Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Ünlü filmlerden lezzet sahneleri

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nı Oscar heyecanı sardı. Oscar ödüllerinin dağıtıldığı geceler, benim için çok önemli çünkü mutfağa olduğu kadar sinemaya da büyük aşk besliyorum. Yemek temalı filmleri, vizyona düşer düşmez havada kapıp izlememin yanı sıra, diğer bazı filmlerde de mutfak sahnelerine aniden dikkat kesiliyor, içinden tarif çıkarmanın peşine düşüyorum.

SPAGETTİ CLEMENZA
Filmlerin içinde geçen yemek sahnelerini düşününce, hepimizin aklına ilk gelen hiç şüphesiz Oscar ödüllü 'The Godfather' oluyor. Marlon Brando ve Al Pacino'nun başrollerini paylaştığı serinin birinci filmine damga vuran Sicilya usulü domates sosu tarifi unutulmaz. Hiçbir yemekseverin gözünden kaçmayacak kadar leziz görünüyordu, öyle değil mi? İtalyan sosisi ve mitite köftelerin sarımsaklı domates sosla buluştuğu nefis bir spagetti. Tabii ki denedim, hem de defalarca... Tarifini veriyorum...

FARELERİN GURMESİ 'REMY'
İkinci olarak bayıldığım, miniş mi miniş bir fare filmi geliyor aklıma: 'Ratatouille'. Animasyon bile olsa inanılmaz gerçekçi. 'Remy', aşçı olmanın peşinde şirin bir mutfaksever faredir. Farelerin gurmesi olan 'Remy', lağım çukurundan girdiği restoranın içinde insanlara görünmeden hayallerini gerçekleştirmeye çalışır. Çünkü o bir faredir ve hiçbir aşçının mutfağında bir fareye yer yoktur. En iyi animasyon dalında Oscar ödülü almış 'Ratatouille' filmi; ismini, ünlü Fransız sebze yemeğinden almaktadır. O zaman madem canımız çekti, ben de bu pazar sizin için pişirdim. Bakalım 'Remy' mi daha güzel pişiriyor, ben mi?

'ISSIZ ADAM' KEKİ
'Issız Adam' filmindeki 'Alper'in, aşık olduğu kadın 'Ada'ya yaptığı havuçlu kekten bahsetmeden geçemeyeceğim. Benim sevgi dilim, karşımdakinin sevdiği yemekleri pişirip ona sunmak yönünde olduğundan, benim için çok özel bir filmdi. Sevdiğine kek pişirdiği sahne hem ekstra romantik, hem de 'Issız adam' 'Alper'in, aşkın ürkütücü yönünü hissedip kendini korumaya aldığı ve bu aşktan kaçtığı sahneler ayna etkisi oluşturması yönünden son derece etkileyiciydi.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

SPAGETTİ CLEMENZA
16-20 adet mitite köfte
4-5 İtalyan sosisi
2 yemek kaşığı zeytinyağı
6 diş sarımsak
1 yemek kaşığı esmer şeker
Tuz
Karabiber
2 kutu domates püresi
1 kase dolusu rendelenmiş domates
1 paket spagetti
Rendelenmiş parmesan peyniri
YAPILIŞI: İtalyan sosisleri çok az su ilave ettiğimiz ısınmış bir teflon tavada suyunu çekip üzeri hafif renk değiştirene dek pişiriyoruz ve iri iri doğruyoruz. Mitite köfteleri tavada mühürlüyoruz. Sos tenceresine zeytinyağını ve minik minik doğranmış sarımsakları ilave edip soteliyoruz. Ardından domates rendesi ve domates püresini ilave ediyoruz. Esmer şeker, tuz ve karabiber ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Fokurdayınca içine İtalyan sosislerini ve mitite köfteleri ilave ediyoruz, altını kısıyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz. Bu arada spagettileri diriliğini kendi zevkimize göre haşlıyoruz. Servis tabağına önce spagettiyi üzerine sosu ve en son da rendelenmiş parmesan peynirini koyarak servis ediyoruz.

RATATOUİLLE
Dilediğiniz kadar patlıcan
Biber
Kabak
Domates
SOS İÇİN:
1 dal taze biberiye
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı ekmek kırıntısı
2 yemek kaşığı parmesan peyniri
1 çay kaşığı nane
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1/2 çay bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI: Sebzeleri bir santim kalınlığında doğruyoruz. Fırın kabını yağlıyoruz. Sebzeleri istediğimiz şekilde diziyoruz. Sos için tüm malzemeyi rondodan çekiyoruz ve sebzelerin üzerine döküyoruz. Önceden ısıtılmış fırında pişirip servis ediyoruz.

HAVUÇLU KEK
3 adet yumurta
1 adet büyük boy havuç
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı yoğurt
2.5–3 su bardağı un
1 çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI: Havucu rendenin ince tarafı ile rendeliyoruz. Şeker ve yumurtayı krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Sonra sırasıyla vanilya, sıvı yağ, yoğurt, un, kabartma tozunu ekliyoruz, pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpıyoruz. Havuç ve tarçını ekleyip 180 derece fırında pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA