Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Tahin pekmeze kim hayır diyebilir ki?

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün tahinli lezzetlere yer veriyorum. Tahinin, öncelikle bir susam ezmesi olduğunu söyleyeyim. Kabukları soyulmuş ve kızartılmış susamların ezilmesi ile meydana geliyor ve Kuzey Afrika, Yunanistan, İran, Türkiye gibi ülkelerin yanı sıra Orta Doğu ülkeleri gibi geniş bir coğrafyada tüketiliyor.
Tahin; çok çeşitli mutfak kültürlerde farklı şekillerde kullanılıyor. Türkiye'de çoğunlukla pekmeze eklenerek kahvaltılarda kullanılan tahini ben bugün, kek ile ve Nazilli'nin meşhur lezzeti olan pide ile beraber işliyorum. Tahinle pekmez ikilisini sevmeyen yoktur. Tahini geleneksel olarak pekmezle tüketiriz ki bu ikili çok iyi bir enerji kaynağıdır. Ancak tahini beslenmeye daha fazla dahil etmek; tahinin faydalarından daha çok yararlanmak adına akıllıca olacaktır. Salata soslarına ekleyerek hem salatalarınıza lezzet, hem de sağlığınıza sağlık katabilirsiniz. Bozulmaya, çürümeye ve kokuşmaya karşı da çok dayanıklı bir besin olan tahin, oldukça fazla yağa sahiptir ve en iyi muhafaza şekli buzdolabıdır. Tahin, ayrıca çok iyi bir bakır, manganez ve amino asit metiyonin kaynağıdır. Ayrıca iyi bir protein kaynağı olan tahini, vejetaryenler de tüketebilir. Üstelik tahinin şeker ve doymuş yağ oranı da oldukça düşüktür.
Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com. tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

TAHİN PEKMEZLİ KEK
3 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı tahin
2 su bardağı şeker
2 su bardağı un
1 kabartma tozu ve vanilya
ÜZERİ İÇİN:
Yarım çay bardağı tahin
Yarım çay bardağı pekmez
Yapılışı: İlk olarak yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Sonra sırasıyla yağ, süt, tahin, un, kabartma tozu ve vanilya ekleyip tekrar çırpıyoruz. Kek kalıbını yağlayıp susam serpiyoruz. Ardından güzelce çırptığımız kek hamurunu kalıbımıza döküp önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişiriyoruz. Küçük bir kasede tahin ve pekmezi karıştırıyoruz. Tahin ve pekmez karışımını kekimizin üstüne dökerek servis ediyoruz.

TAHİN PEKMEZLİ PİDE
5 su bardağı un
1 paket kuru maya
1 su bardağı ılık su
1 adet yumurta akı
4 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pekmez
250 gr. tahin
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı: Kuru mayayı yarım bardak ılık suyun içine koyup içerisine bir tatlı kaşığı pekmez ilave edip beklemeye alıyoruz. Üç su bardağı unu derin bir yoğurma kabına döküyoruz. İçine maya, yumurta akı ve bir çay kaşığından az tuz ekliyoruz. Yoğurmaya başlıyoruz. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Üzerine temiz bez kapatıp dinlendiriyoruz. Diğer yandan bir tavada tereyağını eritiyoruz. İçine tahini koyup iyice karıştırıyoruz. Beklettiğimiz hamuru küçük parçalara ayırarak bezeler oluşturuyoruz. Bu bezeleri merdaneyle açıyoruz. Üzerine tahinli karışımı sürüyoruz. Fırına koymadan önce 10 dakika üstü kapalı şekilde dinlendiriyoruz. Ardından 200 derecede ısıtılan fırında 20-25 dakika kadar pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA