

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Dadaşlar diyarı Erzurum'un nev-i şahsına münhasır mutfağına konuk oluyoruz. SABAH Yazarlar Kulübü'nün Erzurum buluşması etkinliği kapsamında misafir olduğum şehirde, meşhur Muammer Usta'da lezzetli bir deneyim yaşadım.
Anadolu'nun her yöresinin kendine ait, özel bir mutfağı vardır.
Erzurum da zengin mutfak kültürüne sahip bir şehir. Lor dolması, kadayıf dolması, özel su böreği, ayran aşı ve cağ kebabı; Erzurum mutfağının baş yemeklerinden...
Bu şehre yolu düşenlere, bu yemekleri, özellikle de meşhur Tortum cağ kebabını tatmalarını tavsiye ederim. Cağ kebabı; her ne kadar Erzurum yöresine ait olsa da, tüm Türkiye'de çok sevilen bir lezzet olarak biliniyor.

SELÇUKLULAR'DAN MİRAS
Erzurum'a özgü kadayıf dolmasının ilk yapım tarihi kesin olarak bilinmese de, ortaya çıkışı Selçuklular dönemine kadar dayanıyor.
Bu tatlı, Selçuklu Devleti'nin saray sofralarında görülmüş. Günümüz Erzurum'unda ise genelde Ramazan ayında iftardan sonra yenilen bir tatlı olarak sofralarımızı süslüyor.
İki gün boyunca size cağ kebabı, kadayıf dolması ve ayran aşı gibi Erzurum'a özel lezzetlerden bahsetmiştim. Bugün de Muammer Usta'da yediğim nefis taş kadayıfın tarifini vermek istiyorum.
Bugünlük benden bu kadar...
Bana idilikaninmutfagi@sabah. com.tr'den ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...

ERZURUM USULÜ TAŞ KADAYIF (YASSI KADAYIF)
Şerbet için:
2.5 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Çeyrek limon suyu
Hamur icin:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı su
1,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
İçine koymak için ceviz
Kızartmak için sıvıyağ
Yapılışı: Öncelikle şerbeti yaparak başlıyoruz çünkü şerbetin soğuk olması gerekiyor. Şeker ve suyu aynı bardakla ölçerek tencereye koyuyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıyoruz. 10 dakika kaynatıyoruz, sürenin sonunda çeyrek limonun suyunu sıkıp beş dakika daha kaynatıyoruz. Geçelim hamura... Sütü biraz ısıtıyoruz. Daha sonra çukur bir kaba alıp üzerine bir su bardağı su ekliyoruz. Ardından şeker, tuz, maya ekleyip karıştırıyoruz. Son olarak un ekliyoruz. Üzerini streç filmle örtüp mayalanması için bekliyoruz. Göz göz olunca hazır olmuş demektir. Mayalanan hamurdan birer yemek kaşığı alarak ısıtılmış teflon tafaya döküyoruz. Sadece alt kısmını pişiriyoruz. (Üstünü pişirmiyoruz) Alt kısım kızarıp üst kısmın hamurumsu rengi gidinceye kadar, hamur bitinceye dek aynı işlemi yapıyoruz. Hepsi piştikten sonra, pişmeyen tarafın içine ceviz koyup kapatıyoruz, kızdırılmış yağda tek tek kızartıyoruz ve soğuk şerbete atıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA