Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Burdur’dayız

Herkese merhaba. İdilika'nın Mutfağı'nda iftarda Burdar'a konuk oluyoruz. Batı Akdeniz'in en önemli şehirlerinden Burdur, göller bölgesinde yer alır. Doğal güzellikleri ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra bulunduğu coğrafi şartlar itibariyle zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Burdur'un coğrafi konumu ve iklim şartları, tarım ve hayvancılığın yaygınlığı, yöresel yemeklere de yansımıştır. Et ve tahıl kökenli yemek çeşitlerinin yanı sıra ekmek, börek ve tatlı çeşitleri de yöreye has özellikle yapılıp yenmektedir. Haşhaş kavrulduktan sonra ezilerek yemeklere, böreklere girmiştir, pekmez de tatlı ve tatlandırıcı olarak her zaman cevizle birlikte kullanılmaktadır. Burdur mutfağında çorba, tencere yemekleri, pirinç pilavı ve börek ana yemek olarak sofralarda yer almaktadır. Zamanla bu yemeklere zeytinyağlı yemekler, salata türleri katılmış ve sofralar zenginleşmiştir. Bakalım sizin için hazırladığımız Burdur lezzetlerini beğenecek misiniz…

BURDUR ŞİŞ


MALZEMELER
KÖFTESI İÇİN:
1 kilo kaburga kısmından Kombinet dana kıyma
1.5 yemek kaşığı tuz
2 adet domates
2 adet kuru soğan
10 adet yeşil biber
PIYAZI İÇİN:
2 adet kuru soğan
3 tatlı kaşığı sumak
Birkaç damla limon suyu
PIDESI İÇİN:
Yarım paket yaş maya
1 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı su
Aldığı kadar un
YAPILIŞI: Pide için; yaş maya, içine toz şeker koyularak ılık suyla yumuşatılır. Tuz ve un ilave edilerek yoğurulur. Dinlenen hamur 4 bezeye ayrılıp ince uzun açılır. Üzerine tırnakla bastırılarak şekillendirilir, 180 derece fırında pişirilir. Kebap için; kıyma, içine tuz dökülerek iyice yoğurulur ve 20 dakika kadar dinlendirilir. Dinlenen kıyma şişlere dizilir ve mangalda pişirilir. Pidenin üzerine köfteler konur, yanına sumakla ovulmuş soğanla servis edilir.

ÇEKME

MALZEMELER
1 kilo kuzu budu
2 bardak Ovadan pirinç
3 Yemek kaşık yağ
Yarım kaşık Çokça salça
Yeterince tuz
Su
Maydanoz
Karabiber
YAPILIŞI: Önce pirinç ayıklanır. Parmak dayanacak kadar tuzlu suda ıslatılır. Et dört parçaya bölünür, üzerine sekiz bardak su eklenerek haşlanır. Tuz ekleyip tekrar kaynatılıp sudan çıkarılır. Etlerin üzerine bulamaç kıvamına getirilen salça sürülür. Elektrikli kapaklı ızgara üzerine konur, her tarafı nar gibi kızartılır. (Etlere salça sürdükten sonra fırında da kızartabilirsiniz.) Pirince, dört bardak et suyu ilave edilerek pilav pişirilir. Üzerine kızartılmış yağ dökülüp demlenmeye bırakılır. Büyükçe bir servis tabağına demlendirilmiş pilav dökülür, üzerine kızarmış etler sıralanır. Üzerine kıyılmış maydanoz ve karabiber serpilerek servis yapılır.

GAZEL BÖREĞİ

MALZEMELER

4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 su bardağı su
1.5 su bardağı buğday nişastası
YUFKALARIN ARASINA:
125 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
BÖREĞİN ÜZERİNE:
1 adet yumurtanın sarısı
2 çorba kaşığı zeytinyağı
İÇ MALZEMESI:
250 gr. Kombinet kıyma
3 adet patates
2 adet soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım demet maydanoz
Sıvı yağ
YAPILIŞI: Tavaya iki kaşık sıvı yağ konur. Rendelenmiş soğanlar yağda pemmbeleşene kadar kavrulur. Patatesler de rendelenir, kıymayla birlikte soğanlara ilave edilerek biraz kavrulur. İçine tuz, karabiber ve maydanoz katılır ve soğumaya bırakılır. Un elenir, üzerine ılık su ve tuz ilave edilerek kulak memesinden biraz sert bir kıvamda hamur yoğurulur. Hamur 14 bezeye ayrılır. Nemli bir bez altında 20 dakika dinlendirilir. Hamur bezelerine nişasta serpilerek önce merdaneyle, sonra oklava yardımıyla tepsi büyüklüğünde açılır. Yağlanmış tepsiye, açılan yufkaların yarısı, her katının aralarına eritilmiş margarin ve sıvı yağ karışımı sürülerek üst üste dizilir. Yufkaların yarısı tepsiye dizilir, üzerine iç malzeme konulur. Kalan yufkalara da aynı işlem tekrarlanır. Böreğin üzerine yumurtanın sarısı ile 2 kaşık sıvı yağ karışımı sürülür. Biraz bekletilip kare kare kesilir. Karelerinde iki ucundan kesilerek üçgen şekli verilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir.

CEVİZ EZMESİ

MALZEMELER
4 su bardağı şeker
4 su bardağı irmik
4 su bardağı ceviz
Pudra şekeri
YAPILIŞI: Dört su bardağı toz şeker tencereye konur, üzerine bir su bardağı sıcak su ilave edilip kaynatılır ve ocak hafif kısılır. Dört su bardağı irmik ve dört su bardağı dövülmüş ceviz karıştırılır. Cevizli karışım sürekli karıştırılarak tencereye dökülür. Bir tepsiye pudra şekeri serpilir, üzerine cevizli karışım yayılır ve kesilirken dağılmaması için üzerine sıkı sıkı bastırılır. Üzerine pudra şekeri serpilir. Kesilerek servis yapılır.

KABAK HELVA

MALZEMELER
2 kg. bal kabağı
4 su bardağı toz şeker
Yarım limon suyu
1 kahve fincanı su
Yarım su bardağı çekilmiş Çerezya badem
YAPILIŞI: Kabağın kabuklarını incecik soyun. Çekirdeklerini ayıklayıp kabakları rendeleyin. Avuç içinde sıkarak suyunu çıkarın. Şekeri tencereye alıp 1 kahve fincanı su ile eritin. Limon suyunu ekleyip kaynatın. Kabakları şekerli suya ekleyin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Altın sarısı bir renk alıp koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Kabak helvasını servis tabağına alın. Üzerini çekilmiş badem ile süsleyip servis yapın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA