Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Susam sokağı lezzetleri

Herkese merhaba.
Bugün, hemen herkesin mutfağında bulunan susamın en pratik ve lezzetli sunumları üzerine bir yazı hazırladım size.
Susam tohumu; insanoğlunun bildiği en eski tohumlardan biridir. Hiç kimse susam tohumlarının kökenini kesin olarak bilmese de, eski Mısırlılar'ın bu tohumdan un elde ettikleri ve bu undan ekmek yaptıkları gerçeği kabul edilmektedir.
Susam tohumlarının, ilk defa yemeklere bir çeşni, tat vermek için katıldığına ve yağı çıkarılabilen ilk bitki olduğuna inanılır.
Susam; Asya, Avrupa, Anadolu ve özellikle de Hindistan'da yetişen küçük bitkiye ve bu bitkinin küçük ve sarımtırak tohumuna verilen isimdir.
Susam tohumları mekanik şekilde sıkıştırılarak susamyağı elde edilir. Zeytinyağı gibi çözücü ve yumuşatıcı özellikleri vardır. Yemek yağı olarak kullanıldığı gibi, tıp alanında da kullanılmıştır.
Susam tohumlarının kabuğunun soyulup ezilmesiyle de tahin elde edilmekte olup bu madde aynı zamanda pekmezle birlikte yenilir veya tahin helvası yapımında kullanılır.
Şekerleme ürünlerinin yanı sıra, susam tohumlarının büyük bir kısmı helva ve tahin üretimi için de kullanılmaktadır.



SUSAMLI SİMİT


YAPILIŞI: Yumurtanın akı dışında tüm malzemeleri bir kaba koyarak hamuru, şekil verecek kıvama gelinceye kadar yoğuruyoruz. Daha sonra hamurdan parçalar kopararak şekillendiriyoruz ve üste gelecek kısmını önce ayırdığımız yumurta akına, daha sonra ise bir tabağa koyduğumuz susama batırıyoruz ve tepsiye diziyoruz. 160 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

MALZEMELER

1 çay bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım paket margarin
1 adet yumurta (akını üzeri için ayırın)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

KAVRULMUŞ SUSAMLI KURABİYE

YAPILIŞI: Yağsız teflon tavada susamımızı kavuruyoruz. Karıştırma kabına yumuşamış margarini, sıvı yağı, pudra şekerini ve kavurduğumuz susamı ilave edip karıştırıyoruz. Unu azar azar ekliyoruz, vanilya ve kabartma tozuyla birlikte kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz. Hamurdan parçalar alıp yuvarlıyoruz. Yağlanmış ya da yağlı kağıt kullandığımız tepsimize diziyoruz. Önceden ısıtılmış 170-180 derecelik fırında hafif kızarana kadar pişiriyoruz.

MALZEMELER

1 paket margarin/ tereyağı
1 su bardağı susam
1 su bardağı sıvı yağ
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilya
Aldığı kadar un

ÜZERINE:
Pudra şekeri
Tarçın (isteğe bağlı

SUSAMLI KEK

MALZEMELER

3 büyük boy yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı oda sıcaklığında süt
1 su bardağından iki parmak eksik sıvı yağ
2 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu ve vanilya
1 çay kaşığı karbonat
1 büyük çay bardağı çiğ susam
Kalıbı yağlamak için margarin veya tereyağı

YAPILIŞI: Önce kek kalıbımızı hazırlıyoruz. Kek kalıbının her yerini bir miktar tereyağı veya margarinle yağlıyoruz. Bir büyük çay bardağı susamı kek kalıbının her tarafına dökerek yayıyoruz. Kek kalıbını bir kenarda bekletip kekimizi hazırlamaya başlıyoruz. Yumurtaları derin bir kaba kırıyoruz. Bir su bardağı şekeri ekleyip krema kıvamına gelene kadar iyice çırpıyoruz. Daha sonra sıvı yağ ve süt ekliyoruz ve mikserle karıştırmaya devam ediyoruz. Elediğimiz un, kabartma tozu, karbonat ve vanilyayı ilave ederek yavaşça karıştırıyoruz. Karışımı kek kalıbına döküp önceden ısıtılmış fırında 170 derecede, üstü kızarana kadar pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA