Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Bodrum’dan yöresel tatlar

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün; tatlı mı tatlı, sevimli mi sevimli, aynı zamanda hayata sımsıkı tutunmuş güçlü, dirayetli Gümüşlüklü Şükriye Demirkıran'ı konuk ediyorum. Demirkıran, Bodrum çarşısında 2017 yılında açılan ve hemen kendi müdavimlerini yaratan Çeyrek Efe lokantasının sahibi.
Şükriye Abla, tanışmaktan müthiş keyif aldığım dünya tatlısı ve ilham verici bir kadın.
Özel diktirdiği basma elbiseleri, mini mini kurabiyeleri, her gün değişen yöresel yemekleri ve sunumlarıyla başlı başına bir Bodrum kültür elçisi. Ot festivallerinde başrolde gördüğüm Şükriye Abla'nın mutfağına konuk olmadan dönsem aklım kalacaktı.

MÖNÜ SÜRPRİZ
Çeyrek Efe'nin çıkardığı günlük yemekler arasında yok yok. Bodrum mutfağının olmazsa olmaz otlarını bizzat gidip dağlardan topluyor veya her hafta pazara çıkıp kendi elleriyle seçiyor. Mevsime göre değişen yöresel otlar ve yemeklerden hangisine denk geleceğiniz ise tam bir sürpriz.
Bugünlük benden bu kadar. Sevgili Şükriye Demirkıran'a şanslı bir yaşam ve Çeyrek Efe'nin ömrünün çok uzun olmasını diliyorum.
Bana mutfağının ve gönlünün kapılarını açtığı için çok teşekkür ediyorum.

SARMAŞIK KAVURMASI

2 demet sarmaşık otu
1-2 tane kuru soğan
Zeytinyağı
Tuz
YAPILIŞI: Sarmaşık demetinin yarısını bıçakla kesin, geri kalan uç kısımlarını bol suda yıkayın. Sonra sarmaşıkları taze yerine ulaşıncaya kadar elinizle kırın, kırılmayan yere geldiğinizde bıçakla doğrayın. Yemeklik doğradığınız soğanları zeytinyağında kavurun. Üzerine sarmaşıkları ilave ederek kavurun. Sarmaşıklar pişince tuzunu ilave edin. İsterseniz üzerine yumurta kırın veya sade olarak servis yapın.
Not: 'Sarmaşıkları bıçakla doğramayın, acı olur' denilse de, kırdığınız zaman da acı oluyor ama elinizle kırarsanız kart kısımlarını fark etmiş oluyorsunuz.

KENGER DOLMASI

Yarım kg. kenger
15 dal taze soğan
1.5 demet dereotu
1.5 demet nane
1 demet maydanoz
1 su bardağı pirinç
Tuz, karabiber
1 çay bardağı zeytin-yağı
YAPILIŞI: Soğan, dereotu, nane ve maydanozu incecik kıyın. Üzerine pirinç, tuz, karabiber ve zeytinyağını ekleyerek iyice karıştırın. Temizlenip oyulmuş kengerlerin içine bu harcı doldurun. Kısık ateşte, arada kontrol ederek pişirin. Soğuk olarak servis yapın.

KAŞIK HELVASI

1 paket tereyağı
3 su bardağı un
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
YAPILIŞI:
Tereyağını ocakta eritin, üzerine unu ve vanilyayı ilave edip kısık ateşte, sürekli karıştırarak yaklaşık 45 dakika kavurun. Ocaktan alın ve pudra şekerini ilave edip karıştırı. Helva elinizi yakmayacak sıcaklığa geldiğinde kaşıkla şekil vererek servis yapın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA