Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Limon aromalı lezzetler

Bugün aromasına bayıldığım, hemen hemen tüm yemeklerimde, tatlılarımda, reçetelerimde kullandığım, salatalarıma sos olarak döktüğüm, çayımın içine dilimlediğim, tazelik hissinin başkahramanı mucizevi bir meyve olan limon ile tarifler hazırladım sizlere.

YEMEKLERDE LİMON

Limon özellikle çorbalarda, yemeklerde, salatalarda lezzeti artırmak, sindirimi kolaylaştırmak ve vücut direncini kazanmak için kullanılan önemli bir C vitamini kaynağıdır. Limon suyu ile haşlanan tavuk her daim daha lezzetli olur.
Mesela günde bir tane limon suyu içmek gribal enfeksiyonu önler. Limon; içeceklerde garnitür olarak, buzlu çay veya alkolsüz içeceklerde bir dilim şeklinde bardağın içinde veya kenarında kullanılabilir. Günde bir limon tükettiğimizde, vücudumuzun bir günde ihtiyacı olan C vitamininin ortalama yüzde 50'sini almış oluyormuşuz.
Bugün size, en sevdiğim tatlılardan birisi olan limonlu merengi enine boyuna anlattım, hatta hafta sonu atölyemde pişirdim, afiyetle yedik.
Bugünlük benden bu kadar, istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com. tr adresinden bana ulaşabilirsiniz...

LİMON KREMALI MAKARON

3 adet yumurta akı
1 tutam tuz
30 gr. şeker
Çay kaşığının ucuyla sarı gıda boyası
200 gr. pudra şekeri
110 gr. öğütülmüş badem
1 adet limonun kabuğu ve suyu

LİMONLU KREMA İÇİN:
2 adet yumurta akı
100 gr. şeker
170 gr. çok yumuşak tereyağı
1 adet limon suyu
YAPILIŞI: Yumurta akını tuzla birlikte çırpıp şeker ve gıda boyası ekliyoruz. Pudra şekerini elekten geçirerek bir kaba döküyoruz ve bademleri ekliyoruz. Karıştırıyoruz. Pudra şekeri, badem karışımı limon suyu ve tüm malzemeyi birbirine yediriyoruz. Kremayı pasta torbasına dolduruyoruz ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye minik minik sıkıyoruz. Önceden ısıttığımız 170 derecelik fırında pişiriyoruz. Limonlu krema için, yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Yumuşamış tereyağı ve limon suyunu ekliyoruz. Soğutulmuş makaronların üzerine kremadan sürüp diğerini üzerine kapatıp hafifçe bastırıyoruz.

LİMONLU MERENG

1.5 su bardağı un
2 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı buzlu su
1 çay kaşığı tuz

LİMONLU MUHALLEBİ İÇİN:
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
1.5 su bardağı su
1.5 yemek kaşığı mısır unu
1 çay kaşığı tuz
5 adet yumurta sarısı
1 kahve fincanı limon suyu
1.5 yemek kaşığı tereyağı

MERENG İÇİN:
Yarım su bardağı toz şeker
1 yemek kaşığı mısır unu
Yarım su bardağı soğuk su
4 adet yumurtanın beyazı (oda sıcaklığında olmalı)
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI: Kek için; su hariç bütün malzemeleri karıştırıyoruz. Mutfak tezgahının üzerini unluyoruz. Hamuru unlu yüzeyde merdaneyle kalıbın ölçülerinden 5-6 cm. daha geniş açıp yağladığımız kalıba yayıyoruz. Muhallebi için; su, şeker, mısır unu, tuz ve limon kabuğu rendesini pişiriyoruz. Yumurta sarıları ile limon suyunu ayrı bir kapta karıştırıyoruz. Yarım su bardağı mısır unlu muhallebi karışımından alarak, yumurtalı karışımın içine ekliyoruz. Kıvam alınca ocaktan alıp içine tereyağı ekliyoruz. Daha sonra tartın ortasına havuz gibi pişirdiğimiz bu muhallebiyi döküyoruz. Mereng için; şekeri ve mısır ununu karıştırıyoruz, suyu ekleyip karıştırarak pişiriyoruz. Yumurta beyazını çırpıyoruz ve içine soğumuş mısır unlu karışımı ekleyip karıştırıyoruz. Merengi muhallebinin üzerine gelişigüzel yayıyoruz. Fırına koyup merengi pişince servis ediyoruz.

LİMONLU ÇİLAV

2 su bardağı jasmin pirinci
1 adet limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı safran
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4 su bardağı soğuk su
1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI: Tencereye zeytinyağını koyuyoruz. Bir adet rendelenmiş limon kabuğunu ilave edip bir-iki dakika karıştırıyoruz. Dört bardak soğuk suyu tencereye döküyoruz. Bir tatlı kaşığı tuz atıyoruz. Safranı bu aşamada ekleyebiliriz. Jasmin pirincini bol su ile yıkayıp süzüyoruz. Tencerede kaynayan suyun içine pirinci ekleyip kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte pişirip demlenince servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA