Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Nefis göçmen lezzetleri

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün nefis göçmen mezelerinden en sevilen üç tanesini mercek altına alıyorum. İlki Ermeni mutfağının en güzel ve en bilinen mezelerinden biri olan topik. Orijinali tülbentle yuvarlanıp haşlanandır tabii ki ama günümüzde daha pratik şekliyle yapıyoruz. İkincisi şahane ve ekonomik bir Rum mezesi olan skordalya. En son olarak da Boşnaklar'ın sofralarında olmazsa olmaz bir turşumsu meze olan sokanın tarifini veriyorum. Bugünlük benden bu kadar. Bana istediğiniz zaman idilikaninmutfagi@ sabah.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile.

SOKA (KAYMAKLI BİBER)

MALZEMELER

1 kilo sarı dolmalık biber
1 kilo kaymak
2 bardak süt
1 kalıp yumuşak yağlı peynir
2 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI:

İlk olarak bir gece önceden biberlerimizi içini boşaltıp hafifçe tuzluyoruz ve bekletiyoruz. Ertesi gün biberlerin suyunu süzüyoruz. Bir tencerede iki bardak sütümüzü ılıyana kadar ısıtıyoruz. Derin bir kapta kaymak, süt ve tuzu karıştırıyoruz. Biberlerin içini peynirle doldurup kavanoza yerleştiriyoruz. Biberleri kavanoza doldurduktan sonra üzerine kaymaklı karışımı döküyoruz. Kavanozları buzdolabına kaldırıyoruz. 15 gün sonra hazır oluyor.



SKORDALİA

MALZEMELER

3 adet büyük boy patates
2 diş sarımsak
Yarım limon suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Birkaç dal maydanoz

YAPILIŞI:

Patatesleri haşlıyoruz. Maydanozları minik minik doğruyoruz. Sarımsak, limon, zeytinyağı, tuz ve bir-iki kaşık patatesin suyundan ekleyip hepsini eziyoruz. Haşlanmış patateslere yavaş yavaş ilave edip eziyoruz. Maydanozları ekliyoruz. Zeytinyağı dökerek servis ediyoruz.



TOPİK

MALZEMELER

1 su bardağı geceden ıslatılmış nohut
2 adet haşlanmış patates
1 su bardağı tahin
5 orta boy kuru soğan
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuş üzümü
2 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yeni bahar



YAPILIŞI:

İlk önce piyazlık doğradığımız soğanlarımızı bir tavaya koyup üzerine tuz ve şekeri ilave ederek kavuruyoruz. Kuş üzümünü ve fıstığı da ekleyip 1-2 dakika daha çeviriyoruz. Bir bardak su koyup kapağını kapatıyoruz. Yarım su bardağı tahini ekliyoruz. Nohutların kabuklarını çıkartıyoruz. Haşlanmış patatesleri de ekleyip rondodan geçiriyoruz. Üzerine yarım su bardağı tahini ve tuzu ekleyip hamur haline getiriyoruz, 5-6 parçaya ayırıyoruz. Streç filmi iki kat yapıp hamurları avuç içimiz kadar parmaklarımızla açıp içine soğanlı harcı koyup top şeklini veriyoruz. Üzerine isteğe göre limon suyu ve tarçın ekleyip servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA