Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Bamyanın en güzel hali

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, seveni de sevmeyeni de bir hayli fazla olan bamyalı tarifler var. Bamyanın ana yurdunun Amerika ve Asya kıtaları olduğu yönünde bir görüş bulunsa da, Amerika kıtasının keşfinden önce de Afrika'da bamyanın yetiştirildiği biliniyor. Ebegümecigillerden olan bamya, ülkemizde daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştiriliyor. Balıkesir bamyası ve sultani bamya olarak tabir edilen iri çeşitleri tazeyken, Amasya bamyası kurutularak yenilir. Bamya; taze olarak tüketilmesinin dışında, kurutularak, dondurularak ve konserve yapılarak da saklamaya uygun bir sebze. Bamya tohumları ayrıca kahveye benzer bir içecek yapımında da kullanılır.

TAZE BAMYA ÇORBASI

MALZEMELER
1 kg. taze bamya
Yarım kg. dana eti
4-5 adet yumuşak domates
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Sıcak su
Tuz
Yarım limon suyu
YAPILIŞI: Kuşbaşı etleri zeytinyağında biraz kavuruyoruz. İçine ince kıyılmış soğan ekleyip kavurmaya devam ediyoruz. Üzerine biber salçası, kabuğu soyulmuş ve doğranmış domatesleri de ilave ediyoruz. İki-üç dakika kadar pişirdikten sonra bamyaları ekliyoruz. Üstünü örtecek kadar sıcak su koyuyoruz. Üzerine tuz ve yarım limon suyu sıkılıp 15 dakika pişirip dinlenmeye bırakıyoruz.

TAZE BEZELYELİ TAZE BAMYA

MALZEMELER
Yarım kg. taze bamya
1 adet kuru soğan
1 su bardağı taze bezelye
1 adet kapya biber
2 adet çarliston biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz, toz şeker, toz tatlı biber
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 adet rendelenmiş domates
3 su bardağı su
YAPILIŞI: Soğanı ve biberleri, zeytinyağında kavuruyoruz. Ardından domates rendesi ve salçayı ekleyip iki dakika daha kavuruyoruz. Üzerine bamyayı ve bezelyeleri ilave ediyoruz. Tuz ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz. Tencereyi çok kısık ateşe koyup beş dakika pişiriyoruz. Üzerine yavaş yavaş üç bardak su ekliyoruz, kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz.

BAMYA KIZARTMASI

MALZEMELER
Uzun bamya
SOSLAMAK İÇİN:
Yumurta
Karabiber
Pul biber
Tuz
PANELEMEK İÇİN:
Mısır unu
KIZARTMAK İÇİN:
Sıvı yağı
YAPILIŞI:İstenilen miktarda bamyanın saplarını temizleyerek ayıklıyoruz ve yıkıyoruz. Yumurtaları kırıyoruz. İçine karabiber, pul biber ve tuzun yarısını koyuyoruz. Ayrı bir tabağa mısır ununu koyup kalan tuzu ekliyoruz. Yıkanan bamyaları önce yumurtaya, ardından mısır ununa buluyoruz. Bir tavada yağ kızartıyoruz, bamyaları kızgın yağda altın rengini alana kadar kızartıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA