Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mercimekli, maş fasulyeli tarifler

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda çok faydalı, şirin mi şirin bir ve pek çok kişi tarafından bilinmese de, son derece faydalı bir bitki türünden bahsediyorum: Maş fasulyesi. Çin börülcesi ismi ile de anılan bu tür, günümüzde yeni yeni tanınmaya başlıyor. İçerdiği bol miktarda B vitamini, protein ve lif; maş fasulyesini hem şeker hastalarının, hem de sağlıklı beslenmek isteyenlerin mutfaklarında baştacı yiyeceği olma konumuna getirmiştir.

YURT DIŞINDA DURUM NE?
Çoğunlukla Güneydoğu Anadolu mutfağında rastladığımız maş fasulyesini bilmeyenler bilenlere anlatsınlar. Ufak ve yeşil görünümlü bir fasulyedir. Yurt dışında ünlüdür. Geçmiş yüzyıllarda Çinliler tarafından birçok hastalığın tedavisinde, Ayurveda niteliği taşıdığı için kullanılmıştır. Mesela yurt dışında gittiğiniz restoranlarda mönüde 'mung beans' yazan bir yemek içeriği görürseniz, bilin ki o maş fasulyesinden yapılan bir yemektir. Vegan beslenmede çok tercih edilen maş fasulyesinin ismine, vejeteryan mönülerde sıkça rastlamak mümkün. Bugünlük benden bu kadar, deneyimlerinizi ve yorumlarınızı idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden bana göndermeyi unutmayın. Mutlu sofralar, hepinize selamlar...

FAYDALARI NELER?
B vitamini başta olmak üzere vitamin ve mineral açısından son derece zengindir.
Demir, magnezyum, fosfor içerir.
Strese karşı direnç sağlar ve sinir sistemine iyi gelir.
Potasyum ve çinko içerir.
Lifli posalı yapısı sebebiyle kolesterolün düşürülmesinde oldukça yardımcı bir rol oynar.
Düşük kalorili olduğu için diyet listelerinin baş tacıdır.

MAŞ FASULYELİ KIŞ ÇORBASI
4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 adet kuru soğan
1 adet kabak
2 adet havuç
1 adet pırasa
1 adet sarı dolmalık biber
1 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet kereviz sapı
5 su bardağı tavuk suyu
1 kase suda bekletilmiş maş fasulyesi
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
TERBİYESİ İÇİN:
1 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı su
YAPILIŞI: Kuru soğanı küçük parçalar halinde doğruyoruz. Havuçları ve renkli biberleri küp küp doğruyoruz. Pırasa ve kereviz sapını ince ince dilimliyoruz. Kabağı küp küp doğruyoruz. Ayçiçek yağını kızdırıyoruz. Soğan küplerini hafif bir renk alana kadar soteliyoruz. Aralarda karıştırarak sırasıyla; doğranmış havuç, kereviz sapı, kabak, pırasa, renkli dolmalık biberleri ekliyoruz Tavuk suyunu ve maş fasulyelerini ilave ediyoruz. Tuz ve karabiberi ekliyoruz. Kaynamaya bırakıyoruz. Terbiyesi için; yumurta sarısı, yoğurt, un ve suyu ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Kaynamakta olan çorbadan aldığınız sıcak tavuk suyunu terbiye karışımına azar azar ekleyip yumurtanın kesilmemesi için hızlıca karıştırıyoruz. Kısık ateşte 10 dakika daha pişirip servis ediyoruz.

MAŞ FASULYESİ PÜRESİ YATAĞINDA KÖFTE
1 kase maş fasulyesi
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
Tuz-karabiber
KÖFTE İÇİN:
400 gr. kıyma
1 adet yumurta
1 adet rendelenmiş soğan
Tuz
Karabiber
Kimyon
2 yemek kaşığı galeta unu
1 tatlı kaşığı karbonat
SOS İÇİN:
3 adet rendelenmiş domates
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı sirke
2 adet kesme şeker
Sarımsaklı yoğurt ve biberli yağ
YAPILIŞI: Köfte malzemesini biraraya getirip yoğuruyoruz. Avcumuzun içinde şekiller verip zeytinyağında kızartıyoruz. Maş fasulyesi beğendi için bütün malzemeyi kıvamını bulana kadar el blenderı ile çekiyoruz. Domates sos için bütün malzemeyi bir araya getirip bir taşım kaynatıyoruz. Servis ederken tabağa domates sos, maş fasulyeli beğendi üzerine köfteler, yoğurt ve biberli yağ gezdirerek servis ediyoruz.

MAŞ FASULYELİ ŞİFA SALATASI
1 kase dolusu haşlanmış maş fasulyesi
1 adet portakalın iç meyvesi
1 adet turp
1 demet roka
1 avuç nar
SOS İÇİN:
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 portakalın suyu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI: Malzemeleri minik minik doğrayıp biraraya getiriyoruz. Sos malzemesini iyice çırpıyoruz. Sosla birlikte hepsini karıştırıp servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Bu salatanın içine dondurulmuş vişne taneleri çok yakışıyor, o zaman sosunu da vişne suyu ile yapıyorum, deneyebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA