Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Edirne’deyiz

İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Anadolu'dan Avrupa kıtasına doğru ilerliyoruz. Şen insanları, nefis yemekleri ve kültürüyle farkını her daim gösteren Edirne mutfağına konuk oluyoruz. Edirne; genellikle Osmanlı saray mutfağının lezzetlerini yansıtan bir mutfak kültürüne sahip. Günümüze kadar gelen etli yemekler, hamur işleri ve tatlılar, özellikle iftar sofralarında hâlâ tercih ediliyor. Meyve ve sebze de Edirne mutfağında önemli bir yer tutuyor. Bu şehirde Türkiye çapında ünlü beyaz peynirler de imal ediliyor. Edirne peyniri; genellikle koyun sütünden yapılıyor.
Mamzana, tarhana, ciğer sarması, akıtma, badem ezmesi, lokma, gaziler helvası ve deva-i misk; Edirne'ye özgü yemek ve tatlıların başında geliyor.
Ayrıca borani, zerde, süte peynir eklenerek yapılan akçakatık ve hardaliye de yöreye özgü lezzetler arasında yer alıyor.

SOĞANLI TAVUK YAHNİ


MALZEMELER
1 paket tavuk göğsü
Arpacık soğan
5 yemek kaşığı Vera sıvı yağ
2 diş rendelenmiş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
1 su bardağı sıcak su
YAPILIŞI: Arpacık soğanların kabuklarını soyup yıkayalım. Tencereye sıvı yağı alıp ısıtalım. İçine soyulmuş soğanları katıp biraz kızartalım. Küp doğranmış göğüs etini ilave edip suyunu çekinceye kadar kavuralım. Rendelenmiş sarımsak ve salçaları katıp kavuralım. Sıcak su, karabiber ve tuz ilave edip kapağını kapatalım. Hafif sulu kalacak şekilde pişirelim.

TAVA CİĞERİ

MALZEMELER
500 gr. dana ciğeri (süt danası)
Bolca Vera sıvı yağ
Un
Tuz
YAPILIŞI: Ciğeri kasabınıza temizletip, parmak gibi şeritler halinde ve yaprak yaprak dilimletin. Üzerine parmak uçlarınızla bir fiske tuz gezdirin. Porsiyonluk miktarlarda ciğeri bolca un içerisinde unlayın. Fazla unları silkeleyip, tavada kızmış olan bolca yağa atın. Ara ara delikli kepçe ile yağda ters yüz edin veya ciğerlerin üzerine tavadaki kızgın yağdan attırın. Çok kurumasına müsade etmeden ciğerlerinizi kızgın yağ tavasında 3-4 dakika pişirin. Fazla yağlarını delikli kepçe ile süzdürüp, kağıt peçete serilmiş servis tabağına alın. Burada da fazla yağlarını emdirdiğiniz ciğerleri, güneşte kurutulup kızgın yağdan 1-2 dakika kavurduğunuz acı biber ile servise alın.

ISPANAK MÜCVERİ

MALZEMELER
1 kg. Ispanak
2 baş soğan
3 yumurta
Vera sıvı yağ
1 çorba kaşığı un
1 kabartma tozu
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Ispanaklar temizlenip yıkandıktan sonra 10 dakika sıcak suda bekletilip yumuşaması sağlanır, ince kıyılmış soğanlar ile 5-6 dakika sıvı yağ ilave edilerek kavrulur. Karışım soğuduktan sonra yumurta, un, tuz, karabiber ve kabartma tozu ilave edilerek yumuşak bir karışım elde edilir. Kaşıkla kızgın yağa dökülerek kızartılır.

ZİRVA

MALZEMELER
1/2 kg. kuzu veya tavuk eti
200 gram Çerezya badem
1 küçük salkım üzüm veya 7-8 adet büyük kuru üzüm
1 çorba kaşığı bal
10-12 Çerezya kuru kayısı
7-8 adet kiraz veya kiraz kurusu
3 adet incir
5-6 siyah erik (Taze veya kuru olabilir.)
3-4 adet karanfil
Haşhaş tohumu
Safran
1 çorba kaşığı nişasta
YAPILIŞI: Etleri yarım çay bardağı su ile, rengi değişinceye kadar orta ateşte pişirin. Daha sonra bir su bardağı sıcak su ve tuz ilave edin. Ayrı bir kapta nişastayı suyla eritin ve yavaş yavaş kısık ateşte kaynayan etin içine dökün. Topak olmaması için sürekli karıştırın. Bu aşamadan sonra meyveleri pişme süreleri dikkate alınarak tencereye ilave edin. Tercihen incir, badem, erik, üzüm, kiraz kurusu, kayısı ve son olarak da bir çorba kaşığı balı da ilave edin. Bir fiske safran, birkaç adet karanfil de koyup tencerenin kapağı kapatın ve bir kaç dakika demlenmesi için bekleyin. Haşhaş tohumu ile süsleyerek servis yapın.

CEVİZLİ OTURTMA

MALZEMELER
2 kg. un
3 paket tereyağ
2 kg. ceviz içi
200 gr. Birşah yoğurt
2 çorba kaşığı Vera sıvı yağ,
2 kg. şeker
2 kg. buğday nişastası
Az tuz
Orta boy geniş kenarlı tepsi
YAPILIŞI: Yumurta, yoğurt, bir paket yumuşatılmış tereyağ, sıvı yağ, 2 çorba kaşığı şeker ve az tuz ile hamur yoğurulup dinlenmeye bırakılır.
15 dakika kadar dinlendikten sonra bezeler yapılıp kenara bırakılır. Oklava ile bezelerin altına ve üzerine nişasta konularak çok ince yufkalar açılmaya başlar. Açılan yufkaların üzerine havanda kırılmış cevizler döşenip yufka tekrar oklavaya sarılır bir tarafından sıkıştırılarak oklavadan çıkartılıp eşit aralıklar ile kesilip dik bir durumda altı yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine kızdırılmış tereyağ haşlanıp fırına verilip kızarması sağlanır. Diğer taraftan şeker miktarı kadar su ilave edilip şerbeti yapılıp sıcak olarak şerbetlenip bir saat bekledikten sonra servise hazırlanır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA