Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Erzurum’dayız

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı, iftarda dadaşlar diyarı Erzurum mutfağına konuk oluyor. Erzurum, zengin mutfak kültürüne sahip bir şehir. Sizlere tarifini verdiğim çiriş otlu kavurma, lor dolması, kesme çorba, cağ kebabı ve kadayıf dolması Erzurum mutfağının baş yemeklerindendir. Şimdiden afiyet olsun.

ÇİRİŞ OTU KAVURMASI

MALZEMELER
500 gr. çiriş
1 adet ince kıyılmış soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet yumurta
Tuz
Pul biber
YAPILIŞI: Çirişi ayıklayıp yıkıyoruz. Bir tencerede su kaynatıyoruz, çirişi beş dakika haşlayıp soğuk sudan geçiriyoruz. Suyunu sıkıp incecik kıyıyoruz. İnce kıyılmış soğanı tereyağında kavuruyoru. Çirişi de ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. İçine yumurtaları kırıp tuz ve pulbiberi ekleyerek karıştırrıyoruz. İki-üç dakika daha kavurduktan sonra sıcak olarak servis ediyoruz.

ERZURUM LOR DOLMASI

MALZEMELER
İÇ HARCI IÇIN:
200 gr. lor peyniri
1 su bardağı pilavlık bulgur
50 gr. kaymak
Tuz
Pazı yaprağı
ÜZERI IÇIN:
Tereyağ
Yoğurt
Sarımsak
YAPILIŞI: Bulguru iki su bardağı su ile pilav yapar gibi pişiriyoruz. Ilındıktan sonra lor peynirini, kaymağı ve tuzu ilave ediyoruz. İyice homojen olacak şekilde karıştırıyoruz. Pazıların yaprak kısımlarını sıcak suda biraz bekletip çıkarıyoruz. Pazı yapraklarına iç harçtan koyup sarıyoruz. Fırın tepsisine dizip 15 fırınlıyoruz. Üzerine son olarak kızdırılmış tereyağı gezdiriyoruz. Dolmayı, üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapıyoruz.

KESME ÇORBA

MALZEMELER
HAMURU IÇIN:
1 adet yumurta
1 fincan su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Aldığı kadar un
Tuz
ÇORBASI IÇIN:
1 adet orta boy soğan
1 çay bardağı kahverengi mercimek
1 yemek kaşığı salça
4 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI: Soğanları ufak ufak doğradıktan sonra tencerede sıvı yağ ile biraz kavuruyoruz. Sonra salçayı ve mercimeği ekliyoruz. Üstüne 1.5 litre sıcak su ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra altını kısıp kısık ateşte yaklaşık bir saat kadar pişiriyoruz. Hamur için verilen malzemelerle mantı hamuru gibi sert bir hamur hazırlıyoruz. Hamuru 10 dakika dinlendirdikten sonra oklava ile çok ince olmayacak şekilde açıyoruz. İki parmak kalınlığında şeritler halinde kesiyoruz, sonra da o şeritleri üst üste koyup kesiyoruz. Yapışmaması için aralarına un serpiyoruz. Çorbanın mercimeği piştiği zaman içine kesmeleri ekliyoruz, yapışmaması için arada karıştırıyoruz. Beş dakika daha piştikten sonra ocaktan alıyoruz

EV YAPIMI CAĞ KEBABI

MALZEMELER
1 adet kuzu budu
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı kadar yoğurt
1 miktar lavaş ekmeği
4 adet orta boy domates
7 adet yeşil biber
1'er çay kaşığı tuz ve karabiber
YAPILIŞI: Soğanların tümünü ince ince kıyıyoruz, yoğurdu, karabiberi ve tuzu ekleyerek karıştırıyoruz. Önceden parmak kalınlığında kesmiş olduğunuz etleri yoğurtlu karışıma ekleyip etlerin yoğurt ile temas etmesini sağlıyoruz. Etleri, bir gün boyunca dinlendiriyoruz. Artık etleriniz, sos haline getirilmiş yoğurt içerisinde bir gün bekleyerek farklı bir kıvam almış olacak. Ertesi gün etleri çıkararak Erzurum cağ kebabının en büyük özelliği olan şişlere takıyoruz ve yatık haldeyken ateşte çevirerek kızartıyoruz. Piştikten sonra bu etleri küçük parçalar halinde keserek tekrar şişe takıyoruz, ateşte pişirmeye devam edin. Bu arada kebap pişerken, bir yandan da domatesleri, yeşil biberleri ateşte pişiriyoruz ve etlerle birlikte servis ediyoruz

KADAYIF DOLMASI

MALZEMELER
300 gr. taze tel kadayıf
1 su bardağı kırılmış ceviz
BULAMAK IÇIN:
3 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
Yarım paket vanilya
KIZARTMAK IÇIN:
Sıvı yağ
ŞERBETI IÇIN:
2 su bardağı şeker
2.5 su bardağı su
3-4 damla limon suyu
YAPILIŞI: İlk olarak şerbeti hazırlıyoruz. Bunun için şeker ve suyu yaklaşık 20 dakika kaynatıyoruz. Ocaktan almaya yakın içerisine 3-4 damla limon suyu damlatıyoruz. Şerbetin oldukça soğuk olması gerekiyor o nedenle benim önerim şerbeti çok önceden yaparak dolaba kaldırmanız. Kadayıfı elimizle biraz havalandırıyoruz. Avuç içi kadar parça alarak tezgah üzerinde açıyoruz. Bir kenarına kırılmış ceviz içinden koyarak sıkıca kenarlarını da toparlayarak sarıyoruz. Kalan kadayıfları da bu şekilde sarıyoruz. Bir kap içerisinde yumurta, süt ve vanilyayı iyice çırpıyoruz. Hazırladığımız kadayıfları yumurtalı karışıma bulayarak elimizle düzeltiyoruz. Fazla gelen yumurtayı elinizle sıkabilirsiniz. Derin bir tencereye bolca sıvı yağ koyuyoruz ve kızdırıyoruz. Kızmış olan yağ içerisine kadayıf dolmalarını atarak her tarafını güzelce kızartıyoruz. Tencereden alır almaz hemen soğuk şerbetin içine bırakıyoruz. Üç-dört dakika kadar şerbetin içerisinde tutarak servis tabağına alıyoruz. Ilık olarak servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA