İDİL ÇİMRİN İDİL ÇİMRİN

Post modern pazar kahvaltısı

Herkese iyi pazarlar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün Türk kültüründe yemeğe pek alışık olmadığımız, ancak yabancı mutfaklarda son derece meşhur olan bazı kahvaltı alternatiflerinden söz edeceğim.

BENEDİCT'İN YUMURTASI
Öncelikle bir çeşit çılbır ile hazırlanan Benedict usulü yumurtadan bahsedelim. Eggs Benedict'in ilk ortaya çıkışı hakkında temelde iki tane rivayet var. Bunlardan ilki, en meşhur olanı. 1860'larda New York'taki Delmonico's Restaurant'ın müdavimlerinden bankacı bay ve bayan Legrande Benedict sürekli aynı şeyleri yemekten sıkılıyorlar. Şef Charles Ranhofer'ın bu siteme cevabı ise Eggs Benedict oluyor. İkinci hikayeye göre ise 1894'te Lemuel Benedict adlı, New York'ta yaşayan bir broker, akşamdan kalma halde Waldorf Hotel'e gider ve bu yemeği tarif edip ister. Otel restoranının şef garsonu ise tarifi çok beğenir ve mönüye eklettirir. Jambonla, ördekle ya da somon füme ile hazırlanan bu nefis kahvaltı alternatifini denemenizi öneririm. 'Peki croq madam nedir?' derseniz, Fransızcada çıtır anlamına gelen croq kelimesinden adını alan croq madam; jambon, peynir ve çıtır ekmek ile hazırlanan nefis bir tost çeşidir.

BİZİM SERPME KÖY KAHVALTILARI
Yabancı mutfakların kahvaltı alışkanlıklarına baktığımızda görüyoruz ki, ya kızarmış ekmeğin üzerine incecik bir çeşit marmermelat sürüyorlar ya da sadece çırpılmış bir adet yumurta ve kahve ile kahvaltıyı geçiştiriyorlar. Halbuki biz Türklerdeki durum öyle mi? Hamur işlerinden peynir çeşitlerine, envai çeşit reçelden şarküteri ürünlerine, zeytin çeşitlerine ve yanına illaki bir demlik çay ile çatlayana kadar devam eden Türk kahvaltısının yerini ne tutabilir? Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

CROQ MADAM
3 adet yumurta
1 yemek kaşığı süt
4 dilim tost ekmeği
1 tatlı kaşığı hardal
4 dilim hazır dilimli kaşar
2 dilim jambon
Yarım tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Yapılışı: Bir kaseye bir yumurta kırıyoruz ve süt ekleyip hafifçe çırpıyoruz. Tuz, karabiber ve yarım tatlı kaşığı zeytinyağı da ekleyip karıştırıyoruz. Bir ekmek dilimini bu karışıma batırıp süzerek yağlı fırın kağıdı serili fırın tepsisine koyuyoruz. Bu dilimin iç kısmına hardal sürüyoruz. Üzerine bir dilim kaşar peyniri, jambon ve yeniden bir dilim peynir koyuyoruz. Son olarak hepsinin üzerine, yumurtalı karışıma batırılıp süzülmüş ekmek dilimini kapatıyoruz. Diğer ekmek dilimleri için de aynı işlemleri yapıyoruz. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Üzeri kızarınca çevirip diğer tarafı da kızarıp çıtır çıtır olana kadar pişiriyoruz. Diğer tarafta bir tavada iki yumurta kırıp yumurtanın sarısı istenen kıvama gelene kadar pişiriyoruz. Tostların üzerine pişmiş yumurtayı ekleyerek servis ediyoruz.

EGG BENEDİCT
2 dilim köy ekmeği
2 adet büyük yumurta
2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
4 dilim füme somon
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber

HOLLANDEZ SOS İÇİN:
3 adet büyük yumurta sarısı
3 yemek kaşığı beyaz üzüm sirkesi
1 çay kaşığı karabiber
200 gr. tereyağı
1 yemek kaşığı limon suyu
1/2 çay kaşığı tuz
Yapılışı Bir küçük tencerede üç yemek kaşığı sirkeyi, karabiber toplarıyla beraber kaynatıp uçurarak yarıya düşürüyoruz. Ardından ocaktan alıp süzgeçte süzüp bir kaba alıp biraz soğutuyoruz. Üç yumurtanın sarılarını ayırıp bir kaba alıyoruz. Bir tencerede su kaynatıyoruz ve üzerine, içine su girmeyecek şekilde bir kase yerleştiriyoruz. Yumurta sarılarını ve sirkeyi bu kaseye ekleyip iyice çırpmaya başlıyoruz. Yavaş yavaş tereyağını ekliyoruz ve çırpmaya devam ediyoruz. En son tuz ve limon suyunu da ilave edip iyice çırpıyoruz. Sosumuz hazır olunca diğer işleme geçiyoruz. Ayrı bir tencerede bolca suyu kaynatıyoruz. İçine biraz tuz atıyoruz. İki kaşık sirke ekliyoruz. Yumurtayı bir kepçenin içine kırıyoruz. Bir kaşıkla suyun içinde girdap yapıyoruz. Yumurtayı kepçenin içinden su hizasından girdabın içine bırakıyoruz. Kaşık yardımıyla, dalgalanan yumurta kanatlarını usulca yumurtanın üzerine doğru kapatıyoruz. Ateşin altını daha fazla açmadan iki-dört dakika pişiriyoruz. Ekmeklerimizi o sırada çok yakmadan kızartıyoruz. Yumurtaları kaşıkla usulca içinden çıkarıyoruz. Bir kağıt havlunun üzerine alıp sularını çektiriyoruz. Tuz ve karabiber serpiyoruz. Son olarak ekmeklerin üzerine yumurtalarımızı yerleştiriyoruz. Somon füme ve üzerine hollandez sos ile servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Somon füme yerine pastırma ya da ıspanak ile de hazırlayabilirsiniz.

BİZE ULAŞIN