Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Pırasa sevmeyen kalmasın

Bugün İdilika'nın Mutfağı'nda yine adaletsizliklerle dolu tepkiler alan, soğansı lezzeti ile dikkat çeken pırasanın alternatifli tarif ve sunumlarına yer veriyorum. 'Nedir bu pırasanın çektiği?' dediğim kadar var; 100 küçük çocuğa soralım, eminim 80 tanesi 'En sevmediğin yemek nedir?' sorusuna 'Pırasa' yanıtı verecek. Pırasa bu muameleyi hak edecek ne yaptı Allah aşkına? Tek suçu annelerimizin bizi pırasa ile ilk tanıştırmalarının; zeytinyağlı, iri iri ve haşlama lezzetinde olan yemekle olması. Şayet pırasayı çiğ olarak tatmış olsaydık ya da böreğin, köftenin, mücverin içinde denenmiş olsaydık, eminim hepimiz çok sevecektik. Peki o zaman geç kalmadık. Bakın pırasa nasıl enfes sonuçlar veriyormuş pişirme ve sunum farkıyla... Ben bu çiğ pırasa salatasına bayılıyorum. Bir arkadaşım "Hazmı zor olmaz mı acaba? Bir suya sokup çıkarsak olmaz mı?" diye sordu. O zaman diriliğini kaybedeceğini düşüyorum. O kadar ince doğranıyor ki limonla karıştığı için de yumuşuyor ve hazmı kesinlikle zor gelmiyor bana.

BEĞENDİ VE PIRASANIN UYUMU
Beğendili pırasalı kişi, yapmaya karar verdiğimde mutfaktaki arkadaşlar "İkisi yakışır mı?" gibi bir soruyla karşı çıktılar bu fikrime. Ben ise "Damak hafızama güveniyorum, bence birbirilerini gayet iyi tamamlayabilir bu iki lezzet" yanıtını verdim. Nitekim öyle de oldu, kime tattırdıysam ikisinin uyumuna hayran kaldı. Beğendinin yumuşacık ama tütsülü tadı ile salçalı pırasa; vejeteryan bir hünkar beğendi havası yakaladı. Bugün sizinle paylaştığım pırasa tariflerini umarım beğenirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileğiyle...

PIRASA SALATASI

YAPILIŞI:
Pırasaları çiğ olarak mümkün olacak en ince şekilde doğruyoruz ve sos malzemesiyle karıştırıp servis ediyoruz.

MALZEMELER

2 adet pırasa
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Zeytinyağı
Tuz
Pul biber

PIRASALI BEĞENDİLİ KİŞ
Beğendi için; tereyağı ve unu kavuruyoruz. Közlenmiş patlıcanı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz ve azar azar süt ve tuz ilavesiyle kıvamını almasını sağlıyoruz. Pırasaları minik minik doğruyoruz. Zeytinyağı, salça, tuz ve pul biber ile kavuruyoruz. Milföyleri kare bir kalıbın içine, kenarları dışarı taşacak şekilde diziyoruz; bir çatal yardımıyla taban kısmını kabarmaması için deliyoruz. Üzerine beğendiyi sürüyoruz ve pırasalı harcı gezdiriyoruz. Kenardan sarkan milföylere yumurta sarısı sürüyor, susam ve mavi haşhaş ile süslüyoruz. Hazırladığımız kişi önceden ıstılmış 175 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkar çıkmaz, sıcakken üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiyoruz, dilimleyerek servis ediyoruz.

MALZEMELER
10 adet milföy
İki adet yumurta sarısı

ÜZERİ İÇİN:
Susam
Mavi haşhaş

BEĞENDİ İÇİN:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
2 adet közlenmiş bostan patlıcan

PIRASA HARCI İÇİN:
3 adet pırasa
1 yemek kaşığı biber salçası
Zeytinyağı
Tuz
Pul biber

PÜF NOKTASI
Beğendi için hazır közlenmiş patlıcan konservelerinden kullanabilirsiniz ancak o zaman mutlaka soğuk su ile yıkayıp süzdürmek gerekiyor çünkü tuzlu oluyor.

PÜF NOKTASI
Milföyleri kullanmak istediğinizde ne tam donuk ne de yumuşamış olması gerekiyor. Bu sebeple ben kullanacağım zaman buzluktan çıkartıp buzdolabının normal bölümüne koyup soğukluklarını muhafaza etmelerini sağlıyorum.

BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
Sarımsak ve soğan ile akraba olan pırasanın allium ailesinden olduğunu,
50 kalori olduğunu,
İçerdiği polifenol sayesinde bir antioksidan olduğunu,
İyi bir pırasanın koyu yeşil yaprakları ve beyaz alt kısmı olması gerektiğini, yeşil kısmı püskülleşmiş pırasanın makbul olmadığını...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA