Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mezopotamya’dan gelen lezzet

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, mezelerin şahı humusu farklı sunumlarda anlatmaya çalışıyorum. Humusun mutfaklarımıza girişi hiç yeni değil. Humusun tarihi net olmasa da geçmişi M.Ö. 3000'lere dayanıyor. Kimi kaynaklarsa humusun yapıldığı ilk nohudun Babil bahçelerinde yetiştiğini öne sürer. Kimileriyse humusun ilk kez 12'nci yüzyılda, Eyyubiler tarafından hazırlandığını belirtiyor. Humus, adını Arapça nohut anlamını taşıyan 'hummus' kelimesinden alıyor. Ayrıca, antik döneme ait yemek tariflerinde humusa rastlanıyor. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

HUMUS

MALZEMELER
2.5 su bardağı haşlanmış nohut
1.5 çay bardağı ılık su
HUMUS İÇİN:
1 çay bardağı ılık su
1/2 çay bardağı tahin
1 çay kaşığı kimyon
4 çorba kaşığı limon suyu
3-4 diş sarımsak
Tuz
SÜSLEMEK İÇİN:
Kimyon
Kırmızı pul biber
Sumak
Kıyılmış maydanoz
YAPILIŞI: Nohutlarınızı ıslatın, düdüklü tencereye alın. Bir taşım kaynatıp çıkan köpüklü suyu dökün. Tekrar sıcak su ekleyip tamamen pişirin. Nohutların kabuklarını temizleyin. Kabuksuz nohutları, 1.5 çay bardağı su ile orta derinlikte bir tencereye alın. Tahta kaşıkla ezerek suyunu hafifçe çektirin. Nohutları blender'dan çekerek püre haline getirin. Nohutlar katı bir hal alacak. İkinci kez kısık ateşe aldığınız nohuda bir çay bardağı ılık su, tahin, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tuz ve kimyonu ekleyin. İyice karıştırarak tüm malzemeyi birbirine yedirin. Servis tabağınıza aldığınız humusu kimyon, kırmızı pul biber, sumak ve kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapın.

PASTIRMALI HUMUS

MALZEMELER
3 su bardağı haşlanmış nohut
1/3 su bardağı tahin
2 adet limonun suyu veya 2-3 yemek kaşığı hazır limon suyu
1 çay kaşığı tuz
2 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı kimyon
ÜZERİ İÇİN:
Pastırma
Tereyağı
YAPILIŞI: Bütün malzemeleri püre haline gelene kadar ezin. Hazırlanan humusu fırın kaselerine alın. Tavada tereyağını eritin ve pastırmaları bir-iki dakika kadar tereyağında çıtırdatın. Pişen pastırmaları humus kaselerinin üzerine yerleştirilerek 220 derece önceden ısıtılmış fırında üç-dört dakika bekletin. Sıcak sıcak servis edin.

PANCARLI HUMUS

MALZEMELER
4 adet orta boy pancar
500 gr. haşlanmış nohut
3-4 diş sarımsak
1.5 limonun suyu
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı tahin
1 çay kaşığı kimyon
1 tepeleme çay kaşığı tuz
1 limon kabuğu rendesi
YAPILIŞI: Pancarları yıkayıp kurulayın ve tek tek folyoya sarın. Fırın tepsisine alın. 200 dereceye ayarlanmış fırında 40-45 dakika pişirin. Fırından çıkartıp folyoları açın, ılındıktan sonra pancarların kabuklarını soyun ve püre haline getirin. Püre haline gelen pancarları karıştırma kabına aktarın. Nohutları rondoya alın ve zeytinyağının yarısını ekleyin. Nohutlar püre haline gelince pancarların üzerine alın. Tahin, kimyon, tuz, sarımsak, kalan zeytinyağı ve limon kabuğu rendesini de ilave edip malzemeler kıvam alana kadar karıştırın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA