Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Soframızda Asya etkisi

Hepinize merhaba, İdilika'nın mutfağından bugün egzotik kokular yükseliyor. Baharatlı bonfile dilimleri, soya soslu sebze sotenin içinde gizlenmiş zencefil ve sarımsağın kokusu, ananaslı kaju fıstıklı çilavın tropik tadı ve bütün bunların hazırlığının yalnızca 30 dakikamı almış olması..

ALELACELE SOFRALAR
İşte benim uzmanlık alanım bu olsa gerek. 300 bölümü aşkın yemek programı yaptım ve hepsinin gerçek zamanlı çekiyorduk. Yani kronometre başlıyordu ve ben de koştura koştura bir yandan yemek yapıyor, bir yandan da anlatıyordum. Haldır haldır yemek yapmaya o kadar alışmıştım ki; çiğ köfteden pizzaya, eni konu İtalyan sofrasına, kahvaltı sofralarına kadar her şeyi 30 dakikada hazırlamaya programlamıştım kendimi. Bir hedef belirleyerek ya da özel bir akşam için sevdiklerimize özel yemek hazırlamanın hazzı benim için bambaşka. Yaptıklarınızı yiyen, eline sağlık diyen, o sofrayı birlikte paylaştığınız birileri yoksa, ne önemi kalıyor o kadar emeğin.. Dünyanın en lezzetli sofrasını bile hazırlıyor olsanız, eğer bu güzelliği paylaşacak birileri yoksa sofranızda tadı eksik kalacaktır. Bugünlük benden bu kadar. Hepinize şimdiden afiyet olsun.

KAYISILI ÇİLAV

MALZEMELER
1 su bardağı yasemin pirinci
1 su bardağı ılık su
200 gr. mantar
1 avuç kuru kayısı
1 avuç tuzlu kaju fıstığı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI: Öncelikle pirinçleri ılık suda bekleterek nişastasının iyice çıkmasını sağlıyoruz. Bir tavada tereyağını ve sıvı yağı eritiyoruz. Pirinçleri yıkayıp suyunu süzdürüyoruz, yağın içine alıp kavuruyoruz ve tuz ilave ediyoruz. 1 su bardağı suyu üzerine döküp kapağını kapatıyoruz ve kısık ateşte pişriyoruz. Mantarları dilimleyip teflon tavada yüksek ateşte soteliyoruz. Kaju fıstıklarını, küp küp doğradığımız kayısıları ve sotelediğimiz mantarları çilav piştikten sonra ilave edip hepsini karıştırarak servis ediyoruz.

AROMATİK BONFİLE DİLİMLERİ

YAPILIŞI: Teflon tavayı yada döküm ızgarayı kızdırıyoruz. Çok sıcakken bonfile dilimlerini atıp arkalı önlü mühürleyerek pişiriyoruz. Tereyağını bir tavada eritiyoruz, baharatları ekleyip altını kapatıyoruz. Pişen bonfileleri bu sosa bulayarak sebze sote ile beraber servis ediyoruz.

MALZEMELER
4 dilim dana bonfile
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı köri
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı ince doğranmış biberiye
1 çay kaşığı pulbiber
Tuz
Karabiber

SUSAMLI SEBZE SOTE

MALZEMELER
500 gr. brokoli
2 adet kırmızı kapya biber
1 adet dolmalık sarı bibier
200 gr. mantar
1 kahve fincanı soya sosu
2 yemek kaşığı susam
1 küçük parça zencefil
2 diş rendelenmiş sarımsak
Tuz
YAPILIŞI: Sebzeleri minik minik doğruyoruz. Hepsini teflon tavada ayrı ayrı soteliyoruz, daha sonra hepsini birleştirip biraz daha soteliyoruz. Vok tavaya zeytinyağını koyuyoruz, rendelenmiş zencefil ve rendelenmiş sarımsağı soteliyoruz. Soya sosunu da ilave edip bütün sebzeleri üzerine alıyoruz. Susamları döküp hepsini karıştırarak servis ediyoruz.

PÜF NOKTASI
Sebzelerin pişme süreleri birbirinden farklı olduğu için, ben genel prensip olarak her zaman ayrı ayrı ön pişirme işlemi yapıp sonra beraber sotelemeyi tercih ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA