Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Sarımsaklasak da mı saklasak?

Herkese merhaba, İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, doğal antibiyotik kabul edilen mucizevi bitki sarımsaklı pratik tariflere yer veriyorum. Eski çağlardan bu yana sarımsak, soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmıştır.

SERT VE KESKİN KOKULU
Kokusu rahatsız edici olsa da, lezzeti ve faydaları nedeniyle gönlümüzde yeri ayrı olan sarımsağın bu feci kokusunu geçirmek için bir formül var mıdır acaba? Var elbette... Mesela karanfil çiğnemek, bir parça maydanoz yemek, taze sıkılmış limon suyu içmek gibi...
Ben bugün sizlere, özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılan sarımsak turşusunu pratik bir şekilde hazırladım. Diğer yandan acıktığım zaman kesinlikle karşı koyamadığım sarımsaklı ekmeğin en hızlı ve leziz tarifini anlattım. Son olarak da, fırında közlediğim sarımsakları ev yapımı mayonez ile karıştırdım. Patates kızartması ve kızarmış ekmek ile yakışan bu mayonez tarifimi denemenizi şiddetle öneririm.
Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

SARIMSAKLI EKMEK

MALZEMELER
1 adet baget ekmek
4 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
1 avuç ıspanak yaprağı
Kekik
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞI: Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine baget dilimlerini diziyoruz. Sarımsakları ezip zeytinyağı ve kekik ile karıştırıyoruz. Dilimlerin üzerine önce tereyağı, ardından sarımsaklı zeytinyağlı karışımı sürüyoruz. Üstlerine doğradığımız ıspanak yaprakları ile kaşar peynirini serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.

KONSERVE SARIMSAK

MALZEMELER
15 baş sarımsak
2 su bardağı sirke
1 litre su
6 yemek kaşığı tuz
Kurutulmuş Arnavut biberi

YAPILIŞI: Bir kavanozun içerisine, kabuklarından temizlenmiş ve güzelce soyulmuş sarımsakları, suyu, Arnavut biberini, sirkeyi ve tuzu koyuyoruz. Malzemeleri koyduktan sonra kavanozun kapağını hava almayacak şekilde, sıkıca kapatıyoruz. Kavanozu, güneş görmeyen serin bir yerde 20 gün bekletiyoruz.

KÖZ SARIMSAKLI HARDAL TOHUMLU MAYONEZ

MALZEMELER
4 baş sarımsak
1 adet yumurta
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı taneli hardal
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı

YAPILIŞI: İlk olarak önceden ısıttığımız 175 derece fırında sarımsakları közleyerek başlıyoruz. Bunun için folyo kağıdın içine sarımsakları koyuyoruz. Üzerine zeytinyağı ilave edip fırında közlüyoruz. Ayrı bir yerde yumurta, limon suyu, hardal, tuz ve karabiberi çırpıyoruz; ayçiçek yağını yedirerek çırpmaya devam ediyoruz. Közlenmiş sarımsakları ezerek mayonezin içine karıştırıp kıvamını belirliyoruz. Cam kavanozda muhafaza ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Sarımsakları mangalda közleyebileceğiniz gibi, mayonezi yaparken de içine taneli hardal ilave etmeyebilirsiniz. Ya da köz sarımsak tadını sevmiyorsanız, kurutulmuş sarımsağı mayoneze ilave edip yakın bir lezzete ulaşabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA