Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Mis kokulu fesleğen

Fesleğen, mis gibi kokusuyla mutfaklarımızın baş tacı. Doğada bulunan on binlerce, hatta yüz binlerce bitkiden biri olan fesleğenin, diğer bitkiler gibi bilinçli kullanıldığında pek çok sağlık problemine faydası bulunuyor. İçeriğinde bol miktarda K vitamini, demir ve kalsiyum bulunur. Yapılan incelemelerde antioksidan özelliği bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca fesleğen, salatalarda da kullanılmaktadır. A vitamini, C vitamini, demir, mangenez ve kalsiyum ihtiyaçlarını karşılayan fesleğen, bu özelliklerinin yanı sıra balkonlarda ve evlerde süs bitkisi olarak da kullanılıyor.
Ben de bugün size fesleğenli üç nefis tarif veriyorum. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@sabah.com.tr adresinden ulaşabiirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

TAZE FESLEĞENLİ TAVUK SOTE

MALZEMELER
400 gr. tavuk göğsü
2 adet domates
1 adet soğan
2 diş sarımsak
2 adet köy biberi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Fesleğen
Taze kekik
Karabiber

YAPILIŞI:
Tavukları zeytinyağında pişiriyoruz. Üzerine soğanı ve biberi ekleyip yumuşayana kadar pişiriyoruz. Domates ve sarımsak ekliyoruz. En son yeşillikleri ve baharatı ekleyip 15 dakika pişmeye bırakıyoruz.



PESTO SOSU

MALZEMELER
200 gr. fesleğen yaprağı
100 gr. çam fıstığı
100 gr. parmesan peyniri
2-3 diş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
Tuz

YAPILIŞI:
Tüm malzemeleri bir kapta karıştırıyoruz. Püre haline gelene kadar blender'dan geçiriyoruz. Sosu kuru cam bir kavanoza koyarak buzdolabında saklıyoruz.



FESLEĞENLİ EKMEK

MALZEMELER
15 gr. yaş maya veya 1 paket 7 gr'lık kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
300 ml. su
500 gr. un
1 tatlı kaşığı tuz
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı iri kaya tuzu
6-10 adet çeri domates
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Taze fesleğen yaprakları

YAPILIŞI:
125 ml. ılık suyun içine mayayı ve şekeri koyuyoruz, bir çatalla erinceye dek karıştırıyoruz. Mayanın köpürmesi için yaklaşık 10 dakika bekletiyoruz. Un ve tuzu geniş bir kabın içine eliyoruz. Mayalı karışımı, iki yemek kaşığı yağı ve kalan suyu kabın içine ekliyoruz. Un yedirilinceye dek karıştırıyoruz ve sert bir hamur haline gelmesi için gerekirse biraz daha su ekliyoruz. Hamuru, un serpiştirdiğimiz tezgahın üzerine alıyoruz, top şeklini verip yoğurmaya başlıyoruz. Hamur, pürüzsüz ve esnek bir kıvama geldiğinde hazır demektir. Hamuru, içi yağlanmış bir kabın içine koyuyoruz ve üzerini temiz bir bezle örtüyoruz. Hacmi iki katına çıkana dek yaklaşık iki saat kenarda bekletiyoruz. Kabarmış hamuru hafifce unlanmış bir yüzey üzerine alıyoruz ve 2-3 dakika yoğuruyoruz. Hamuru, yağlanmış bir fırın tepsisinin içine koyuyoruz ve elimizle bir santim kalınlığında açarak tepsiye yayıyoruz. Üzerine domatesleri diziyoruz, tuz ve karabiber serpiştirip zeytinyağı gezdiriyoruz. 20-25 dakika pişiriyoruz. Üzerini fesleğen yapraklarıyla süsleyerek servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA