Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mantarı sevdirecek tarifler

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, binlerce yıldır gerek gıda, gerekse tıbbi amaçlarla kullanılmış olan mantarlı tarifler var. 14 binin üzerinde mantar türü olsa da, bunların sadece 3 bini yenilebilir mantarlar olarak dünya mutfaklarında yer edinmiş. Firavunlar mantarlara çok büyük bir değer verirken; Yunanlılar, mantarları savaşçıları için güç veren besin kaynağı olarak görmüş. Çinliler ise mantarları, sağlıklı bir gıda kaynağı olarak kabul etmiş. Mantarı üç-dört günden fazla bekletmemenizi öneriyorum. Rengi kararmaya başlayan mantarların, sağlık açısından önemli olan fitobesin içeriklerinin azaldığı kanıtlanmış. Mantar zehirlenmeleri ülkemizde eski yıllara nazaran az görülse de, hâlâ bir sorun. Kültür mantarı dışında mantar tüketmeyin. Bugünlük benden bu kadar...

MANTAR ÇORBASI

MALZEMELER

9-10 adet kültür mantarı
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytin yağı
2 yemek kaşığı un
1 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
1 su bardağı süt
5 su bardağı su
Karabiber
Tuz

YAPILIŞI:
Mantarları limonlu suya doğruyoruz. Tereyağını eritip zeytinyağı ekliyoruz ve mantarları ısınan yağda soteliyoruz. Sonra soğanları, sarımsağı ve unumuzu ekliyoruz. Biraz çevirip suyunu ilave ediyoruz. Kaynayınca bir bardak sütü ekliyoruz. Ocaktan inmeye yakın tuzunu atıyoruz. Kaselere paylaştırarak servis ediyoruz.

MANTARLI BÖREK

MALZEMELER

3 adet yufka

SOS İÇİN:
1.5 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için)
125 gr. oda sıcaklığında erimiş margarin

İÇİ İÇİN:
Yarım kg. mantar
1 adet soğan
3 adet sivri biber
1 adet domates
Kekik
Karabiber
Kimyon
Kırmızı biber
Tuz
Limon (mantarın kararmaması için)

YAPILIŞI:
Mantarları yıkayıp ve ince ince doğruyoruz. İçi için; doğradığımız soğanı, biberi ve domatesi sıvı yağda kavuruyoruz. Üzerine mantarları, limon suyunu ilave edip suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz. Sonra baharatları ve tuzu ilave edip karıştırıyoruz ve ocaktan alıyoruz. Sosu için; bir kaba yoğurdu, yumurtaları, erimiş yağı koyup karıştırıyoruz. Yufkayı düz bir zemine seriyoruz. Sosun yarısını yufkaya döküp her tarafına yayıyoruz. İkinci yufkayı üzerine serip kalan sosu her yerine yayıyoruz. Üçüncü yufkayı serip 16 parçaya bölüyoruz. Her parçanın üzerine mantarlı harçtan paylaştırıyoruz. Sigara böreği sarar gibi fazla sıkmadan sarıp üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz. 180 derece fırında pişiriyoruz.

MANTAR GRATEN

MALZEMELER

1 adet büyük soğan
5 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
2 adet kapya biber
Yarım kilo mantar
Tuz
Pul biber
Karabiber
Kimyon
Kekik

BEŞAMEL SOS İÇİN:
1.5 yemek kaşığı margarin
1 yemek kaşığı un
2 su bardağı süt

ÜZERİ İÇİN:
Kaşar peyniri

YAPILIŞI:
Tavaya sıvı yağı koyup sebzesini doğrayıp kavuruyoruz. Salçayı ekleyerek kavurup az miktarda su koyuyoruz, salçanın sulanmasını sağlıyoruz ve mantarımızı ekleyip baharatlarını atıp karıştırıyoruz. Biraz kavurup borcama alıyoruz. Beşamel sos için, tencereye yağı alıp eritiyoruz. Sonra unu ekleyerek karıştırıyoruz ve bir-iki dakika kavurup azar azar sütü ekleyip karıştırıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Muhallebi kıvamından daha cıvık olunca altını kapatıyoruz ve yemeğimizin üzerine döküyoruz. Üzerine kaşar peyniri rendesi serpiyoruz ve 200 derece fırında pişiriyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA