Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Ot Festivali’nden özel tarifler

Herkese iyi haftalar. İdilika'nın Mutfağı, bugün fazlasıyla mutlu bir güne uyandı. Çocukluğumun geçtiği, her bir karışında hikayem olan, dağ kekiği, arapsaçı, ebegümeci, turp otu kokan, sakız tadında canımın içi memleketim İzmir'e bağlı Alaçatı'dayız. Siz bakmayın Alaçatı'nın şimdi böyle popüler olduğuna, benim burayla ilk tanıştığım yıllarda Alaçatı gerçekten bir köydü. Kirece boyanmış evleri, çivit mavisi kapı ve panjurlarıyla, sardunya ve begonvilin en güzel renklerini barındıran kapı önünde duran tenekelere ekilmiş çiçekleriyle çocukluğumun en güzel yaz tatillerini geçirdiğim, beni bugün Giritli İdilika yapan tohumlarımın ekildiği yegane yerdir. Benim çocukluğumda burada bir kuyu vardı ve tulumbadan su çekmek için sıraya girerdik. Hey gidi günler hey...

KÜLTÜRÜN TANITIMI İÇİN...
2010 yılından beri Alaçatı'da şahane bir festival organize ediliyor. Bu sene dokuzuncusu düzenlenen ve bugün sona eren Alaçatı Ot Festivali'nde, bölgede yetişen otlardan yapılan yemekler, halkın beğenisine sunuluyor ve fark yaratanlar her sene kıyasıya bir lezzet rekabetine giriyor. Festival her sene ilkbahar aylarında düzenleniyor. Misafirler, her sene ısırgan otlu revaniden baklalı sarmaya, lavantalı limonatadan ot mücverine ve köy eriştesine kadar her türden otlu lezzetlere merhaba diyor. Ben bugün size festivalden lezzetleri derledim. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

OTLU KÖFTE

Yarım demet pazı
Yarım demet ıspanak
Yarım demet pırasa
1 adet kapya kırmızı biber
4 dal taze soğan
3 diş sarımsak
2 adet soğan
1 adet havuç
1 çay bardağı ince bulgur
1 çay bardağı irmik
1 adet yumurta
1 çay kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Kızartmak için sıvı yağ
Tuz ve karabiber

Yapılışı: Rendelenmiş soğan, taze soğan, sarımsak ve havucu zeytinyağında soteliyoruz. Üzerine ıspanak, pazı ve pırasayı ince dilimleyip kavurmaya devam ediyoruz. Elde ettiğimiz soteyi süzüyoruz. Fazla suyunu bırakmasını sağlıyoruz. Ayrı bir kasede, bulgur, kimyon, yumurta ve salçaları, kimyon, tuz ve karabiber ile yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz karışımın içine kavurduğumuz soteyi ilave edip bütün malzemeyi karıştırıyoruz. Köfte şekli verip bir tepsiye diziyoruz ve buzdolabında soğutuyoruz. Pişirirken kızgın yağın içinde kızartıyoruz.

PANCARLI PIRASA SALATASI

2 adet haşlanmış pancar
Yarım kg. çiğ pırasa
1 adet limon
Zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Yarım demet maydanoz

Yapılışı: Pırasaları çiğ olarak doğruyoruz. Haşlanmış pancarları ince ince dilimliyoruz. Maydanozu kıyıyoruz. Limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiber ile bir sos yapıp üzerine döküp karıştırıyoruz.

BADEMLİ EKMEKÇİKLER

1 adet hazır ekmek hamuru
ÜZERİ İÇİN:
Çiğ badem, susam ve çörek otu

Yapılışı: Ekmek hamurundan parçalar kopartıp folyo kaplara paylaştırıyoruz, üzerine çiğ badem, susam ve çörek otu serperek süslüyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA